«Πολύ σημαντικό», χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το θέμα ασφάλειας των επικοινωνιών. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Πάτρα με αφορμή τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, «με μεγάλο θάρρος από την πρώτη στιγμή ανέλαβα τις ευθύνες που αναλογούσαν στην Κυβέρνηση. Προχώρησα σε αλλαγές προσώπων και προχωράμε σε σημαντικές παρεμβάσεις που θα θεραπεύσουν προβλήματα του παρελθόντος. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, παρακολουθήσεις γίνονται παντού, σε όλον τον κόσμο. Το ζήτημα μας απασχολεί πολύ όταν συζητάμε και με τους ομολόγους μου, λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, αναγνωρίζοντας όμως ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς».
Πρέπει όμως, όπως είπε, «να γίνει διάκριση αυτών που γνωρίζουμε και των σεναρίων επιστημονικής φαντασίας που αγκαλιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση».
Έκανε λόγο για «σαχλαμάρες», προσθέτοντας ότι «καλό θα είναι αυτοί που τα διακινούν να είναι πιο προσεκτικοί. Όποιοι διαθέτουν στοιχεία να τα καταθέσουν στον εισαγγελέα. Θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών, τις χρειάζεται η χώρα. Μεταξύ όμως του να αναγνωρίζουμε ένα υφιστάμενο πρόβλημα, από το να διακινούμε λίστες και δημοσιεύματα που θα πρέπει να αποδεικνύουμε ότι δεν ισχύουν, υπάρχει μεγάλη απόσταση».
Ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε και πάλι τις ενστάσεις του για το σύστημα της απλής αναλογικής, τόνισε την ανάγκη αυτοδυναμίας της ΝΔ στις εκλογές, τις οποίες προσδιόρισε εκ νέου «στο τέλος της τετραετίας. Ούτε εγώ ο ίδιος δεν έχω αποφασίσει ακριβώς πότε θα γίνουν», τόνισε, ενώ ανέφερε πως δεν μπορεί να επηρεάσει την απόφασή του το κλίμα τοξικότητας, «γιατί θα έκανα τις εκλογές πολύ νωρίτερα, όταν δόθηκαν πολλές ευκαιρίες».
Όσον αφορά το εκλογικό δίλημμα, όπως υπογράμμισε, «οι πολίτες ψηφίζουν Κυβέρνηση και Πρωθυπουργό. Συγκρίνουν τα 4 χρόνια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και τα 4 χρόνια της ΝΔ και του Μητσοτάκη».
Η κυβέρνηση, όπως είπε, «είναι συνεπής στις εξαγγελίες της, όπου διαπιστώνουμε καθυστερήσεις ή αστοχίες, έχουμε το θάρρος να αναλαμβάνουμε την ευθύνη και να τις διορθώνουμε».
«Πόση υποκρισία»
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με αφορμή την έξωση της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού και την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει ένας άνθρωπος το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες στους πολίτες να διασώσουν τις περιουσίες τους. Οι περισσότεροι πολίτες ρυθμίζουν τα χρέη τους και πληρώνουν. Για τον κ. Τσίπρα, πόση υποκρισία χωρά σε μια φωτογραφία, που είναι αγκαλιά με την κυρία Κολοβού; Θυμίζω ότι είναι αυτός που ευνόησε τα funds, επί ημερών του έγιναν περίπου 30.000 πλειστηριασμοί. Δεν τον είδα να τρέχει τότε. Η χώρα άφησε πίσω τις εποχές των μνημονίων, κάποιοι δεν άφησαν πίσω τις λογικές των μνημονίων. Έχουμε φύγει πολύ μπροστά από εκείνη την εποχή, τέτοια φτηνά τεχνάσματα αξιοποίησης του θυμού που υπάρχει στην κοινωνία, δεν υπάρχουν πια. Ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε επί 4,5 χρόνια και οι πολίτες γνωρίζουν και συγκρίνουν. Όλοι κρινόμαστε για τα έργα μας και τις συμπεριφορές μας, όσοι προσπαθούν να μας γυρίσουν στις εποχές των αγανακτισμένων και των πλατειών, δεν θα το πετύχουν».
Επειδή, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «προφανώς είναι οι εποχές δύσκολες, βρίσκομαι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες, προκειμένου να δούμε τι θα κάνουμε, σε συνεργασία με τις τράπεζες».
Θαλάσσιες ζώνες
Για τις τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Οι πολίτες πιστεύω ότι αισθάνονται ασφαλείς. Η Κυβέρνηση ενίσχυσε και ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις, θωράκισε και θωρακίζει τις διεθνείς συμμαχίες, όμως ζούμε σε ένα περίπλοκο κόσμο. Θέλουμε ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι διάλογο με το παράλογο. Και αυτός αφορά το ένα και ουσιαστικό ζήτημα, την οροθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Κανείς Έλληνας πρωθυπουργός δεν πρόκειται, για παράδειγμα, να συζητήσει θέματα κυριαρχίας των νησιών μας». Εκτίμησε δε ότι «πολλά από αυτά που ακούγονται από την Άγκυρα, εντάσσονται στο πλαίσιο ενός παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος στην Τουρκία».
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε ότι «το κόμμα παίρνει αποστάσεις από την λογική των παραδοσιακών χρισμάτων», ενώ σχετικά με το θέμα της «Κιβωτού του Κόσμου», έκανε λόγο για «πολύ στενάχωρη ιστορία, μια γροθιά στο στομάχι για όλους μας. Είχαμε αρκετές ενδείξεις να προχωρήσουμε σε κάτι δραστικό να αλλάξουμε άμεσα το Δ.Σ. ώστε να εξορθολογιστεί μια δομή, που προκύπτουν πράγματα που δεν γνωρίζαμε».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τη δημόσια υγεία, είπε ότι «το ΕΣΥ χρειάζεται πιο δομικές παρεμβάσεις, πώς θα κρατήσουμε τους γιατρούς, πώς θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πώς θα καλύψουμε κρίσιμες ειδικότητες, πώς θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας χωρίς να κλείσει κανένα νοσοκομείο. Το νέο ΕΣΥ είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση και μια μεταρρύθμιση δεύτερης τετραετίας». Αναγνώρισε δε ότι, κατά την πανδημία, «έγιναν πολλά, είδαμε και σημαντικές αδυναμίες που θα πρέπει να διορθώσουμε».
Αναφερόμενος στο «καλάθι του νοικοκυριού», όπως είπε «βοήθησε στο να πέσουν οι τιμές σε αρκετά προϊόντα», ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών για τη στήριξη της κοινωνίας, όπως «τα 250 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα ως ένα μικρό βοήθημα απέναντι στην ακρίβεια, η διατήρηση των τιμών του ρεύματος σε σχετικά λογικά επίπεδα και η αύξηση των συντάξεων».