Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» κυβέρνηση-αντιπολίτευση για τις παρακολουθήσεις

Η διαρροή για τη φράση του νέου διοικητή της ΕΥΠ στη Βουλή που «άναψε τα αίματα». Αύριο η μάχη των πολιτικών αρχηγών. Εντονες φήμες για νέες αποκαλύψεις. Χ. Καστανίδης: Εδώ και τώρα η διερεύνηση.

Στο «κόκκινο» κυβέρνηση-αντιπολίτευση για τις παρακολουθήσεις

Μία ημέρα πριν από τη «μάχη των αρχηγών» στη Βουλή για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα από την απάντηση-ομολογία που φέρεται ότι έδωσε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής: «Έχω τον πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται a priori», είπε, κατά τις πληροφορίες, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης τον ρώτησαν επιμόνως εάν γίνονται κι άλλες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, πλην των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη.

Την εν λόγω πληροφορία μετέφεραν βουλευτές από τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς η συνεδρίαση, που είχε ως αντικείμενο την έγκριση του κ. Δεμίρη ως νέου διοικητού της ΕΥΠ, ήταν κεκλεισμένων των θυρών.

Στις επίσημες δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων δεν αναφέρθηκαν στην επίμαχη φράση, αφού δεσμεύονται από το απόρρητο της συζήτησης, ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς την υπαινίχθηκαν, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, δε, τη συνέδεσε με την έτερη απάντηση που έδωσε προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όταν δέχθηκε την ίδια ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη», είπε. Απάντηση που ερμηνεύθηκε ως έμμεση παραδοχή ότι υπάρχουν κι άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών, οπότε η κυβέρνηση «κράτησε άμυνα» εν αναμονή τυχόν νέων αποκαλύψεων.

Σφοδρή αντίδραση Τασούλα-ΝΔ για τη διαρροή

Δριμεία ήταν η αντίδραση τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, προτάσσοντας το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν σεβάστηκε το απόρρητο της συνεδρίασης.
Ο κ. Τασούλας μίλησε για «σουρωτήρι», ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αμφισβήτησε την επίμαχη φράση του κ. Δεμίρη, σημειώνοντας σε σχόλιό της ότι «διαστρεβλώθηκε από την αντιπολίτευση και, κυρίως, από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα».

«Δεν είναι πρόβλημα όταν παραβιάζεται το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών και είναι πρόβλημα όταν παραβιάζεται το απόρρητο μίας συνεδρίασης;», ήταν η σκωπτική απάντηση που έδιναν, επ' αυτού, βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του Μαξίμου επαναλαμβάνεται ότι:

  • Η Κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της από την ΕΥΠ οποιοδήποτε στοιχείο νόμιμης επισύνδεσης τηλεφώνου πολιτικού προσώπου, αντίστοιχης με αυτή που συνέβη στον Νίκο Ανδρουλάκη.
  • Αν ο Πρωθυπουργός γνώριζε, η διαχείριση της υπόθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα ήταν διαφορετική. Κι αυτό, παρότι ο νόμος είναι σαφής και δεν εξαιρεί κανέναν εκ της ιδιότητάς του, πολιτικής ή άλλης.
  • Η ελληνική πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί κακόβουλα λογισμικά και οι ελληνικές κρατικές αρχές ασφαλείας δεν τα χρησιμοποιούν.
  • Το αντικείμενο των μυστικών υπηρεσιών δεν είναι κάτι που μπορεί να κυκλοφορεί ως φέιγ βολάν στον δημόσιο διάλογο. Ωστόσο, με την παρούσα συζήτηση, δίνεται η ευκαιρία να διορθωθούν διαχρονικές αδυναμίες, παθογένειες και στρεβλώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρξουν πάλι στο μέλλον τέτοιου είδους αστοχίες.

Αντιπολίτευση: Έχασαν την ψυχραιμία τους

Η αντιπολίτευση απορρίπτει όλα τα παραπάνω και αποδίδει έλλειψη ψυχραιμίας στο κυβερνητικό επιτελείο, παραπέμποντας στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα λίαν αιχμηρά (για την κυβέρνηση) δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τις υποκλοπές.

«Ο κ. Οικονόμου αποκάλεσε τον αρθρογράφο των New York Times Αλεξάντερ Κλαπ, ‘guest δημοσιογράφο’, ενώ απέδωσε στη συντάκτρια του Politico Νεκταρία Σταμούλη ‘σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Το αποτέλεσμα; «Οι ΝΥΤ ενέταξαν το επίμαχο άρθρο του Α. Κλαπ στη διεθνή τους έκδοση, ενώ το Politico εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης της συντάκτριάς του», λένε. Επισημαίνουν μάλιστα ότι το δημοσίευμα του Politico τάραξε το Μαξίμου, καθώς παρουσίασε την ψευδή απάντηση της κυβέρνησης στην Κομισιόν ότι δεν ισχύουν τα περί τηλεφωνικών παρακολουθήσεων… τρεις ημέρες πριν αποκαλυφθούν και οδηγηθούν σε παραίτηση ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

«Το οξύμωρο βέβαια για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι ότι την ίδια στιγμή που στοχοποιεί Μέσο και δημοσιογράφο, δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή που επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ του Politico», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Και προσθέτει: «Επιβεβαιώνει ότι η Κομισιόν στις 29 Ιουλίου ζήτησε με επιστολή της εξηγήσεις για το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση Κουκάκη και την απόπειρα παρακολούθησης Ανδρουλάκη.

Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου απάντησε, αρνούμενη ότι έχει το Predator, ανατρέχοντας για πολλοστή φορά σε κάποιους άγνωστους "εθνικούς λόγους" για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Επιβεβαιώνει ότι -ενώ είχαν υπάρξει καταγγελίες Κουκάκη και Ανδρουλάκη- η κυβέρνηση ζητούσε από την Επιτροπή… να μην ενστερνίζεται "βιαστικά και γραπτώς... συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που έρχονται από πολιτικά ΜΜΕ που δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους"».

Σημειώνεται ότι το Politico εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης της συντάκτριάς του («το ρεπορτάζ είναι ακριβές»), ενώ έντονη ήταν η αντίδραση της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών προς τον κ. Οικονόμου.

Ο σχεδιασμός και ο φόβος νέων αποκαλύψεων

Οι εξελίξεις των ημερών οδηγούν στην εκτίμηση ότι «δεν βγήκε» ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Σ' αυτό τον σχεδιασμό -κατά την αντιπολίτευση- οφείλεται το χρονοδιάγραμμα που αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής:

  • Να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών-Διαφάνειας (χθες) αλλά με μοναδικό θέμα την έγκριση του διορισμού του νέου διοικητή της ΕΥΠ, χωρίς συζήτηση για τις παρακολουθήσεις.
  • Να γίνει (αύριο) στην Ολομέλεια η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών χωρίς να έχει ξεκινήσει η διερευνητική διαδικασία και, επομένως, χωρίς να υπάρχουν νέα στοιχεία ή πτυχές της υπόθεσης.
  • Να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση (τη Δευτέρα) η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑ (σ.σ. την οποία στηρίζει όλη η αντιπολίτευση) για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με «καβγά» για το εάν θα περιοριστεί στις παρακολουθήσεις των Ανδρουλάκη - Κουκάκη ή θα συζητήσει το πώς λειτουργεί η ΕΥΠ τα τελευταία δέκα χρόνια (από το 2012).

Όπως σημειώνουν τα στελέχη της αντιπολίτευσης, όμως, αφενός οι απαντήσεις Οικονόμου - Δεμίρη για το εάν έγιναν ή γίνονται κι άλλες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και, αφετέρου, οι επίμονες φήμες ότι επίκεινται νέες αποκαλύψεις για πολιτικά πρόσωπα, χάλασαν τον σχεδιασμό.

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δια του Χάρη Καστανίδη, επανέφερε το αίτημά του να δρομολογηθεί αμέσως η διερεύνηση της υπόθεσης (με νέα, άμεση σύγκληση της Θεσμών-Διαφάνειας) και να μετατεθεί σε ύστερο χρόνο η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Αίτημα που δεν γίνεται (προς το παρόν, τουλάχιστον) δεκτό από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν αποκλείουν (κάθε άλλο…) να κλητεύσουν στην Εξεταστική Επιτροπή και τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένου ότι με δική του νομοθέτηση αμέσως μετά τις εκλογές, η ΕΥΠ πέρασε στην εποπτεία του πρωθυπουργού. «Ως άμεσος πολιτικός προϊστάμενος της Υπηρεσίας πρέπει να απαντήσει εάν οι Ανδρουλάκης - Κουκάκης μπήκαν σε παρακολούθηση με δική του εντολή ή εν αγνοία του. Και για τα δύο ενδεχόμενα το πρόβλημα είναι μείζον», λένε αρμόδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v