Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα παραπέμψει o Χρήστος Σπίρτζης την παρακολούθησή του από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τη δια νόμου απαγόρευση που επέβαλε στην ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) να ενημερώνει όσους έχουν πέσει θύματα τηλεφωνικής παγίδευσης.
Όπως σημειώνει ο βουλευτής και τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το γεγονός ότι τρεις άνθρωποι, από διαφορετικούς χώρους, έχουν αποδεδειγμένα πέσει θύματα απόπειρας παρακολούθησης (Νίκος Ανδρουλάκης) ή παρακολούθησης (πέραν του κ. Σπίρτζη και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης) πιστοποιεί πως κάποιο “κέντρο” έδωσε την εντολή. Μάλιστα, το ένα από τα δύο sms-παγίδα που εστάλη στον κ. Σπίρτζη παραπέμπει στο ίδιο link με εκείνο που έλαβε ο κ. Ανδρουλάκης.
Όπως αναφέραμε χθες, ο κ. Σπίρτζης αγνόησε το πρώτο sms αλλά “πάτησε” το δεύτερο… και την πάτησε.
Η παρακολούθησή του ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου (όταν παγιδεύτηκε) χωρίς να είναι γνωστό πόσο διήρκεσε ή εάν διαρκούσε μέχρι χθες που ο ίδιος έκανε την αποκάλυψη.
Σε κάθε περίπτωση, για λίγους ή πολλούς μήνες το “κέντρο” που αποφάσισε την παγίδευσή του με το Predator, παρακολουθούσε ιδιωτικές, πολιτικές και κομματικές συζητήσεις του βουλευτή, καθώς και συνεδριάσεις/συσκέψεις στη Βουλή και στην Κουμουνδούρου με τον Αλέξη Τσίπρα. “Ο κ. Μητσοτάκης άκουγε τι λέγαμε”, ήταν η κατακλείδα της καταγγελίας του κ. Σπίρτζη.
Το εν λόγω διάστημα, μάλιστα, ήταν “φορτωμένο” πολιτικά, καθώς το ΚΙΝΑΛ όδευε προς την εκλογή νέου προέδρου και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμαζόταν για το συνέδριό του. Σημειώνεται ότι ο κ. Σπίρτζης ανήκει στα προερχόμενα από το παλιό ΠΑΣΟΚ στελέχη, διατηρεί άριστες σχέσεις με πρώην συντρόφους του, ενώ ήταν υπέρμαχος της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και της συνεργασίας για προοδευτική κυβέρνηση.
Όσο για το χρονικό της αποκάλυψης: Την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε σε ειδικούς της Πληροφορικής έξι sms που του κίνησαν την περιέργεια, καθώς μετά τις αποκαλύψεις έψαξε (όπως οι περισσότεροι…) τα μηνύματα στο κινητό του. Την Δευτέρα που μας πέρασε έλαβε την απάντηση ότι δύο εξ αυτών οδηγούν σε “παγίδες” του Predator. Την Τετάρτη κατέθεσε συμπληρωματικό αίτημα στην ΑΔΑΕ για να τον ενημερώσει περί της παρακολούθησης του. Την Πέμπτη ο δικηγόρος (και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα), Μιχάλης Καλόγηρου, συνέταξε τη μηνυτήρια αναφορά. Την Παρασκευή (χθες) οι Σπίρτζης-Καλογήρου παρέδωσαν την αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.
“Μετά από όλα αυτά, το μόνο που βρήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μου καταλογίσει είναι ότι αποκάλυψα σκοπίμως την παρακολούθησή μου μία ημέρα πριν την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για να τη σκιάσω”, σημειώνει ειρωνικά ο κ. Σπίρτζης.
Στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η νέα αποκάλυψη για τηλεφωνική παρακολούθηση βουλευτή θεωρείται βέβαιο ότι θα δώσει μεγαλύτερη διάσταση στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στην έκτακτη ευρω-Ολομέλεια της ερχόμενης Δευτέρας με θέμα τις υποκλοπές (και) στην Ελλάδα.
Εντός ελληνικού Κοινοβουλίου, η αξιωματική αντιπολίτευση θα κινηθεί επιθετικά:
- Πρώτον, ο κ.Τσίπρας ζήτησε ήδη χθες να συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Δεν είναι τυχαίο ότι μία ημέρα νωρίτερα (την Πέμπτη) έδωσε δημοσίως μία έμμεση απάντηση στην Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας με νόημα: “Να γνωρίζουν όλοι ότι αν κάποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες ποινικές ευθύνες δεν είναι όσοι αποκαλύψουν την αλήθεια, αλλά όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και όσοι επικαλούνται το απόρρητο ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπίας, προκειμένου να τα συγκαλύψουν”. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μπακογιάννη, μία ημέρα πριν κάνει πρεμιέρα η ελληνική Εξεταστική Επιτροπή, είπε πως όποιος σπάσει το απόρρητο και μιλήσει για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις κινδυνεύει με 10ετή φυλάκιση.
- Δεύτερον, θα ζητήσει να ενταχθεί στη διερεύνηση των Εξεταστικών Επιτροπών (σε Αθήνα και Βρυξέλλες) η υπόθεση Σπίρτζη.
- Τρίτον, θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την νομοθετική ρύθμιση με την οποία απαγορεύεται στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει το πρόσωπο που έχει παρακολουθηθεί.
Όπως επισημαίνουν, η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε αιφνιδίως όταν ο δημοσιογράφος κ. Κουκάκης ζήτησε ενημέρωση από την ΑΔΑΕ αμέσως μόλις έμαθε ότι ήταν θύμα παρακολούθησης τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το Predator.
Θέση πήρε και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Σε ανακοίνωση του, επικαλείται την αποκάλυψη του κ.Σπίρτζη και ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής “να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες ώστε να ελεγχθούν τα κινητά όλων των βουλευτών των κομμάτων, να διαπιστωθεί πόσοι παρακολουθούνται, αλλά και να διασφαλίσει το απόρρητο των επικοινωνιών των εκλεγμένων βουλευτών".