Η «μάχη των υποκλοπών» έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανέλπιστα κοντά. Οι θέσεις των δύο κομμάτων σε κάθε συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, αλλά και μετά στην αποτίμηση, ήταν ταυτόσημες.
Τα στελέχη τους εξάλλου κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος για το «τι δέον γεννέσθαι» από δω και πέρα, ώστε να πέσει κάποιο φως στην πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων: εμμονή στη διερεύνηση μέσω της Δικαιοσύνης και όποιου κοινοβουλευτικού «εργαλείου» έχει απομείνει (όπως η Επιτροπής Θεσμών-Διαφάνειας), με παραπομπή του θέματος στα ευρωπαϊκά όργανα.
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισαν πως θα κάνουν «τα πάντα» ώστε η διερεύνηση να ενταθεί από την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) και να γίνουν αντικείμενο ιδιαίτερης συζήτησης στην έτερη Επιτροπή πολιτικών ελευθεριών (LIBE) όλα τα ζητήματα που άπτονται της μη τήρησης δημοκρατικών αρχών: παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, ελευθερία του Τύπου, διώξεις.
Η σπουδή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή να κλείσει άρον-άρον την Εξεταστική Επιτροπή απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να κληθούν ως μάρτυρες τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα (με πρώτον τον παραιτηθέντα Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη) αλλά και την εκπρόσωπο της εταιρείας (Intellexa) που σχετίζεται με το παράνομο λογισμικό Predator, ήταν «το κερασάκι στην τούρτα», όπως λένε στελέχη των κομμάτων.
Αναμενόμενο βέβαια, όπως σημειώνουν, αφού η κυβέρνηση «και τα μέσα ενημέρωσης που τη στηρίζουν με πάθος» εξέδωσαν εντολή «υποκλοπές τέλος».
Ωστόσο δεν διέφυγε της προσοχής τους η τοποθέτηση της αρμόδιας Επιτρόπου Βέρα Γιούροβα, μετά τη συνάντηση που είχε τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες όσο και με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα.
Λίγο πριν αναχωρήσει, μάλιστα, σε συνέντευξη της (στο insidestory.gr) τόνισε με νόημα ότι «συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις πολύ στενά».
Και όχι μόνο: για την ενημέρωση των πολιτών σε περίπτωση νόμιμης παρακολούθησής τους από την ΕΥΠ πρόσθεσε: «Είχα την ισχυρή δέσμευση από τον πρωθυπουργό ότι θα σκεφτεί σοβαρά να επεκτείνει ξανά τα δικαιώματα των πολιτών».
Το «ξανά» πήγαινε στην …κατάργηση, δια νόμου, αυτού του δικαιώματος από την κυβέρνηση, αμέσως μόλις υπέβαλε αίτημα ενημέρωσης ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ο οποίος παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ και «παγιδεύτηκε» από το Predator.
Δημοσκοπική κόπωση και αναζήτησή αναχωμάτων
Δεδομένου ότι, πέραν των υποκλοπών, είναι σχεδόν ταυτόσημες οι θέσεις των δύο κομμάτων και στο μείζον θέμα της ακρίβειας, το ερώτημα που ανακύπτει είναι …ως πού θα πορευτούν μαζί.
Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραδέχονται πως έτσι όπως εξελίχθηκε η «υπόθεση Ανδρουλάκη» είναι αδύνατη πλέον κάθε συζήτηση για κυβερνητική σύμπλευση με τη ΝΔ.
«Είτε πέσει φως είτε παραμείνει στο σκοτάδι», όπως σημειώνουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί αλλά και προεδρικοί συνεργάτες.
Από την άλλη, συμφωνούν και στην εκτίμηση πως όσο παγιώνεται η ταύτιση απόψεων και θέσεων τόσο θα θολώνει ο διακριτός ρόλος του κόμματος που επιθυμούν να χτίζουν …με νύχια και με δόντια από την επομένη της εκλογής του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία.
Ήδη, παρότι ούτε η Χ. Τρικούπη «παίρνει τοις μετρητοίς», όπως λένε, τις δημοσκοπήσεις, η στασιμότητα του ποσοστού σε αριθμούς λίγο πάνω από το 10% χτυπάει καμπανάκι για τη τακτική του επόμενου διαστήματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι ανώτερα στελέχη επέστρεψαν στις ίσες αποστάσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και για ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου, θέλοντας να ακυρώσουν το μήνυμα που έστειλε η κοινή δράση στην Εξεταστική Επιτροπή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας κατά τη διακυβέρνηση του απέδειξαν πως ούτε αυτοί σέβονται το κράτος δικαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά προχθές ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος.
Κατά τις πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα μείνει στη γραμμή «μπρος-πίσω», σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με πιο έντονο πλέον το «πίσω» λόγω προεκλογικής περιόδου.
Άπαντες συμφωνούν στην εκτίμηση ότι αν χαθεί η ευκαιρία της πολιτικής αξιοποίησης της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, πολύ δύσκολα θα διεκδικήσει το κόμμα ρόλο «ισχυρής σφήνας» ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.
Τον εν λόγω στόχο τον θεωρούν εφικτό στις πρώτες κάλπες, της απλής αναλογικής, (“αφού οι πολίτες θα ψηφίσουν πιο ελεύθερα έχοντας προϋπολογίσει πως δεν θα βγει κυβέρνηση”), αλλά ανέφικτο στις δεύτερες κάλπες, λόγω της πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ορισμένοι είναι ειλικρινείς όσον αφορά στην επόμενη, των εκλογών, ημέρα: «αν βρεθεί πλαίσιο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ θα φύγουν όσοι φλερτάρουν με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ εάν υπήρχε (προ υποκλοπών) κάποιο περιθώριο συνεργασίας με τη ΝΔ θα έφευγαν …οι υπόλοιποι», λένε.
Γι΄αυτό και, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο στόχος της ηγετικής ομάδας είναι «σφικτά ψηφοδέλτια» ώστε η νέα κοινοβουλευτική ομάδα, «στο σύνολο της ει δυνατόν», να στηρίξει τις όποιες επιλογές χωρίς ισχυρούς κραδασμούς.
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεργασία αλλά και πυγμή
Στα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραμένει σταθερά στη δική του γραμμή πλεύσης, όπως την έχει χαράξει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια: προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, με βασικό προαπαιτούμενο την πρωτιά του κόμματος ώστε “να βγουν οι αριθμοί”.
Αυτό σημαίνει το «θέλουμε κυβέρνηση νικητών και όχι νικημένων», που είπε ο κ.Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα είναι εφικτή ακόμα και μία κυβέρνηση μειοψηφίας.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήνουμε αναπάντητες κάποιες φραστικές επιθέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ξεπερνούν τα όρια του στόχου για διακριτό ρόλο (τους) ή τυχόν νέες θέσεις-σωσίβια στην κυβερνητική πολιτική».
Η προεκλογική αντιπαράθεση άλλωστε έχει ανάψει για τα καλά και τα μηνύματα που φτάνουν στην Κουμουνδούρου είναι «λίαν αισιόδοξα», σε πείσμα των δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιούνται.
Όπως είπε προσφάτως και ο κ. Τσίπρας «ούτε ο κ. Μητσοτάκης δεν τις πιστεύει, διότι αν πίστευε ότι είναι μπροστά με 8-9 μονάδες θα είχε κάνει ήδη εκλογές».
ΑπάντησηΑπάντηση σε όλουςΠροώθηση