Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: «Κύριε πρωθυπουργέ, τελειώσατε»

Παρέμβαση από το βήμα του Φεστιβάλ της Ν.ΣΥΡΙΖΑ. «Ο πανικόβλητος πρωθυπουργός, στην τελευταία του παρουσία σε ΔΕΘ, κατέφυγε στο σκαλοπάτι του διχασμού και της εθνικής καπηλείας». Το «μεγάλο ψέμα» για τη στέγη.

Τσίπρας: «Κύριε πρωθυπουργέ, τελειώσατε»

“Κύριε πρωθυπουργέ των υποκλοπών και του παρακράτους, αφού σας αρέσει τόσο πολύ να μας ακούτε και γι΄αυτό παγιδέψατε το κινητό του Χρήστου Σπίρτζη, ακούστε καλά και από εδώ: Τελειώσατε”.

Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον πρωθυπουργό από το βήμα του Φεστιβάλ Σπούτνικ 2022 που διοργάνωσε (και φέτος) η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ακούσαμε χθες και σήμερα έναν πανικόβλητο πρωθυπουργό, στην τελευταία του παρουσία σε ΔΕΘ, να καταφεύγει στο τελευταίο σκαλοπάτι της απελπισίας: στο σκαλοπάτι του διχασμού και της εθνικής καπηλείας”, τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Και συνέχισε:

“Ο κ.Μητσοτάκης προσπάθησε με πολύ κόπο και πολύ ιδρώτα στο μέτωπό του να ταυτίσει το στενό προσωπικό και κομματικό συμφέρον με το εθνικό συμφέρον. Την προσωπική πολιτική του επιβίωση, την προσωπική του τύχη με την τύχη της χώρας. Και έφτασε στο σημείο να ανακηρύξει τον εαυτό του όχι σε πρωθυπουργό, αλλά σε κυβερνήτη. Είχε να ακουστεί αυτό από τα τέλη της δεκαετίας του ’30, από τα χείλη του δικτάτορα Μεταξά.

Η χώρα όμως χρειάζεται πρωθυπουργό, όχι δικτάτορα, χρειάζεται δημοκρατία και ομαλότητα, όχι διχασμό, χρειάζεται ισχυρή και δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση”.

Ιδιαίτερη αναφορά, όπως αναμενόταν, έκανε ο κ.Τσίπρας στο διακύβευμα της “σταθερότητας” που έθεσε εκ νέου και με μεγαλύτερη έμφαση από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

“Τη σταθερότητα Μητσοτάκη τη ζήσαμε αυτά τα τρία χρόνια. Σταθερά πρώτοι σε θανάτους από τη πανδημία.

Σταθερά πρωταθλητές στην ακρίβεια, σταθερά πρώτοι στην αισχροκέρδεια σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, σταθερά στις τελευταίες θέσεις στο βασικό μισθό και την αμοιβή της εργασίας.

Γνωρίζουμε λοιπόν καλά ότι η σταθερότητα, που υπόσχεται μέσα από τα διχαστικά του παραληρήματα είναι πολύ δύσοσμη. Μυρίζει εκμετάλλευση, διαφθορά, καταστολή, κοινωνική αδικία και καταπάτηση του κράτους Δικαίου”.

Για ποιούς θα είμαστε “συμφορά”

Απάντησε επίσης στο σλόγκαν που λάνσαρε ο πρωθυπουργός “η δεύτερη φορά θα είναι συμφορά”, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στη “δεύτερη φορά Αριστερά”.

“Είναι θράσος ειδικά ο κ.Μητσοτάκης να ζητά μια δεύτερη ευκαιρία. Ποια δεύτερη ευκαιρία; Η παράταξή του είναι στην εξουσία σχεδόν τα μισά χρόνια της μεταπολίτευσης.

Αλλά ακόμη και αν ομιλεί όχι ως εκπρόσωπος της παράταξής του αλλά της οικογένειάς του, μάλλον για 3η ευκαιρία θα έπρεπε να ομιλεί.

Μια τρίτη ευκαιρία για να ισοπεδώσει ότι έχει απομείνει όρθιο από τους δημοκρατικούς θεσμούς, από την κοινωνική συνοχή, από το δημόσιο πλούτο. Και έχει ακόμη μεγαλύτερο θράσος να μιλάει και για συμφορά.

Αν μιλάς από τη σκοπιά των καρτέλ που κερδίζουν δισεκατομμύρια ή από τη σκοπιά του δημόσιου συμφέροντος, αν μιλάς για τα συμφέροντα που λεηλατούν τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, αν μιλάς από τη σκοπιά των νταβατζήδων που θέλουν να κερδίζουν περισσότερα, ναι, θα είμαστε μία μεγάλη συμφορά. Γιατί εμάς δε μας έχει κανένας στο τσεπάκι του.

Γιατί με εμάς δε θα συνεχίζεται άλλο το πάρτι με το δημόσιο χρήμα. Και το δίλημμα θα είναι: Εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος”.

Καθεστώς με “οργουελικές επισυνδέσεις”

Ο κ.Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο “καθεστώς Μητσοτάκη” και στις “άθλιες μεθόδους που χρησιμοποιεί” για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Όπως:

- “Με την κακοποίηση του κράτους δικαίου, την καταστολή και τις οργουελικές ‘επισυνδέσεις'.

- Με τις λίστες της ντροπής, που χρηματοδοτούν με κρατικό χρήμα ΜΜΕ, με μόνο κριτήριο αν αυτά θα λιβανίζουν τη κυβέρνηση.

- Με την αδρή χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις ιδιοκτήτων εταιριών μετρήσεων της κοινής γνώμης.

- Με διώξεις δημοσιογράφων αλλά και δικαστών, αν χρειαστεί, για να σταματήσουν να ερευνούν τα σκάνδαλά τους.

- Με την παραβίαση ακόμα και του Συντάγματος.

Το μεγάλο ψέμα της στέγης

Αναφερόμενος στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες παλιές και νέες, “που ΔΕΘα γίνουν ποτέ”, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικά στο μεγάλο πρόβλημα της στέγης, το οποίο “μετά από τόσο καιρό που το αναδεικνύουμε ως μείζον, φρόντισε χθες επιτέλους να το αναγνωρίσει”.

Έθεσε ωστόσο το ερώτημα: “Αν όντως το αναγνωρίζει ως πρόβλημα σημαντικό γιατί δεν το ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης; Η Ισπανία ενέταξε 1 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία που έχει συγκρίσιμο πληθυσμό αλλά και συγκρίσιμη στεγαστική κρίση, ενέταξε 2,7 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση ξέρετε πόσα ενέταξε; 1,3 εκ ευρώ. Ίσως αντίστοιχο ποσό χρειάζεται μόνο για να ανακαινίσει ο κος Μητσοτάκης τα ακίνητα της μεγάλης περιουσίας του”.

Και συνέχισε:

“Ακούσατε χθες κανένα μέτρο για τα αδύναμα νοικοκυριά που ήδη βρίσκονται σε επισιτιστική κρίση και ενεργειακή φτώχεια; Ακούσατε κανένα μέτρο για τον κίνδυνο αδύναμων και μεσαίων νοικοκυριών να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους λόγω πτωχευτικού νόμου ;

Όχι. Ακούσαμε όμως για στεγαστικά δάνεια στους νέους. Δάνεια που θα φέρουν τον εφιάλτη των κόκκινων δανείων και του πτωχευτικού νόμου στη νέα γενιά. Να χρωστάς από τα 18 σου, όχι μόνο στα 40 και στα 50 σου”.

Στον αντίποδα, συνεπώς, έθεσε τα κάτωθι άμεσης ανάγκης μέτρα:

Πρώτον, αντιμετώπιση της νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Δεύτερον, κατάργηση του άθλιου πτωχευτικού νόμου.

Τρίτον, δημιουργία τράπεζας στέγης για να μπορεί το κράτος να σχεδιάσει μια νέα στεγαστική πολιτική για κοινωνική κατοικία με νέους όρους.

Τέταρτον, ουσιαστική επιδότηση ενοικίου για 400.000 νέους έως 40 ετών, όπως εξαγγείλαμε, από 140 ευρώ το μήνα το άτομο έως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρια με δύο παιδιά.

Πέμπτον, δημόσια παρέμβαση ώστε να ελέγξουμε τη φούσκα των ακινήτων, ξεκινώντας από τα μέτρα για το Airbnb. Και δεν αναφέρομαι εδώ σε ιδιοκτήτες που νοικιάζουν 2 ή 3 ακίνητα μέσω αυτής της εφαρμογής, αλλά στο ανεξέλεγκτο καθεστώς της “Άγριας Δύσης”.

Αναφέρθηκε, τέλος, στις τομές-αλλαγές που θα κάνει μία προοδευτική κυβέρνηση σε τομείς μείζονος σημασίας, όπως της Εργασίας, της Υγείας, της Παιδείας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v