Με τη φράση «είστε ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας», ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε προσωπική ευθύνη στον πρωθυπουργό για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, μίλησε για εκτροπή και ζήτησε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
«Την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν την αποφάσισε ούτε ο ανιψιός σας ούτε ο εκλεκτός σας: εσείς προσωπικά δώσατε την εντολή στην ΕΥΠ, διότι δεν σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε εξελίξεις και στο τρίτο κόμμα, λόγω συνεργασιών που επιβάλλει ο εκλογικός νόμος», είπε.
Με το «ανιψιός» εννοούσε τον παραιτηθέντα Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού (και ανιψιό του) Γρηγόρη Δημητριάδη και με το «εκλεκτός», τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, για τον διορισμό του οποίου η νεοεκλεγείσα, το 2019, κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τον νόμο διότι δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα.
Ο υπαινιγμός, δε, στην προσπάθεια «ελέγχου των εξελίξεων στο τρίτο κόμμα» αφορά στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ, καθώς αυτό το χρονικό διάστημα έγινε η παρακολούθηση του τότε υποψηφίου Νίκου Ανδρουλάκη. Με την κατηγορία αυτή, ο κ. Τσίπρας υπονόησε σαφώς ότι ο κ. Ανδρουλάκης «παγιδεύτηκε» προκειμένου εάν εκλεγόταν πρόεδρος, να εκβιαστεί, δεδομένου ότι ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε ευθέως στους βουλευτές της ΝΔ, αναφερόμενος στη σιωπή που τηρούν απέναντι στις αποκαλύψεις. Αφού παρέπεμψε στην απάντηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη, ότι «a priori κανείς δεν εξαιρείται» από τις παρακολουθήσεις, τόνισε: «Κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Αναφέρομαι και στη συμπολίτευση, όχι μόνο στην αντιπολίτευση».
Και κατέληξε: «Δεν θα σας σώσει η σιωπή. Με τη στάση σας εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε εάν αυτό το σκάνδαλο θα μείνει ως σκάνδαλο του πρωθυπουργού ή ως σκάνδαλο του επιτελικού παρακράτους συνολικά».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη: «Τον Κουκάκη τον ακούγατε επειδή τόλμησε να ερευνήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία σας να δώσετε ασυλία σε υψηλά τραπεζικά στελέχη για κακουργηματικά θαλασσοδάνεια και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Είσαστε ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας».
Σας ακούει η Ευρώπη…
Από τις πρώτες λέξεις της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Μητσοτάκη, απαντώντας και στην πρωθυπουργική παρατήρηση ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ήταν τυπικά νόμιμη αλλά σφάλμα. Μεταξύ άλλων, είπε:
- Κύριε Μητσοτάκη, έρχεστε ως υπόλογος, ως κατηγορούμενος, όχι ως τιμητής, για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα, την παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων. Για την υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και την κατάλυση του κράτους δικαίου.
- Είναι αξιόποινη πράξη, όχι σφάλμα, η παρακολούθηση εκλεγμένου βουλευτή ή ευρωβουλευτή. Σας ακούει η δημοκρατική φιλελεύθερη Ευρώπη και περιμένει από εσάς εξηγήσεις, όχι εκθέσεις ιδεών.
- Είναι δυνατόν να λέτε ότι είναι νόμιμο ο εκάστοτε πρωθυπουργός να παρακολουθεί πολιτικά πρόσωπα για λόγους εθνικής ασφάλειας χωρίς να δίνει εξηγήσεις; Δώστε εξηγήσεις: γιατί παρακολουθούσατε τον ευρωβουλευτή και υποψήφιο, τότε, αρχηγό κόμματος, τον κ. Ανδρουλάκη; Ποιος ήταν ο εθνικός λόγος; Ήταν πράκτορας ξένων συμφερόντων; Ήταν επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα; Σας παραχωρώ τον χρόνο μου, σταματώ την ομιλία του για να απαντήσετε. Δεν απαντάτε. Η άρνησή σας είναι η απάντηση: η απόδειξη της ενοχής σας.
- Ας δεχτούμε για την οικονομία της συζήτησης ότι δεν γνωρίζατε το γιατί παρακολουθείτο ο Ανδρουλάκης, να δεχτούμε ότι έχετε μειωμένη ικανότητα αντίληψης. Ο Ανδρουλάκης όμως έκανε μηνυτήρια αναφορά. Όταν το μάθατε, δεν ρωτήσατε τον εκλεκτό σας (κ. Κοντολέοντα) και τον ανιψιό σας (κ. Δημητριάδη) τι έχει γίνει; Ποιος ήταν ο λόγος της εθνικής ασφάλειας;
- Τις πρώτες ημέρες αποκάλυψης, μέσα στον πανικό σας, εκθέσατε όλα τα φιλικά σας ΜΜΕ, εμπλέκοντας τρίτες χώρες, την Κίνα, την Αρμενία, την Ουκρανία. Κάνατε διεθνώς ρεζίλι τη χώρα προκειμένου να μιλήσετε για εθνική ασφάλεια. Πείτε μας λοιπόν ποιος ήταν ο λόγος.
- Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που ασχολούνται με την υπόθεση και σας κατηγορούν, δεν είναι στη λίστα Πέτσα. Ούτε, φυσικά, διευθύνονται από Συριζαίους…
- Οι υπουργοί σας κύριοι Γεραπετρίτης και Πιερρακάκης ήρθαν εδώ στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μαζί με τον κ. Κοντολέοντα και είπαν ψέματα, ότι δήθεν δεν υπήρχε καμία ανάμιξη ΕΥΠ στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη.
Αποβλέπετε στα 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
Επειδή δεν απαντάτε, δίνω εγώ τις απαντήσεις:
- Επί 3,5 χρόνια χτίζετε καθεστώς με κάθε μέσο για να εδραιωθείτε στην εξουσία. Εκλεγήκατε πρωθυπουργός στο όνομα της αριστείας και μένετε εν μέσω ενός καθεστώτος σήψης, παρακμής, που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα.
- Πήρατε στον έλεγχό σας την ΕΥΠ, την ΕΡΤ, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Μοιράσατε αφειδώς δημόσιο χρήμα για να ελέγξετε τα Μέσα Ενημέρωσης και επειδή θέλατε απόλυτο έλεγχο προχωρήσατε στις λίστες Πέτσα. Ταυτόχρονα, προχωρήσατε σε διώξεις και οικονομικό στραγγαλισμό όσων ΜΜΕ δεν πειθάρχησαν.
- Κάνατε το κράτος κομματικό και οικογενειακό λάφυρο: διορίζετε 50 μετακλητούς τον μήνα κατά μέσο όρο. Τριπλασιάσατε διευθυντικά στελέχη με παχυλούς μισθούς.
- Δώσατε 7,5 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις με αφορμή την πανδημία.
- Ο μεγάλος στόχος σας ήταν και παραμένει η μοιρασιά των 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς διακομματικό έλεγχο, χωρίς λογοδοσία. Όλα αυτά σάς δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι θα είστε ανέλεγκτος στο διηνεκές και μεγέθυναν την αλαζονεία σας.
- Αυτό που ζούμε, είναι εκτροπή. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ή σε συγκάλυψη-προκλήσεις-τοξικότητα-διχασμό-κινήσεις πανικού. Πράξτε το πρώτο.
Τον Σαμαρά ή τον Δένδια θέλετε να φοβερίσετε;
«Όταν ήμουν πρωθυπουργός, δεν πήρα υπό την ευθύνη μου την ΕΥΠ, δεν ανέθεσα σε συγγενή μου την πολιτική εποπτεία της, δεν όρισα διοικητή της έναν τυχάρπαστο. Σας διαβεβαιώνω ότι επί των ημερών μας ούτε ένας πολιτικός ή δημοσιογράφος δεν έπεσε θύμα επισύνδεσης και μάλιστα για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η ΕΥΠ ασχολείτο με το οργανωμένο έγκλημα και με την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας».
Με τα λόγια αυτά, στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας έκανε την αντίστιξη με την πρακτική του πρωθυπουργού. Τον προκάλεσε μάλιστα να ρωτήσει το κόμμα του, διότι ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης ενημέρωνε την αντιπολίτευση κάθε έξι μήνες.
Προκάλεσε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή μόνο για την περίοδο 2015-2019 και όχι να «ξεχειλώσει» την υπό σύσταση Εξεταστική με διερεύνηση της τελευταίας δεκαετίας. «Ποιον θέλετε να φοβερίσετε με τη διερεύνηση από το 2012; Τον κ. Σαμαρά που ήταν πρωθυπουργός ή τον κ. Δένδια που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη;», ρώτησε με νόημα.
Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στην (από του βήματος της Βουλής) διάψευση του Γιάνη Βαρουφάκη πως παρακολουθείτο «από τον Τσίπρα ή τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και στις ανάλογες διαψεύσεις που διένειμαν οι πρώην υπουργοί (της πρώτης διακυβέρνησης Τσίπρα) Γιάννης Πανούσης και Νάντια Βαλαβάνη.
Όσο για την πρόκληση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, απάντησε: «Η δυσπιστία απέναντί σας θα γίνει σύντομα από τους πολίτες ψήφος απαλλαγής».