«Oχι» της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

Σήμερα η κύρωση της ΠΝΠ που υπέγραψε η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις. Η υπόσχεση του Γ. Γεραπετρίτη που πυροδότησε νέες αντιδράσεις. Ευθεία κατηγορία κατά του πρωθυπουργού από τον Ν. Ανδρουλάκη στο Στρασβούργο.

«Oχι» της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

Σε… πολεμικό κλίμα αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα (από τις 10 το πρωί) η Ολομέλεια της Βουλής, καθώς θα συζητηθεί και ψηφιστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λειτουργία της ΕΥΠ.

Την εν λόγω ΠΝΠ είχε υπογράψει εσπευσμένως η κυβέρνηση στις αρχές Αυγούστου, όταν έγινε η αποκάλυψη για την τηλεφωνική παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία ανέδειξε και την έτερη παρακολούθηση (και από την ΕΥΠ και από το παράνομο λογισμικό Predator) του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προϋπάντησαν αρνητικά το νομοσχέδιο χθες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με το βασικό επιχείρημα ότι μέσω αυτού:

  • Πρώτον, παραμένει η ΕΥΠ στην εποπτεία του Πρωθυπουργού.
  • Δεύτερον, δεν αίρεται η νομοθετική απαγόρευση ενημέρωσης των ενδιαφερομένων από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση αυτή θεσπίσθηκε τον Μάρτιο του 2021, όταν ο κ. Κουκάκης ζήτησε από την ΑΔΑΕ να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.

Η «υπόσχεση» του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ότι θα απαγορευτεί η εμπορία των παράνομων λογισμικών προκάλεσε νέες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. «Έχουμε κάθε διάθεση να έχουμε πολύ σκληρές ρυθμίσεις, οι οποίες θα φτάνουν μέχρι και την καθολική απαγόρευση στην εμπορία αυτών των λογισμικών, ώστε να φύγει από τη μέση η γάγγραινα αυτή», είπε ο υπουργός. Βουλευτές της αντιπολίτευσης, ωστόσο, έκαναν λόγο για υποκρισία, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα, καθώς η εταιρεία Intellexa, που εμπορεύεται το Predator, δρα εδώ και 5 μήνες ανενόχλητη.

Χ. Σπίρτζης: «Κουρελόχαρτο» η ΠΝΠ

Στίγμα της αντιπαράθεσης έδωσε χθες, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος την προηγούμενη Παρασκευή κατήγγειλε ότι έχει πέσει θύμα παρακολούθησης από το παράνομο λογισμικό Predator.

Αφού χαρακτήρισε «κουρελόχαρτο» την ΠΝΠ, ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να εξηγήσει γιατί εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό στην Επιτροπή Δικαιοσύνης-Δημόσιας Τάξης-Δημόσιας Διοίκησης που συζητά για την ΕΥΠ. «Θέλω να αναδείξω το μπάχαλο που έχει προκαλέσει ο κ. Μητσοτάκης για να μην πάρει ο ίδιος την ευθύνη. Μπορεί να του φταίνε οι διευθυντές, αλλά την αρμοδιότητα και τις ευθύνες τις έχει ο ίδιος, ο οποίος δεν έχει καν το θάρρος να έρθει και να μας απαντήσει», είπε. Και πρόσθεσε σε έντονο ύφος: «Είστε ωτακουστές και όχι μόνο. Παίξατε πολύ με τη Δημοκρατία, με τους θεσμούς. Μέχρι εδώ».

Χ. Καστανίδης: Προειδοποίηση με νόημα

Πρώτη φορά «ο θύτης απευθύνεται, με προπετές ύφος, στο θύμα και μιλά για εργαλειοποίηση, ενώ θα έπρεπε να σιωπά», είπε στη δική του τοποθέτηση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, αναφερόμενος στην επίθεση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη.

«Ελπίζω αύριο να μη χρειαστεί να αποδείξουμε ότι ξέρουμε περισσότερα από όσα νομίζει η κυβέρνηση» πρόσθεσε, κάνοντας σαφές ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο κ. Ανδρουλάκης παρενέβη χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχε ως θέμα τις παρακολουθήσεις από τα παράνομα λογισμικά. «Κάποιοι καταδικάζουν τον Πούτιν και τον Ερντογάν αλλά μιμούνται τις πρακτικές τους. Το απόρρητο σταματάει εκεί που αρχίζει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία», είπε μεταξύ άλλων.

Εξήγησε δε, στο Σώμα ότι έγινε η απόπειρα παγίδευσής του από το Predator και στη συνέχεια, μπήκε σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ το διάστημα (τρίμηνο) που διεκδικούσε την αρχηγία στο κόμμα του.

«Όλα στο απέραντο σκοτάδι»

Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ η Μαρία Κομνηνάκα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση, που είναι μια φορά υπόλογη για το «σκάνδαλο των υποκλοπών», είναι πολλαπλάσια εκτεθειμένη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία «επιχειρεί να ξεπλυθεί» από τις ευθύνες της.

«Το ‘όλα στο φως’ έγινε ένα απέραντο ‘όλα στο σκοτάδι’», σημείωσε η Μαρία Απατζίδη (ΜέΡΑ25). Όπως τόνισε, «αντί ο πρωθυπουργός να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί, ζητά από τα κόμματα, από κοινού να εξετάσουν τις παθογένειες της ΕΥΠ, την ώρα που έχετε πιαστεί ‘στα πράσα’».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου και της ΠΝΠ ζήτησε ακόμα και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, αν και επιφυλάχθηκε για τη στάση του κόμματός του στη σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v