Σε «Ανατολή και Δύση» κινήθηκαν, όπως αναμενόταν άλλωστε, τα πορίσματα της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης για τις τηλεφωνικές υποκλοπές.
Κατά την κυβερνητική πλειοψηφία, η υπόθεση διερευνήθηκε πλήρως από την Εξεταστική Επιτροπή, οι επισυνδέσεις στα τηλέφωνα του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ήταν νόμιμες, το απόρρητο καλώς τηρήθηκε από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα και τον νυν κ. Δεμίρη διότι το επέβαλαν λόγοι εθνικής ασφάλειας και για τα τυχόν λάθη που έγιναν, η πολιτική ευθύνη ανελήφθη με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού (Δημητριάδη) και του διοικητή της ΕΥΠ Κοντολέοντα).
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισημαίνουν στα πορίσματά τους τα ακριβώς αντίθετα, ενώ όλα κατηγορούν την κυβέρνηση για διπλή συγκάλυψη, διότι: πρώτον, με την επίκληση του απορρήτου, ο πρώην και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ δεν έδωσαν καμία απάντηση που να πείθει ότι οι Ανδρουλάκης - Κουκάκης παρακολουθήθηκαν για λόγους εθνικής ασφάλειας. Και, δεύτερον, με την άρνηση της ΝΔ να κληθούν ως μάρτυρες κομβικά πρόσωπα της υπόθεσης (όπως ο κ. Δημητριάδης και οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που εμπορεύονται το παράνομο κατασκοπευτικό Predator) έμεινε στη σκιά η ευθύνη ή η συμβολή του Μαξίμου στις εν λόγω εντολές παρακολούθησης.
Στο ερώτημα γιατί δεν εκδόθηκε κοινό πόρισμα, η απάντηση είναι: αφενός, διότι υπάρχουν επιμέρους διαφοροποιήσεις και, αφετέρου, επειδή ένα κοινό πόρισμα δεν θα διεκδικούσε νικηφόρα έκβαση στην Ολομέλεια (που θα δώσει την τελική έγκριση), αφού ο συσχετισμός δυνάμεων κυβέρνησης-αντιπολίτευσης είναι δεδομένος.
«Ποινικές ευθύνες» και μελλοντική Προανακριτική
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συμφωνούν στην εκτίμηση ότι πρέπει να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις όσων συνέβαλαν στο «σκοτάδι».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωράει ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας ότι η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών θα φτάσει στην Προανακριτική Επιτροπή που θα συγκροτήσει η επόμενη Βουλή (σ.σ. εάν οι κάλπες βγάλουν προοδευτική πλειοψηφία) για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών.
Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ωστόσο δεν αναφέρει κάτι παρόμοιο, παρότι μιλά για «τυχόν αξιόποινες πράξεις». Κατά τις πληροφορίες άλλωστε η Χ. Τρικούπη θα επιχειρήσει στο εξής να κάνει πιο έντονη τη διαφοροποίησή της από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς τα δύο κόμματα εμφανίσθηκαν με σχεδόν ταυτόσημες θέσεις στην Εξεταστική όλο το προηγούμενο διάστημα.
Όπως αναφέρουν πηγές, η ανάγκη διακριτής παρουσίας θα γίνει περισσότερο έντονη στην πορεία προς τις εκλογές: «Αν στηρίξουμε τη θέση για Προανακριτική Επιτροπή στην επόμενη Βουλή θα είναι σαν να αθροιζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμείς κινούμαστε απέναντί του και προτάσσουμε τον αυτόνομο ρόλο μας».
Η ΝΔ παραβίασε… το απόρρητο
Να σημειωθεί ότι ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δημοσιοποίησαν τα πορίσματά τους, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτίμησε να δώσει μία περίληψη, προκειμένου να ενισχύσει τη διακριτή παρουσία και να δείξει ότι κινείται θεσμικά. Το… αστείο είναι πως όταν η ΝΔ είδε ότι τα τρία κόμματα έδωσαν στη δημοσιότητα τα πορίσματά τους, διένειμε και η ίδια μέρος από το δικό της, υπό μορφή non paper.
Όχι τόσο για να μην κατηγορηθεί για αδιαφάνεια, όσο διότι το πόρισμά της πρέπει έτσι κι αλλιώς να κοινοποιηθεί στους 300 βουλευτές ενόψει της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια.
«Πώς γίνεται να μείνει κρυφό κάτι που θα δοθεί στο Σώμα;» ήταν το προφανές ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει το προηγούμενο τριήμερο, όταν τα αρμόδια στελέχη της στη Βουλή επέμειναν στο απόρρητο των πορισμάτων.
Εν αναμονή της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής
Ως προς τα επόμενα βήματα:
- Την Πέμπτη, θα συνεδριάσει για τελευταία φορά η Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να εγκρίνει το τελικό πόρισμα -δηλαδή της ΝΔ λόγω πλειοψηφίας.
- Στο τέλος του μήνα, το πόρισμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί λόγω, πάλι, πλειοψηφίας.
- Στο ίδιο διάστημα, θα συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την έτερη καταγγελία παρακολούθησης, του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη.
- Στις 3-4 Νοεμβρίου, θα έλθει στην Αθήνα η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίoυ (PEGA) που διερευνά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
Το ενδιαφέρον, εν προκειμένω, στρέφεται στο εάν θα καλέσει σε κατάθεση τον πρωθυπουργό και τον κ. Δημητριάδη ή εάν θα περιοριστεί σε μη πολιτικά πρόσωπα.