Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μεταφέραμε το πρωί, η θέση για "επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για προσφυγή στη Χάγη”, υιοθετήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το επιτελείο Τσίπρα να αναπτύξει και να αναδείξει μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση σε αυτήν την κατεύθυνση την επόμενη περίοδο.
Επισημαίνεται ότι τη θέση περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στη βάση προτάσεων του κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών, ανέπτυξε προσφάτως και ο Νίκος Κοτζιάς, γεγονός που αναδεικνύει σύμπτωση απόψεων.
Το θέμα άλλωστε έχει συζητηθεί εκτενώς στο διπλωματικό επιτελείο του κ.Τσίπρα (Γιώργος Κατρούγκαλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης, Ευάγγελος Αποστολάκης κ.α.), ενώ αναμένεται να ενταχθεί στην Πολιτική Διακήρυξη του κόμματος που θα εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή σήμερα.
Ενδοιασμοί από “Ομπρέλα”
Σημειώνεται ότι στελέχη από την μειοψηφούσα ομάδα “Ομπρέλα” εξέφρασαν προβληματισμό στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την επέκταση στα 12 ν.μ., με το επιχείρημα ότι μία τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την όξυνση της τουρκικής αντίδρασης.
Ο Νίκος Φίλης επικαλέσθηκε και την συγκυρία με τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να κρύβει περαιτέρω κινδύνους.
Αυτό που ζήτησαν ήταν να βγει η σχετική αναφορά από το κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης και το θέμα να συζητηθεί σε ξεχωριστή, ειδική, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Η πρόταση τους δεν έγινε δεκτή, καθώς μειοψήφισε στην ψηφοφορία, ενώ το σύνολο της Διακήρυξης εγκρίθηκε ομόφωνα επί της αρχής.
Ο κ.Τσίπρας, στο κλείσιμο των εργασιών, υπεραμύνθηκε της πρότασης για επέκταση στα 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειo: “είναι ένα απολύτως σαφές μήνυμα άσκησης της κυριαρχίας μας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και διευκρινίζουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής που να ανοίγει τις συνομιλίες για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες, με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Κύπρο και με την Τουρκία”, τόνισε.
Και επισήμανε με έμφαση: “Ζητάμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσέξτε, δεν είναι casus belli, είναι στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα”.