Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται πολιτικός καύσωνας για ρεύμα, φυσικό αέριο και υποκλοπές

Οι νέες (αυξημένες) τιμές στα τιμολόγια κρατούν σε αγωνία τους πολίτες. Ένεση αισιοδοξίας από τον πρωθυπουργό για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, ειρωνικές απαντήσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Με το αυριανό άνοιγμα της Βουλής αρχίζει και η μάχη για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Ερχεται πολιτικός καύσωνας για ρεύμα, φυσικό αέριο και υποκλοπές

Ο καύσωνας υποχωρεί, αλλά από αύριο αναμένεται να εκτιναχθεί ο πολιτικός και κοινωνικός υδράργυρος, χωρίς να διαφαίνεται δροσιά στο ορατό μέλλον.

Η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ (η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού) και το παράνομο λογισμικό Predator, καθώς και η νέα εκτίναξη στις τιμές ρεύματος που ανακοινώνουν οι εταιρείες για το Σεπτέμβριο, ρίχνουν βαριά σκιά και κορυφώνουν την αγωνία των πολιτών για τα επερχόμενα.

Δεν ήταν τυχαία η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να «πανηγυρίσει» νωρίς το πρωί χθες, με δημόσια δήλωση, την έξοδο της χώρας από την εποπτεία, επιχειρώντας να μεταδώσει αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας και να τη συγκρίνει με τις επιδόσεις της κυβέρνησης Τσίπρα («η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού»).

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε («η χώρα βγήκε από τα μνημόνια στις 18 Αυγούστου 2018, όταν αποφασίστηκε ότι η ενισχυμένη εποπτεία θα έληγε σε τέσσερα χρόνια», δηλαδή χθες), ωστόσο οι συνεργάτες του παραπέμπουν στην «αμείλικτη πραγματικότητα» που βιώνουν οι πολίτες. «Ας πανηγυρίζει όσο θέλει ο κ. Μητσοτάκης για κάτι που πετύχαμε εμείς. Οι λογαριασμοί, η βενζίνη και το σούπερ μάρκετ τού απαντούν ήδη», λένε.

Τις επόμενες ημέρες δε, θα «σηκώσουν» την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει προσωρινά τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο (στο 7% από 19%) προκειμένου να πάρουν ανάσα οι καταναλωτές, προκαλώντας την κυβέρνηση να πάρει ανάλογα («πραγματικά») μέτρα στήριξης.

«Οι νέοι προκλητικοί και παράταιροι πανηγυρισμοί των κυρίων Μητσοτάκη και Σταϊκούρα για τη λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας προσβάλλουν για μια ακόμη φορά τους πολίτες και διαστρεβλώνουν ευθέως την αλήθεια», δήλωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου.

Και πρόσθεσε: «Προσβάλλουν τα βιώματα και τη μνήμη των πολιτών, καθώς η ΝΔ είναι το κόμμα που έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για τη χρεωκοπία της χώρας και την ανθρωπιστική κρίση που τη συγκλόνισε πριν από μερικά χρόνια. Όχι και τόσα πολλά ώστε οι πολίτες να έχουν ξεχάσει, όπως πιθανώς θεωρούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι, επιχειρώντας εντελώς ανεπιτυχώς να ξαναγράψουν την ιστορία».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν πανηγυρίσει τρεις φορές σε διάστημα δύο μηνών την - προαποφασισμένη από τους δανειστές το 2019 - έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία», τονίζει στην ανακοίνωση του.

Και συνεχίζει: «Οι διθυραμβικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη για "ιστορική μέρα" και ότι δήθεν "ξεπροβάλλει ένας νέος ορίζοντας ανάπτυξης και ευημερίας για όλους" έχουν αποκλειστικό στόχο να στήσουν ένα παραπλανητικό προεκλογικό αφήγημα. Αντιθέτως, η καθημερινότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες αλλά και η πραγματική κατάσταση της οικονομίας είναι εντελώς διαφορετικές», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εξεταστική Επιτροπή… από το 2012, το 2015 ή το 2019;

Εν μέσω όλων αυτών, η επαναλειτουργία της Βουλής (μια βδομάδα νωρίτερα, όπως ζήτησε και πέτυχε η αξιωματική αντιπολίτευση) θα δρομολογήσει τη διερεύνηση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Το αν θα είναι ουσιαστική ή προσχηματική, θα φανεί καταρχάς αύριο, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου θα τεθεί το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ΝΔ θα προτείνει να συνεδριάσει πρώτα (πιθανότατα την Τετάρτη) η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με αντικείμενο την επικύρωση του διορισμού του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

«Η εν λόγω διαδικασία πρέπει να προηγηθεί όλων αφού, διαφορετικά, ο διορισμός του κ. Δεμίρη θα είναι "στον αέρα" και, επομένως, δεν θα μπορεί να μετάσχει στη διερευνητική διαδικασία», λένε. Παραμένει ερώτημα ωστόσο πώς λειτουργεί η ΕΥΠ από τις 5 Αυγούστου, όταν παραιτήθηκε ο μέχρι τότε διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων, μέχρι την Τετάρτη που θα εγκριθεί ο κ. Δεμίρης. Κατά τις ίδιες πηγές, η έκτακτη, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών «θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας», δηλαδή Πέμπτη ή Παρασκευή.

Η ΝΔ δεν θα σπεύσει, όπως λένε τα αρμόδια στελέχη της, να καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. «Θα περιμένουμε να κατατεθούν οι προτάσεις των άλλων κομμάτων, διότι μπορεί κάποια από αυτές να μας καλύπτει», τονίζουν.

Ο λόγος βεβαίως γίνεται για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο όμως δεν δείχνει να συμφωνεί με την κυβερνητική αξίωση να επεκταθεί η έρευνα για τη λειτουργία της ΕΥΠ μέχρι το 2012.

Η «γαλάζια» θέση βάζει στο κάδρο την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κάτι που προφανώς δεν θέλει… η όλη Χαριλάου Τρικούπη. Μένει να φανεί εάν η ΝΔ θα κοντύνει τον ορίζοντα διερεύνησης, θέτοντας ως χρονιά εκκίνησης το 2015, κάτι που, ίσως, δεν θα ενοχλούσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ερωτηθείς για την έρευνα σε βάθος δεκαετίας που ζητά το Μαξίμου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όποιος έχει στοιχεία για οποιοδήποτε άλλη χρονική στιγμή έγινε το οτιδήποτε που αφορά παρακολούθηση πολιτικού, δημοσιογράφου ή άλλου προσώπου, να τα καταθέσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Στάση αναμονής τηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, με τις πληροφορίες να τη θέλουν να μη βιάζεται στην κατάθεση δικής της πρότασης, προκειμένου να δει το χρώμα των συγκλίσεων και να ανιχνεύσει την «προοπτική της πραγματικής διερεύνησης».

Πιάνει δουλειά το Ευρωκοινοβούλιο

Όπως και να 'χει, όμως, η ευρωπαϊκή διάσταση που έχει πάρει το θέμα των εν Ελλάδι τηλεφωνικών παρακολουθήσεων (σ.σ. την οποία επισημάναμε προ ημερών) δεν αφήνει περιθώρια για επιχειρήσεις συσκότισης.

Η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τη δράση του Predetor έχει καλέσει σε ακρόαση (στις 30 Αυγούστου) τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, του οποίου το τηλέφωνο παγιδεύτηκε τόσο από το εν λόγω παράνομο λογισμικό όσο και από την ΕΥΠ.

Το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθεί να αποφασίσει άμεσα τη σύγκληση ευρω-Ολομέλειας για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην Ελλάδα. Κατά τις εκτιμήσεις, διαμορφώνεται θετική πλειοψηφία (Σοσιαλιστές, Αριστερά, Renew Europe), οπότε αναμένεται η στάση του ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει η ΝΔ.

Από αύριο τα σπουδαία, συνεπώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v