Επίθεση στην κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα επιχειρεί πλέον καθημερινά η αξιωματική αντιπολίτευση, ανοίγοντας συνεχώς τη βεντάλια των θεμάτων, με τρόπο ώστε αφενός να κρατάει ψηλά τα μείζονος θέματα που έχουν αναδειχθεί εσχάτως (υποκλοπές, «πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα», αισχροκέρδεια) και, αφετέρου, να φωτίζει άλλα, απευθυνόμενη σε επιμέρους ακροατήρια.
Δεν είναι τυχαία η χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, όπου κατήγγειλε την κυβέρνηση «εντός έδρας», επειδή τα τελευταία δύο χρόνια προχώρησε σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ, χωρίς να δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία ούτε ένα ευρώ.
«Αυτό είναι ένα εθνικό έγκλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που συνορεύει με το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο, είναι αδιανόητο να μην ενισχύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία, πόσο δε μάλλον όταν είναι πολιτική επιλογή η απαξίωσή της».
Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, με κατάθεση νέας ερώτησης στον κ. Μητσοτάκη, για την Ώρα του Πρωθυπουργού.
Επικαλούμενος και τα τελευταία δημοσιεύματα εφημερίδων, ακόμα και φιλοκυβερνητικών, ανέδειξε το ερώτημα πώς θα οδηγήσει η κυβέρνηση τη χώρα σε εκλογές μέσα σε κλίμα παρακολουθήσεων των πολιτικών αντιπάλων της.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το καθημερινό «σφυροκόπημα» έχει προκαλέσει πανικό στο κυβερνητικό επιτελείο: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες, χρειάστηκε 2.500 λέξεις για να κατηγορήσει, αποκλειστικά, τον ΣΥΡΙΖΑ για σκανδαλολογία, χωρίς να δώσει καμία ουσιαστική απάντηση για τις μπίζνες εκλεκτών του "συστήματος Μαξίμου", είτε βουλευτών (Πάτσης) είτε στελεχών (Πιτσίκα)», λένε.
Αύριο στην Αθήνα η ευρω-Εξεταστική
Η ερώτηση του κ. Τσίπρα για τις υποκλοπές έχει και μία επιπλέον διάσταση, πέραν της πολιτικής σημασίας της: γίνεται λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα (την Τετάρτη) η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) που διερευνά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
«Οι παρασκηνιακές προσπάθειες για ματαίωση ή αναβολή της επίσκεψης έπεσαν στο κενό. Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον. Όχι στη συγκάλυψη», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η PEGA θα επιμείνει να μιλήσει με κυβερνητικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Επισήμως, έγινε γνωστό ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά στο πρόγραμμα δεν αναφέρεται επαφή με τον πρωθυπουργό, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Δικαιοσύνης, όπως είχε διαρρεύσει προ μηνός.
«Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ευρω-Εξεταστική επιτροπή καταφθάνει στην Αθήνα για να μιλήσει με όσους έχει ήδη μιλήσει… στις Βρυξέλλες, δηλαδή με τα ‘θύματα’ αντί και με τους ‘θύτες’», αναφέρουν πηγές συνολικά από την αντιπολίτευση.
Υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έχουν δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όπως έγινε γνωστό, τα μέλη της PEGA θα αρχίσουν το έργο τους το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς έχουν κλειστεί ραντεβού με δημοσιογράφους οι οποίοι έχουν ασχοληθεί εκτενώς με την υπόθεση των υποκλοπών. Θα γίνουν συναντήσεις επίσης με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Θανάση Κουκάκη, Χρήστο Σπίρτζη (σ.σ. που έχουν παρακολουθηθεί από ΕΥΠ ή Predator ή και από τα δύο), τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και τον πρόεδρο της ελληνικής Εξεταστικής Επιτροπής Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Τι έκανε στο Κόσοβο ο κ. Πάτσης;
Αναφορικά με την «υπόθεση Πάτση», την Πέμπτη, πιθανότατα, αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, όπου η αντιπολίτευση θα θέσει θέμα για την κοινοβουλευτική τύχη του πρώην βουλευτή της ΝΔ (και νυν ανεξάρτητου) Ανδρέα Πάτση. Κι αυτό διότι παραβίασε δύο απαγορεύσεις για τους εν ενεργεία βουλευτές: να μετέχουν σε off shore (όπως ο ίδιος) και να συνάπτουν συμβάσεις με το Δημόσιο (όπως, επίσης, έκανε με τα ΕΛΤΑ).
Πέραν τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν 55 βουλευτές του, αναδεικνύει και τις επαφές του βουλευτή στο Κόσοβο με κρατικούς αξιωματούχους, όπως προκύπτει (και) από τις φωτογραφίες που αποτύπωσαν το τετ α τετ μπροστά στις σημαίες των δύο χωρών.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι εν λόγω επαφές του κ. Πάτση δεν έγιναν στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής διπλωματίας, εφόσον όλες οι συναντήσεις έγιναν με εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας.
Και αφήνουν να εννοηθεί ότι σε γνώση του Μαξίμου «προωθούσε δουλειές των εταιρειών του στο Κόσοβο».
«Πιτσίκα-Gate» με Υπερταμείο και ΟΑΣΑ
Η αξιωματική αντιπολίτευση «σηκώνει», επίσης, το θέμα Πιτσίκα: όπως τονίζει ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, η εταιρεία της επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ, Ρεββέκας Πιτσίκα δεκαπλασίασε τα κέρδη προ φόρων μέσα σε ένα χρόνο.
«Μπορεί να μας πει η κ. Πιτσίκα τι μέσο όρο κερδών είχε η εταιρεία από το 2007 που συστήθηκε έως και το 2019 που βγήκε η ΝΔ του συνεργάτη της κ. Μητσοτάκη να συγκρίνουμε;», ρωτάει ο κ. Κάτσης.
Και προσθέτει με νόημα άλλη μία καταγγελία: «Eπειδή ένα βραβείο-πιστοποίηση που επικαλείται η κυρία Πιτσίκα είναι το Great place to Work το έχει λάβει κατά σύμπτωση και η ΔΕH Ανανεώσιμες, μήπως η κυρία Πιτσίκα, μέσω της PfB, έκανε για λογαριασμό του Υπερταμείου τη στελέχωση της ΔEΗ με γαλάζιους διευθυντές και επέλεξε και τον σημαιοφόρο των golden boys κ. Στάσση; Αναμένουμε απαντήσεις».
Σε άλλο σημείο, καταγγέλλει ότι ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (αρ. Σύμβασης 46/2022) ζήτησε προσφορές στις 23-5-2022 και στις 25-05-2022 επέλεξε την εταιρεία της PfB ως ανάδοχο. «Μια στάση στον ΟΑΣΑ δύο ημερών η κυρία Πιτσίκα και τζίραρε!», τονίζει ο βουλευτής, κάνοντας λόγο για «Πιτσίκα-GATE».