«Η Ελλάδα που αφήνετε πίσω σας δεν έχει σχέση με αυτή που προπαγανδίζετε και εσείς δεν είστε εγγυητής της σταθερότητας, όπως διατυμπανίζετε. Είστε πρωθυπουργός 2 σε 1, που συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ. Ένας μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού».
Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε την ερώτησή του στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» για την αισχροκέρδεια και τα μέτρα που δεν παίρνει η κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στον χαμό του Ολυμπιονίκη και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Νικολαΐδη, με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να προσθέτει ότι τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του «είναι εκ μέρους όλων μας».
Παραπέμποντας συνεχώς στα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, τόνισε τα εξής:
- Ναι, βρεθήκαμε μπροστά σε μία πολύ μεγάλη πρόκληση (την ενεργειακή κρίση), όμως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έψαξαν για λύσεις, αψηφώντας ακόμα και ιδεολογίες. Εσείς βρήκατε ευκαιρία για να βαθύνετε τη στρατηγική σας επιλογή, να εφαρμόσετε μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ την ώρα που σε όλη την Ευρώπη κρατικοποιούν ενεργειακές υποδομές, και να αφήσετε την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη για να μη στεναχωρήσετε τους χορηγούς σας.
- Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός, από Μάιο 2021 έως Μάιο 2022, στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 62%, δηλαδή 23 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο;
- Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη για το 1ο εξάμηνο του '22, τόσο για οικιακούς όσο και για εμπορικούς καταναλωτές, σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της Eurostat. Και πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι οι Έλληνες χρειάζονται πια δύο κατώτατους μισθούς κατ’ έτος για να καλύψουν τις αυξήσεις στο ρεύμα, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κατά μέσο όρο κάτω από έναν, σύμφωνα με τη μελέτη της συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC). Η εξήγηση είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έγνοια σας δεν είναι η σταθερότητα η κοινωνική και η οικονομική, αλλά η σταθερότητα της υψηλής κερδοφορίας των funds και των καρτέλ στην ενέργεια.
- Χρίσατε τη ΔEΗ, από εγγυητή της κοινής ωφέλειας και της ενεργειακής ασφάλειας, σε πρωταγωνιστή και οδηγό της κούρσας της αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια. Και όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι χώρες της Ιβηρικής, διεκδίκησαν και πέτυχαν να αποσυνδεθεί το κόστος παραγωγής ρεύματος από το κόστος φυσικού αέριου, εσείς δεν το διεκδικήσατε καν. Και όταν άλλες χώρες προχώρησαν σε κρατικοποιήσεις, εσείς προχωρήσατε σε ιδιωτικοποιήσεις. Φαίνεται, αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στη Ευρώπη, εσείς θέλατε μόνο να παρακολουθείτε τι λένε στο τηλέφωνο οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Και αντί να αντιγράψετε τον Σάντσες και τον Μακρόν, εσείς θέλετε να αντιγράφετε μόνο αυτά που έκανε η Θάτσερ πριν από 40 χρόνια.
Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια και η αγορά θα ρυθμιστεί από μόνη της, μας λέγατε. Και ακόμη και όταν αναγκαστήκατε να καταργήσετε την παράνομη και παράλογη ρήτρα αναπροσαρμογής, το κάνατε προσχηματικά και για τα μάτια του κόσμου, αφού εντέλει πολλαπλασιάσατε αντί να μειώσετε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Εως και 57% μεγαλύτερο τον μήνα Σεπτέμβριο. Δεν το λέω εγώ αλλά η ανεξάρτητη αρχή, η ΡΑΕ. Και εξηγούμαι:
Τον Σεπτέμβριο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική διαμορφώθηκε στα 416,87 ευρώ τη μεγαβατώρα. Με 20 ευρώ κόστος εξισορρόπησης, η τελική τιμή ανήλθε στα 437 ευρώ τη μεγαβατώρα. Με λειτουργικά κόστη εμπορίας κατά μέγιστο 25 ευρώ και κέρδος 5%, μια τιμή με εύλογο κέρδος φτάνει στα 482 ευρώ τη μεγαβατώρα. Όμως, το μέσο κόστος των τιμολογίων του Σεπτεμβρίου για όλους τους παρόχους σε οικιακούς και εμπορικούς πελάτες χαμηλής τάσης ανήλθε στα 767 ευρώ τη μεγαβατώρα. Δηλαδή υπερκέρδος 285 ευρώ. Με την κατανάλωση οικιακών και εμπορικών καταναλωτών να εκτιμάται στα 1,7 εκατομμύρια μεγαβατώρες, τα υπερκέρδη ανήλθαν στα 485 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο για τον Σεπτέμβρη και ξαναλέω, συμπεριλαμβανομένων μόνο αυτών των δύο ομάδων καταναλωτών.
Τι καπέλο είναι αυτό, κ. Μητσοτάκη; Τίνος είναι αυτά τα χρήματα; Πού πάνε αυτά τα χρήματα;
Τα νέα υπερκέρδη
Εμείς υπολογίσαμε το συνολικό μέγεθος των υπερκερδών για την περίοδο Ιούλης του ’21 μέχρι και Ιούνης του ’22, δηλαδή για έναν χρόνο, στα 2,2 δισ. ευρώ. Η ΡΑΕ έβγαλε μια εκτίμηση όχι για ένα χρόνο αλλά για έξι μήνες, από Οκτώβρη του ’21 μέχρι Μάρτη του ’22, στα 927 εκατ. ευρώ. Τι φορολογήσατε και τι πήρατε από αυτά; Με βάση τη δική μας εκτίμηση, θα έπρεπε να έχετε ήδη εισπράξει για έναν χρόνο 1,98 δισ. Έστω με αυτήν της ΡΑΕ, για έξι μήνες, 834 εκατ. Πού είναι; Πήρατε ένα ευρώ; Δεκάρα τσακιστή δεν έχετε πάρει.
Έτσι εξηγούνται και τα στοιχεία της Eurostat, φρέσκα στοιχεία, προχθές βγήκαν. Στην Ελλάδα το 1ο εξάμηνο του 2022 είχαμε την υψηλότερη χρέωση ρεύματος, προ φόρων και επιδοτήσεων, από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
- Οικιακό 0,31€/KWh, αύξηση 139%
- Μη οικιακό 0,37€/KWh, αύξηση 315%
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το καρτέλ της ενέργειας εισπράττει την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη, μέσω λογαριασμών και επιδοτήσεων με τις δικές σας ευλογίες.
Το «καλάθι του εμπαιγμού»
Αλλά και μετά τις επιδοτήσεις, τα πράγματα για τα νοικοκυριά δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Ούτε αυτό το λέω εγώ, το λέει η έκθεση για το 2022 των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER).
Όπου η Ελλάδα είναι στην 3η πιο ακριβή χώρα για τον οικιακό καταναλωτή παρά τις επιδοτήσεις, σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Το ίδιο γίνεται και στα είδη βασικής κατανάλωσης, το ίδιο και στα καύσιμα. Ο εθνικός δείκτης πληθωρισμού εκτινάχτηκε στο 12% και ο εναρμονισμένος στο 12,1%. Ο υψηλότερος από το 1993. Βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% έως 23,3%, τα καύσιμα 17,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%. Αλλά θα μου πείτε ότι πήρατε σπουδαία μέτρα για τις αυξήσεις στα τρόφιμα, με την περίφημη πρωτοβουλία του υπουργού σας της Αναπτύξεως, το «καλάθι του νοικοκυριού». Μόνο που στην πράξη, από ό,τι φαίνεται, δεν πρόκειται για το καλάθι του νοικοκυριού αλλά για το καλάθι του εμπαιγμού.
Προσέξτε την απάτη: Το καλάθι του νοικοκυριού δεν περιλαμβάνει προϊόντα στα οποία θα «παγώσουν» οι τιμές, αλλά προϊόντα στα οποία «οι αυξήσεις θα είναι ανεκτές». Ανεκτές για ποιον, κ. Μητσοτάκη; Για εσάς που έχετε 40 ακίνητα στη κατοχή σας; Για το υπουργικό σας συμβούλιο που έχει συνολικά δάνεια ύψους 13 εκατ. ευρώ; Ή για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δεν μπορούν να αγοράσουν τα βασικά από το σούπερ μάρκετ;
Στη Δικαιοσύνη η μετοχή της ΔΕH
Με τη φράση «αυτά θα τα βρει η Δικαιοσύνη», ο κ. Τσίπρας έστειλε, κατά τη δευτερολογία του, σαφές μήνυμα ότι μία νέα προοδευτική κυβέρνηση θα ζητήσει δικαστική διερεύνηση του «παιχνιδιού» που παίζεται, όπως είπε, με τη μετοχή της ΔEΗ.
«Ο κ. Στάσσης κάνει διαρκή προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών, το τελευταίο πρόγραμμα αφορά το 10% των μετοχών με δέκα εκατ. ευρώ. Κάθε εβδομάδα 2 εκατ. βγαίνουν από το ταμείο της ΔΕH και πηγαίνουν σε επαναγορά μετοχών. Ποιοι ωφελούνται; Οι φίλοι σας επενδυτές, όχι η ΔΕH, διότι συγκρατείτε τεχνηέντως τη μετοχή χειραγωγώντας το Χρηματιστήριο. Αυτά θα τα βρει η Δικαιοσύνη», είπε.
Αναφέρθηκε, εκ νέου, στις ετήσιες αποδοχές ύψους 360.000 ευρώ του διοικητή της ΔEΗ κ. Στάσση (χωρίς τα μπόνους), «δηλαδή 1.000 ευρώ ημερησίως», ενώ ανέδειξε ιδιαίτερα την κατάσταση στην Επιχείρηση.
«Το ψέμα για τη ΔEΗ έχει κοντά ποδάρια, το αφήγημα Χατζηδάκη για την ιδιωτικοποίησή της είναι σπίλωση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πώς μπορεί να ήταν σε κατάσταση χρεοκοπίας επί ημερών μας, όταν μείωσε τον δανεισμό κατά 1 δισ. ευρώ, κράτησε τις τιμές χωρίς να ανεβάσει ούτε ένα ευρώ τα τιμολόγια και αύξησε τις επενδύσεις της; Πήγατε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αναγκάσατε το Δημόσιο να βάλει ποσά για να την ιδιωτικοποιήσετε, ενώ ξέρατε ότι έρχεται ενεργειακή κρίση. Το καθαρό χρέος της ΔEΗ αυξήθηκε κατά 355 εκατ. σε έξι μήνες. Το ταμείο μειώθηκε κατά 635 εκατ. ευρώ, το σύνολο δανείων είναι 4,3 δισ.
Αφού πάει καλά η εταιρεία και έχει υπερκέρδη, πού πάνε τα λεφτά που χάνονται; Στους φίλους σας επενδυτές πάνε», τόνισε.
Σχολίασε με δηκτικό τρόπο, δε, την πρωτολογία του κ. Μητσοτάκη: «Ολόκληρη η 45λεπτη ομιλία σας ήταν ‘δεν φταίω εγώ’ , ότι σε όλο τον κόσμο τα πράγματα είναι χειρότερα και ότι ο κ. Πούτιν ευθύνεται για την ακρίβεια στην Ελλάδα. Όπως έφταιγαν οι νέοι για την εξάπλωση της πανδημίας, οι καύσωνες για τις πυρκαγιές, ο ανιψιός σας για τις υποκλοπές. Όλο το 2021 που ήμασταν πρώτοι στην ακρίβεια, έφταιγε πάλι ο Πούτιν;
Στις 5 Αυγούστου του 2021 τα υπερκέρδη ήταν 10πλάσια από το 2020, πάλι ο Πούτιν έφταιγε;».
Ευχαρίστησε, μάλιστα, κάποιους κυβερνητικούς βουλευτές που του φώναζαν από τα έδρανα «είστε λαϊκιστές», ενώ κατέθεσε στα πρακτικά πλήθος στοιχείων για κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και μειώσεις φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.
Στην ερώτηση που του απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης («πού θα βρεθούν έσοδα;») απάντησε: «Αυτό που σας λέμε συνεχώς είναι να φορολογήσετε τα αστρονομικά υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας, όχι τους καταναλωτές».