Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί κινητοποιεί τους υπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι σηματοδοτεί η ζητούμενη «περισσότερη πολιτική λειτουργία» εντός του υπουργικού συμβουλίου. Η αναγκαία φυγή προς τα εμπρός και τα σενάρια του ανασχηματισμού. Ρίχνει ο πρωθυπουργός τον πήχη για το καλάθι της ΔΕΘ.

Γιατί κινητοποιεί τους υπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε απόλυτη εγρήγορση θέτει τον κυβερνητικό μηχανισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετρώντας αντίστροφα πλέον για τις κάλπες, ακόμα και αν αυτές γίνουν στην ώρα τους, όπως επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, θέλησε να βάλει πιο ενεργά στο… παιχνίδι τους υπουργούς του, από τους οποίους ζήτησε να λειτουργούν περισσότερο πολιτικά εντός του συμβουλίου. Αυτό να αποτελέσει, δηλαδή, «ένα πολιτικό κέντρο, με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023».

Θέλοντας να αποκρούσει τις κατηγορίες που του έχει αποδώσει η αντιπολίτευση για «πρωθυπουργικό συγκεντρωτισμό, με ακραίο προσωποκεντρικό χαρακτήρα», μετά και τις αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου με την αποχώρηση του Γρηγόρη Δημητριάδη και την έλευση του Γιάννη Μπρατάκου (ο οποίος μάλιστα αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό), ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κινητοποιήσει περαιτέρω τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αναδιανέμοντας τους ρόλους και στοχεύοντας στη συσπείρωση της… ομάδας σε μια δύσκολη στιγμή γι’ αυτήν.

Στον απόηχο της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών και των αναπόφευκτων πληγών που αυτή έχει επιφέρει στην κυβερνητική παράταξη, ο πρωθυπουργός αναζητά τη φυγή προς τα εμπρός και μια μεγαλύτερη εμπλοκή των υπουργών -λιγότερο τεχνοκρατική και περισσότερο πολιτική- στο συνολικό έργο της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση.

Κάποιοι ερμηνεύουν την πρωθυπουργική αυτή κίνηση ως έμμεση ομολογία αποτυχίας του πολυσυζητημένου «επιτελικού κράτους» και ως πρόθεση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη να επιμερίσει τις ευθύνες σε μια ενδεχόμενη λανθασμένη διαχείριση μιας υπόθεσης. Αμφότερα απορρίπτονται κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο κάνει λόγο για «αναγκαία προσαρμογή όλων στο έντονα πολωτικό προεκλογικό κλίμα που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα την κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου».

Πολύ λίγοι

Άλλωστε, κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι πολύ λίγοι είναι οι υπουργοί οι οποίοι βγαίνουν δημοσίως να υπερασπιστούν το παραγόμενο έργο συνολικά, πέραν του δικού τους αντικειμένου, αλλά και να στηρίξουν την κυβέρνηση σε δύσκολες στιγμές, όπως η παρούσα με το θέμα των παρακολουθήσεων. Εικόνα, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να αλλάξει άμεσα, ζητώντας απ’ όλους πιο συχνές δημόσιες παρεμβάσεις στήριξης του κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με ορισμένους, η παραπάνω αναφορά του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του (για περισσότερη πολιτική λειτουργία με φόντο τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας) κλείνει τα σενάρια ενός ενδεχόμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού, δεδομένου του συντονισμού όλων για τους επόμενους εννιά μήνες, έως τις κάλπες.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή για τα ναυπηγεία, σημείωνε: «Ό,τι είναι Δημόσιο θα το υπογράψω εγώ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μπορεί να μην είμαι εγώ», προκαλώντας πολλά σχόλια και ενώ, εκ των πραγμάτων, εφόσον οι κάλπες στηθούν στο τέλος της τετραετίας, το ευρύ χρονικό διάστημα μέχρι τότε αφήνει περιθώρια αλλαγής προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, αποφάσισε να ρίξει τον πήχη των προσδοκιών της κοινωνίας ενόψει της ΔΕΘ, το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

«Τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες. Το λέω, γιατί ακούω ή διαβάζω -πάντα συμβαίνει αυτό, ξέρετε, πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για ένα "τσουνάμι" επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα έχει τις καθιερωμένες συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να καταλήξει στο τελικό πακέτο των λελογισμένων παροχών, ενώ νωρίτερα θα επισκεφθεί -και για συμβολικούς λόγους- τις Σέρρες, πατρίδα του Κ. Καραμανλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v