Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη κορυφής στη Βουλή για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Κυβερνητικές πηγές: Ο πρωθυπουργός δεν θα μιλήσει ως απολογούμενος. Τσίπρας: Πόσοι ακόμα πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνται; Ανδρουλάκης: Παρακρατικός μηχανισμός κινούμενος από την ηγεσία της ΝΔ με ήθελε σε ομηρία.

Μάχη κορυφής στη Βουλή για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Η πρώτη τετ α τετ αντιπαράθεση του κάθε πολιτικού αρχηγού ξεχωριστά με τον πρωθυπουργό για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις θα γίνει σήμερα στη Βουλή.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας με αίτημά του, αμέσως μετά τις αποκαλύψεις και τις παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος και του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, θα αρχίσει στις 11 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προσέλθει στη Βουλή ως απολογούμενος, όπως στοχεύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα μιλήσει, «όπως πάντα, με τη γλώσσα της αλήθειας, πέρα από κομματικά συμφέροντα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αναφερθεί στο «σήμερα» και στην ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, τηρώντας το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.

Θα επαναλάβει, επίσης, ότι η κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές δεν έχουν καμία σχέση με το κακόβουλο λογισμικό Predator, το οποίο λειτουργεί σε διάφορες χώρες, ενώ -όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου- «θα προσδιορίσει το ζήτημα στις σωστές του διαστάσεις».

Θα σημειώσει εκ νέου, δηλαδή, ότι μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, ανέλαβε αμέσως πρωτοβουλίες ζητώντας την παραίτηση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, αποδεχόμενος την παραίτηση του ΓΓ του γραφείου του και δρομολογώντας όλες τις θεσμικές διαδικασίες για την έρευνα και διαλεύκανση της υπόθεσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για διαχρονικές παθογένειες που πρέπει να εξεταστούν και για το μέλλον. Συγκεκριμένα τι πρέπει να γίνει επί της ουσίας από εδώ και στο εξής, προκειμένου να μη βρεθούμε αντιμέτωποι στο μέλλον με αντίστοιχες περιπτώσεις και οι υπηρεσίες να επιτελούν τον εθνικό τους ρόλο τηρώντας τους δημοκρατικούς κανόνες. Και αυτό, όπως λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά κρίσιμο άξονα για τη λειτουργία και την ασφάλεια της χώρας.

Α. Τσίπρας: Ποιους άλλους παρακολουθείτε;

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στο αναπάντητο, ακόμα, ερώτημα, όπως το έθεσε αμέσως μετά τις αποκαλύψεις: ποιοι ακόμα πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες έχουν μπει σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ και ποια η σχέση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator με τις εν Ελλάδι παρακολουθήσεις.

Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, το πρώτο ερώτημα απέκτησε άλλες διαστάσεις μετά τις «ομολογίες» του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, ότι ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει αν γίνονται κι άλλες παρακολουθήσεις (παρότι πολιτικός προϊστάμενος της Υπηρεσίας) και ότι «δεν εξαιρείται a priori κανείς», αντίστοιχα.

«Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιοι ακόμα παρακολουθούνται, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί. Τα ‘δεν ήξερα’ και ‘φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος’, τελείωσαν. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ως προπομπό της σημερινής ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας ανήρτησε χθες, στα social media, βίντεο, το οποίο ξεκινά με το μήνυμα: «Προσοχή! Το παρακάτω βίντεο μπορεί να μην παρακολουθείται μόνο από εσάς».

Στη συνέχεια, παρατίθενται οι ετυμολογίες των ρημάτων “υποκλέπτω” και “παρακολουθώ”, πλαισιωμένα από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.

Κλείνει δε, με το ειρωνικό ερώτημα του κ. Τσίπρα: «Παρακολουθείτε ακόμα;».

Ν. Ανδρουλάκης: Γιατί ήμουν «εθνικός κίνδυνος»;

Στο ερώτημα, «γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε επί τρίμηνο τον κ. Ανδρουλάκη;» θα τεθεί επιμόνως από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη (σ.σ. ο πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής και συνεπώς δεν μπορεί να μιλήσει στην Ολομέλεια).

Ο κ. Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε εκτενώς χθες, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του. Το κυρίαρχο ερώτημα που έθεσε, ήταν για ποιο λόγο θεωρήθηκε «εθνικός κίνδυνος» το διάστημα που διεκδικούσε την προεδρία του κόμματος (Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο) και πώς έπαψε… να αποτελεί κίνδυνο μετά την εκλογή του.

Κάλεσε ευθέως (και ονομαστικά) τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στα ερωτήματα και, σηκώνοντας τους τόνους, μίλησε για έναν «παρακρατικό μηχανισμό κινούμενο από την ηγεσία ΝΔ, που ήθελε το ΠΑΣΟΚ σε ομηρία, του χεριού της», αλλά, «το σχέδιο της απέτυχε παταγωδώς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v