Τα ηνία της διερεύνησης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στη χώρα αναλαμβάνει η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA).
Και μάλιστα, τη στιγμή που με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας η εγχώρια Εξεταστική Επιτροπή κατέβασε ρολά χωρίς να κληθούν σε κατάθεση πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Κυρίως ο τότε Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και οι εκπρόσωποι των εταιρειών Intellexa και Krikel που (φέρεται ότι) είχαν σχέση με το παράνομο λογισμικό Predator, αλλά και δημοσιογράφοι οι οποίοι συνέβαλαν στις αποκαλύψεις.
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες ξέσπασε «πόλεμος» ανάμεσα στον πρόεδρο της ευρω-Εξεταστικής Jeroen Lenaers και στον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, για το εάν το πρόγραμμα στην Αθήνα αποτελεί ειλημμένη απόφαση ή εάν βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία.
Ο κ. Παπαδημούλης το γνωστοποίησε ως τελικό με ανάρτησή του στο twitter, ενώ ο κ. Lenaers, με δική του ανάρτηση, το χαρακτήρισε εσωτερικό έγγραφο, draft, σημειώνοντας μάλιστα ότι μετά τη δημοσιοποίησή του «θα το επανεξετάσουμε».
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επέμεινε παρουσιάζοντας και την επίσημη επιστολή της PEGA προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, με υπογραφή του κ. Lenaers, για την έλευση της Επιτροπής στην Αθήνα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Lenaers, ως μέλος του ΕΛΚ (στο οποίο ανήκει η ΝΔ), δέχθηκε «ισχυρές συστάσεις» από την Αθήνα να αλλάξει η ατζέντα των εδώ συναντήσεων, καθώς ενδεχόμενη «κλήτευση» του πρωθυπουργού ή του κ. Δημητριάδη θα αποτελούσε μείζον πολιτικό θέμα.
Μετά από όλα αυτά, αναμένεται με ενδιαφέρον η διαμόρφωση της τελικής ατζέντας, καθώς θα κληθούν να πάρουν θέση όλα τα μέλη της PEGA.
Η (υπό διαμόρφωση;) ατζέντα
Σύμφωνα με το «εσωτερικό έγγραφο» της ευρω-Εξεταστικής, οι ευρωβουλευτές-εξεταστές θα πραγματοποιήσουν αποστολή στην Κύπρο (2 Νοεμβρίου) και στην Ελλάδα (3-4 Νοεμβρίου).
Για την εδώ δραστηριότητά τους αναφέρει ότι θα καλέσουν πρόσωπα που... αρνήθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία να κληθούν στην ελληνική Εξεταστική Επιτροπή.
Δηλαδή:
- Την πρώτη ημέρα, «τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και/ή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο, τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Αθανάσιο Ντόκο».
Επίσης, αξιωματούχους της Ελληνικής Αστυνομίας, την πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου και τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο.
- Τη δεύτερη ημέρα, θα καλέσουν τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο («ιδιοκτήτη της Krikel») και τον Φέλιξ Μπίτζιο («αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Intellexa»).
- Σημειώνεται επίσης ότι θα ζητήσει συναντήσεις με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη (ο οποίος αποκάλυψε παρακολούθησή του από το Predator) και τους δημοσιογράφους Δάφνη Παπαδοπούλου, Νικόλα Λεοντόπουλο, Τάσο Τέλλογου, Γιάννη Σουλιώτη.
Να παρέμβει η Europol
Πριν ανακοινωθεί το πρόγραμμα, προκάλεσε αίσθηση η κίνηση της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής να ζητήσει από τη Europol «να διερευνήσει τις παράνομες παρακολουθήσεις μέσω κακόβουλων λογισμικών και τις ενδεχόμενες ποινικές πράξεις» σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία και Ισπανία.
Εκφράζονται μάλιστα αμφιβολίες για την ικανότητα και τη θέληση των εθνικών αρχών να ερευνήσουν τις υποθέσεις παράνομων παρακολουθήσεων που έχουν προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στα πολιτικά συστήματα των χωρών.
Tι εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης;
Στις παραπάνω εξελίξεις αποδίδεται η προ ημερών δήλωση του κ. Μητσοτάκη στους Sunday Times: «Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα».
Όπως σημειώνουν πηγές από την αντιπολίτευση:
Το ρήμα «απoπέμψω» δεν έχει σχέση με την αρχική γραμμή άμυνας «παραιτήθηκαν αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη» ή «ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε επειδή δεν άντεξε το τοξικό κλίμα».
Ο κ. Μητσοτάκης, αν και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ βάσει δικού του νόμου, υποστηρίζει ότι δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεκαθαρίσει την υπόθεση.
Κι ενώ το ομολογεί, «επιτρέπει» στην κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή να κλείσει άρον άρον την Εξεταστική Επιτροπή η οποία συστάθηκε για να ρίξει φως στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
«Πολλές οι αντιφάσεις που δείχνουν ότι είναι ‘στριμωγμένος’ από τροπή που παίρνει η δραστηριότητα της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής», παρατηρούν.