Την απόφαση του επικεφαλής της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) να ζητήσει την παρέμβαση της Europol ώστε να μην εξαφανιστούν τα στοιχεία για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Η Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε επιστολή στη Europol, ζητώντας να χρησιμοποιήσει εκ νέου τις δυνατότητες που διαθέτει προκειμένου να διερευνηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος.
Εξηγώντας ότι «η PEGA στην επιστολή κάνει λόγο ρητά για απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να διαλευκάνει την υπόθεση», καταλήγει:
«Το τι επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρο πλέον τόσο στους πολίτες όσο και στα ευρωπαϊκά όργανα. Η επιχείρηση συγκάλυψης θα αποτύχει, οι απαντήσεις θα δοθούν».
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Έξω αλήθειες - μέσα ψέματα
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος αναφέρθηκε στην απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στους Sunday Times για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στη χώρα μας.
Πρόκειται για τη φράση του κ. Μητσοτάκη: «Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα», εννοώντας τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού (και ανιψιό του) Γρηγόρη Δημητριάδη και τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στις αρχές Αυγούστου.
Κατά τον κ. Μάντζο, η απάντηση αυτή συνιστά «παραδοχή απόλυσης του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ, που αποδεικνύει την ύπαρξη ευθύνης».
Κι αυτό παρότι εκείνες οι «παραιτήσεις» (κυρίως του κ. Δημητριάδη) είχαν αποδοθεί από το Μαξίμου στο γεγονός ότι «δεν άντεξαν το τοξικό κλίμα» που είχε δημιουργηθεί από την αποκάλυψη για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, πέραν εκείνων που είχαν προηγηθεί για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.
Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της απάντησης του κ. Μητσοτάκη, ότι δηλαδή η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε ενδεχομένως για να απομακρύνουν τη ΝΔ από τον δυνάμει κυβερνητικό εταίρο της, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μάντζος τόνισε: «Το ΠΑΣΟΚ θεωρείτο από τον κ. Μητσοτάκη ως δεδομένος κυβερνητικός εταίρος» και άρα, ο πρωθυπουργός «ομολογεί ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα και ένα πολιτικό σενάριο πίσω από αυτή την παρακολούθηση: ότι η ΝΔ θέλησε να κρατήσει σε ομηρία μια ολόκληρη παράταξη».