Νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία διαβλέπει η Αθήνα, που εντάσσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη στο πλαίσιο των κλιμακούμενων προκλήσεων της Άγκυρας κατά τους τελευταίους μήνες.
Κομβικής σημασίας σε αυτή την προσπάθεια είναι η περιοχή του Έβρου, όπου επιχειρείται -με μικρότερη ένταση πάντως- μια επανάληψη του Μαρτίου του 2020, με τη μαζική επιχείρηση μεταναστών, με τις τουρκικές… ευλογίες, να επιχειρούν να εισβάλουν στην Ελλάδα.
«Δύο χιλιάδες άτομα κάθε βράδυ προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα», έκανε γνωστό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογραμμίζοντας πως «η κατάσταση στον Έβρο έχει πάρει μεγάλη ένταση ξανά».
Η ελληνική πλευρά δεν αιφνιδιάστηκε, αλλά αντίθετα ανέμενε, λίγο-πολύ, τη νέα έξαρση της έντασης στην περιοχή και έχει ήδη ξεκινήσει τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αυτού του κινδύνου. Εν προκειμένω, θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο «Ακρίτας» για τη θωράκιση των συνόρων, προχωρά στην πλήρη επέκταση του φράχτη κατά μήκος του ποταμού, ενώ από το Νοέμβριο θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση με 250 συνοριοφύλακες. Ταυτόχρονα, Αστυνομία και Στρατός θα προμηθευτούν με νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης.
«Ό,τι κι αν σκαρφιστούν οι γείτονές μας, ο Έβρος είναι απροσπέλαστος και δεν πρόκειται να περάσει κανείς παράνομα τα σύνορα της πατρίδας με την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος έχει τη βασική πολιτική ευθύνη του συγκεκριμένου εγχειρήματος.
Την ίδια ώρα, o βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κόμματος Τάσος Χατζηβασιλείου κατήγγειλε τον βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για δήλωσή του στην τουρκική τηλεόραση, σύμφωνα με την οποία, «θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας».
Η δήλωση αυτή ήρθε λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη ότι και ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μπουρχάν Μπαράν είχε προβεί στους ίδιους χαρακτηρισμούς, για τους οποίους στη συνέχεια έσπευσε να απολογηθεί. «Επιτέλους, γιατί κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ανοχή σε τέτοιες απαράδεκτες τοποθετήσεις βουλευτών τους;» ήταν το ερώτημα που έθεσε μέσω Twitter o κ. Χατζηβασιλείου.
Ανθελληνικές κραυγές
Από τη χθεσινή ατζέντα δεν θα μπορούσαν να εκλείψουν και οι νέες λεκτικές προκλήσεις της απέναντι πλευράς του Αιγαίου, με τελευταίο «δράστη» τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι: «Αν η Τουρκία κάνει ό,τι χρειάζεται με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η αίσθηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν αναπόσπαστο -ίσως το βασικότερο- μέρος της προεκλογικής εκστρατείας στη γειτονική χώρα, με τους υποψηφίους να επιδίδονται σε μια πλειοδοσία ανθελληνικών κραυγών, προς τέρψιν των ψηφοφόρων τους.
Από την πλευρά τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας συνεχίζουν την επιχείρηση διεθνοποίησης της τουρκικής συμπεριφοράς, με την πάγια θέση της χώρας μας να είναι θετική στον διάλογο, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και αρνητική σε κάθε είδους διπλωματικές και επιχειρησιακές εντάσεις.
Από κει και πέρα, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι και στο διπλωματικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο της αποτροπής μπορεί με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίζει την οποιαδήποτε πρόκληση ψύχραιμα, αποφασιστικά, ανυποχώρητα». Και αυτό λίγες ώρες μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στη Συνθήκη της Λωζάνης. «Τον σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας ισχύος αυτής της Συνθήκης θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμα. Έτσι απαιτούν η ιστορία, η γεωγραφία, η νομιμότητα και η διεθνής σταθερότητα», σημείωσε.