Τα δημοσκοπικά ευρήματα και η στρατηγική της ΝΔ για αυτοδυναμία

Πώς εισπράττει τα δημοσκοπικά ευρήματα το Μέγαρο Μαξίμου. Οι προτεραιότητες και η στρατηγική για την κυβέρνηση. Τα διλήμματα και ο ιδεολογικός χώρος του κέντρου.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα και η στρατηγική της ΝΔ για αυτοδυναμία

Τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, μετά και την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, μελετούν στην κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο βάρος ρίχνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών, που -σε γενικές γραμμές- ικανοποιούν το πρωθυπουργικό επιτελείο και από τα οποία προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα προς διαμόρφωση της περαιτέρω στρατηγικής. Στη ρητορική των στελεχών της κυβερνώσας παράταξης έχει επανέλθει εμφατικά η δυνατότητα αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες κάλπες, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Όπως σημειώνουν κομματικές πηγές, «όλες οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι τη μεγαλύτερη δυσκολία η κυβέρνηση κλήθηκε να τη διαχειριστεί την περασμένη άνοιξη (κυρίως Μάρτιο - Απρίλιο), εξαιτίας της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος». Ακολούθως, τονίζουν οι ίδιες πηγές, «αφού τέθηκε σε εφαρμογή το τεράστιο σχέδιο στήριξης της κοινωνίας -νοικοκυριών και επιχειρήσεων- και το πρόβλημα μαζεύτηκε, οι δείκτες της δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση άρχισαν να μειώνονται και, όπως αποδείχθηκε, η εικόνα αυτή δεν επηρεάστηκε ούτε από το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών».

Αυτή η τάση αντιστροφής και η δυναμική ανόδου των ποσοστών της ΝΔ, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη διαπιστώνουν ότι συνεχίστηκε και μετά τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ. «Και αυτή η τάση και η δυναμική που καταγράφεται, δείχνει ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτός», τονίζουν.

Όπως ανέφερε και ο κ. Μητσοτάκης, συνομιλώντας με μέλη του Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη, «νομίζω τώρα ότι οι επιδόσεις με κάνουν δικαιολογημένα να πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας και να κερδίσουμε ξανά με απόλυτη πλειοψηφία». Άφησε πάντως για μία ακόμη φορά ανοιχτό το παράθυρο των συνεργασιών, σημειώνοντας πως «εάν ο ελληνικός λαός αποφασίσει ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε αυτοδύναμοι, τότε θα κυβερνήσουμε, φυσικά, μέσω μιας κυβέρνησης συνεργασίας».

Προσωπική σύγκριση

Το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς αναμένεται επίσης να εστιάσουν στην προσωπική σύγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, δεδομένης της υπεροχής του πρωθυπουργού έναντι του προκατόχου του στους σχετικούς δημοσκοπικούς δείκτες. Οδεύοντας προς τις κάλπες και με εντεινόμενο το κλίμα πόλωσης, το δίλημμα που θα θέτουν, θα είναι «συνεχίζουμε με Μητσοτάκη ή ξαναγυρίζουμε σε Τσίπρα;».

Όσο μάλιστα πλησιάζει ο καιρός των εκλογών, λένε, τόσο το δίλημμα αυτό θα είναι ισχυρότερο και θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν τη σημασία του, ενόψει και των πρώτων εκλογών (με απλή αναλογική), μετά την οποία τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα διαδεχθεί -εκτός απροόπτου- κάποιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις εθνικές εκλογές του 2019, αν και τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει περισσότερα περιθώρια αύξησης της συσπείρωσής του, ενώ για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη θεωρούν ότι «όχι μόνο δεν κερδίζει, αλλά έχασε τη δυναμική που είχε όταν εκλέχθηκε στην ηγεσία». Κάτι που πιστεύουν ότι διευκολύνει τη ΝΔ για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας, από τη στιγμή που «φλερτάρει» το ίδιο κοινό με τη Χαριλάου Τρικούπη, αυτό του ιδεολογικού χώρου του κέντρου, που θα κρίνει εν πολλοίς το αποτέλεσμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να πυκνώσει τις παρεμβάσεις του και στο εσωτερικό του κόμματός του και το προσεχές διάστημα θα συγκαλέσει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Παράλληλα, σε επεξεργασία βρίσκεται το πρόγραμμα των περιοδειών του σε όλη τη χώρα, με έμφαση να δίνεται στις περιοχές που υπάρχει υστέρηση στα ποσοστά ή που θα αποτελέσουν «κλειδιά» για τα τελικά ποσοστά και τις έδρες που θα εξασφαλίσει το κάθε κόμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v