Ο φόβος του Μαξίμου για την “μάχη των πολιτικών αρχηγών” στη Βουλή, επιβεβαιώθηκε: ο πρωθυπουργός βρέθηκε απέναντι σε ένα προοδευτικό αντιπολιτευτικό μέτωπο που όχι μόνο δεν “έσπασε” ούτε στιγμή, αλλά επέτρεψε στον Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως εκφραστής του.
Το εντυπωσιακό στοιχείο δε, ήταν ότι για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης στήριξε απόλυτα το πρώην κόμμα του και τον πρώην πρωθυπουργό, διαψεύδοντας, από το βήμα της Βουλής, τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι πρώην υπουργοί του κ. Τσίπρα είχαν μπει σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Σε ανάλογη διάψευση μάλιστα προέβησαν, αμέσως, ο Γιάννης Πανούσης και η Νάντια Βαλαβάνη, τους οποίους επίσης επικαλέσθηκε ο κ. Μητσοτάκης.
Το στοιχείο που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ήταν η επιλογή του κ. Τσίπρα να “εκπροσωπήσει” τον Νίκο Ανδρουλάκη σ' αυτή τη μάχη των αρχηγών, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν είναι βουλευτής και, άρα, δεν μπορούσε να πάρει τον λόγο. Το ερώτημα “γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη” και “γιατί τον θεωρήσατε εθνικό κίνδυνο” ήταν κυρίαρχο στις δύο παρεμβάσεις του κ.Τσίπρα (πρωτολογία και δευτερολογία).
Επαναλάμβανε, μάλιστα, αυτούσιες τις θέσεις που έχει αναπτύξει ο ίδιος ο κ.Ανδρουλάκης, όχι μόνο για την “κατασκοπευτική” πτυχή της υπόθεσης, αλλά - πρωτίστως - για την πολιτική. Κι αυτό επειδή η παρακολούθησή του άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν μπήκε επισήμως στην κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ, και τερματίσθηκε τον Δεκέμβριο, όταν εξελέγη πρόεδρός του.
Συγκεκριμένα:
- Ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας προχθές (Πέμπτη) στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, είπε: “Είναι πασιφανές ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός, κινούμενος από την ηγεσία της ΝΔ, ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία. Ένα ΠΑΣΟΚ του χεριού της. Το σχέδιό του όμως απέτυχε παταγωδώς”.
- Ο κ. Τσίπρας χθες, στη Βουλή, τόνισε: “εσείς προσωπικά κύριε Μητσοτάκη δώσατε την εντολή στην ΕΥΠ για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, διότι δεν σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε τις εξελίξεις και στο τρίτο κόμμα, λόγω των συνεργασιών που επιβάλλει ο εκλογικός νόμος”.
Η ερμηνεία επ' αυτών, από στελέχη και των δύο κομμάτων, είναι πως το Μαξίμου ήθελε να “παγιδεύσει” τον κ. Ανδρουλάκη για να τον έχει “του χεριού του” αν κέρδιζε τη μάχη της εκλογής “έναντι άλλου ή άλλων υποψηφίων που προτιμούσαν οι κυβερνητικοί επιτελείς”.
Το «μαχαίρι» του Ευ. Βενιζέλου
Η εν λόγω κοινή στάση Τσίπρα-Ανδρουλάκη δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι σφραγίστηκε η συνεργασία των δύο κομμάτων μετά τις εκλογές. “Μπήκαν όμως οι βάσεις για ουσιαστική συζήτηση, αφού πλέον το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και, προσωπικά, ο πρόεδρός του, έκοψαν κάθε γέφυρα που θα μπορούσε να ενώσει το κόμμα με την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη”.
Το “μαχαίρι” για να κοπεί αυτή η γέφυρα, βεβαίως, το πήρε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν, αμέσως μετά τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του κ. Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στις αρχές Αυγούστου, κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό.
Χθες αποδείχθηκε ότι ο κ. Βενιζέλος όχι απλώς πήρε, τότε, το μαχαίρι αλλά… το κρατάει ακόμα: αμέσως μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, διένειμε γραπτή δήλωση εναντίον των ισχυρισμών του.
Η κατακλείδα της αρχικής και της χθεσινής παρέμβασης, ωστόσο, ήταν η ίδια και δεν διέλαθε της προσοχής: “Παρακαλώ συνεπώς τον κ. Μητσοτάκη ,αν δεν θέλει να σέβεται τις πολιτικές μου απόψεις, να προσέχει και να λαμβάνει υπόψη του τις νομικές μου απόψεις. Θα μπορούσε να τον βοηθήσει αυτό στην αντιμετώπιση της κρίσης του συγκεντρωτικού και μονοπρόσωπου μοντέλου εξουσίας”.
Η ερμηνεία, εν προκειμένω, είναι ότι ο κ. Βενιζέλος “δείχνει” ένα άλλο, “πολυπρόσωπο μοντέλο εξουσίας”, δηλαδή μία κυβέρνηση συνεργασίας με “τρίτο πρόσωπο” στη θέση του πρωθυπουργού. Κατά ορισμένους παραπέμπει σε λύση “τύπου Παπαδήμου” (χωρίς εκλογές) με τον ίδιον να διεκδικεί, ίσως, αυτό τον ρόλο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι δείχνει τον δρόμο για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Τσίπρας έχει αποκλείσει συμμετοχή ή στήριξη του κόμματός του σε λύσεις “α λα 2011” και μένει σταθερός στο αίτημα για εκλογές. “Η κυβέρνησή σας δεν είναι παράλυτη; Πώς θα αντικρύσετε τους Ευρωπαίους εταίρους σας ως πρωθυπουργός των υποκλοπών;”, ρώτησε, χαρακτηριστικά, τον κ.Μητσοτάκη χθες.
Η Χ. Τρικούπη, από την πλευρά της, συναρτά τις εξελίξεις με την “τύχη” του σημερινού πρωθυπουργού και αρχηγού της ΝΔ, χωρίς να αποκλείει μετεκλογικά σχήματα “με άλλον πρωθυπουργό” (αν και τα στελέχη της παραδέχονται ότι η κάλπη θα "δείξει” και το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού.
Όχι εκλογές, εκτός και αν…
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή “μάχη” στη Βουλή επανατροφοδότησε τα πολιτικά σενάρια. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να πάει σε εκλογές (“μαζί θα περάσουμε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”), ωστόσο ουδείς υποτιμά την παράμετρο “νέες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις κι άλλων πολιτικών προσώπων”. Σε μία τέτοια περίπτωση, αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη “δεν θα μπορεί να σταθεί”, σε συνδυασμό με τα τεράστια προβλήματα που αναμένεται να φέρει η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση.
Δεν πέρασε, μάλιστα, απαρατήρητη μία αποστροφή στον λόγο του κ. Τσίπρα χθες, όταν επικαλέστηκε την παραδοχή του νέου διοικητή της ΕΥΠ ότι “a priori κανείς δεν εξαιρείται” από τις παρακολουθήσεις: “κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Αναφέρομαι και στη συμπολίτευση, όχι μόνο στην αντιπολίτευση”, είπε, κοιτώντας τους βουλευτές της ΝΔ.
Υπενθυμίζοντας άλλωστε ότι η εφημερίδα “Καθημερινή” έγραψε (“δύο φορές”) πως έγιναν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σε άλλα 7-8 πολιτικά πρόσωπα.
«Ραντεβού» με τον κ. Μητσοτάκη… στην Εξεταστική
Οι επόμενες “μάχες” θα δοθούν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που, με αίτημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα συσταθεί την Δευτέρα για να διερευνήσει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των Ανδρουλάκη-Κουκάκη. Κατά τις πληροφορίες, τόσο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν να κληθεί σε κατάθεση ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δεδομένου ότι με δικό του νόμο μετά τις εκλογές του 2019 η ΕΥΠ τέθηκε υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού.
Ο κ. Ανδρουλάκης, στην (οργισμένη) δήλωση που έκανε μετά τις ομιλίες του κ.Μητσοτάκη στη Βουλή, το είπε σχεδόν ευθέως: “Επειδή (ο κ.Μητσοτάκης) εξέφρασε μία… αγωνία για το πότε θα συναντηθούμε, του δίνω ραντεβού στην Εξεταστική Επιτροπή, για να έλθει και να απαντήσει ευθέως σε ό,τι απέφυγε σήμερα, επιλέγοντας ξανά ως μέθοδο διαφυγής την τοξική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα”.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις πάντως, το εν λόγω ραντεβού… δεν θα γίνει ποτέ.