Τροφή στα σενάρια που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχουν κι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι που παρακολουθούνται από την ΕΥΠ φέρεται ότι έδωσε ο νέος διοικητής της Υπηρεσίας Θεμιστοκλής Δεμίρης, απαντώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Παρότι το μοναδικό αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η έγκριση του διορισμού του (μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Κοντολέοντος όταν «έσκασαν» οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη), ο κ. Δεμίρης δέχθηκε πιεστικές ερωτήσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης εάν υπάρχουν κι άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών.
«Έχω τον πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται a priori», φέρεται να απάντησε.
Τη σχετική πληροφορία μάλιστα (σ.σ. η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών) έδωσαν βουλευτές από διαφορετικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Με την επισήμανση πως «παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην αίθουσα», ο κ. Δεμίρης δεν προχώρησε σε διευκρίνιση ή διόρθωση.
Σε δημόσιες δηλώσεις του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Θεσμών-Διαφάνειας της Βουλής Γιώργος Κατρούγκαλος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ρητώς την πληροφορία, επικαλούμενος το απόρρητο της συζήτησης, ωστόσο το έκανε πλαγίως: «Στη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή έγινε σαφές ότι έχουν γίνει τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και σε άλλους πολιτικούς».
Να σημειωθεί ότι μία ημέρα πριν, δηλαδή χθες, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδωσε την ακόλουθη απάντηση στην ίδια ερώτηση: «Δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη».
Απάντηση που, από την αντιπολίτευση, ερμηνεύθηκε ως έμμεση παραδοχή ότι υπάρχουν κι άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών.
Η έγκριση του κ. Δεμίρη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ έγινε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδωσαν αρνητική ψήφο.
Αντίδραση της ΝΔ για τη διαρροή των όσων είπε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σήμερα σε διπλό ατόπημα», σημειώνει σε σχόλιό της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Και συνεχίζει:
«Η αγωνία του να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη, τον έσπρωξε στην παραβίαση του απορρήτου και στον ευτελισμό μιας εξόχως σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπως αυτή της ακρόασης του Πρέσβη κ. Δεμίρη για τον διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με διαρροές από τη συνεδρίαση. Το μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε από τις διαρροές του σε φιλικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αποσπάσματα τοποθετήσεων βουλευτών του ενώ η απόρρητη συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, ήταν να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα.
Το δεύτερο σοβαρό ατόπημα, είναι ότι προκειμένου να υπηρετήσει το αφήγημά του, διαστρεβλώνει την απάντηση του Διοικητή της ΕΥΠ, καθώς ούτε η απάντηση του ούτε τα πρακτικά μπορούν να δημοσιοποιηθούν.
Η κυβέρνηση μάλιστα έχει εκφράσει επί του θέματος σαφή θέση. Η προκλητική και πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά στάση του, τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή σε μια κορυφαία διαδικασία που αφορά τη θεσμική θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενέκρινε τον Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέο Διοικητή της ΕΥΠ. Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης είναι αποφασισμένη να διορθώσει παθογένειες και διαχρονικές αδυναμίες και δεν πρόκειται να τη σταματήσουν κανενός είδους "πολακισμοί"».
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Χάρης Καστανίδης με δήλωσή του ζητά να προσέλθει εκ νέου ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης προκειμένου να ενημερώσει εάν γίνονται παρακολουθήσεις και αυτή την στιγμή πολιτικών προσώπων. Μία ενημέρωση , που όπως τονίζει, θα πρέπει να γίνει πριν τη συζήτηση της προημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγώνς την Ολομέλεια που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.
Ο κ. Καστανίδης, στην δήλωσή του αναφέρει πως «σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκε να παράσχει θετική γνώμη στο νέο εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη για την θέση του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Και αυτό γιατί διανύουμε μία περίοδο θεσμικής εκτροπής με όσα τρομερά έχουν συμβεί στην προσβολή της Δημοκρατίας και το κράτος δικαίου και συνεπώς θα έπρεπε ένας πρωθυπουργός ο οποίος ενδιαφέρεται να διορθώσει τα λάθη του και τα ημαρτημένα, να συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέσα σε ένα πλαίσιο συναίνεσης να οριστεί πρόσωπο που να έχει ευρύτερη συμφωνία και στήριξη για να ασκήσει τα καθήκοντά του.
Πριν παρέλθει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ. Δεμίρης σχετικά με την παρακολούθηση πιθανόν και αυτήν τη στιγμή πολιτικών προσώπων.
Το μείζον αυτό πολιτικό θέμα αποκτά βαρύνουσα σημασία και έχει απόλυτη προτεραιότητα στη διερεύνησή του. Γι' αυτό ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απευθυνόμενο στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με αίσθηση εθνικού καθήκοντος και θεσμικής ευθύνης, ζητά να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για αυτό που αποκαλέσαμε μείζον πολιτικό θέμα.
Διαφορετικά, η συζήτηση της Παρασκευής, χωρίς να γνωρίζουμε πρόσωπα παρακολουθούμενα, πώς, υπό ποιες συνθήκες και γιατί, θα αποτελέσει αφορμή μιας στείρας κομματικής αντιπαράθεσης, που δεν διευκολύνει την αποκάλυψη της αλήθειας. Και κυρίως δεν θα καθοδηγεί η αλήθεια τα πολιτικά κόμματα. Εμείς πάντως αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτή να προχωρήσουμε σε θεσμικές αποφάσεις που θα διορθώνουν τη λειτουργία τα ΕΥΠ και θα την τοποθετούν στη βάση της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας», καταλήγει