Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτές είναι οι συμφωνίες που υπέγραψαν Μητσοτάκης-Μπιν Σαλμάν

Πώς αποτιμούν στην κυβέρνηση την επίσκεψη του πρίγκιπα-διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Κλείνουν ιδιωτικές επιχειρηματικές συμφωνίες εκτιμώμενου ύψους 4 δισ. ευρώ στο σημερινό επενδυτικό φόρουμ.

Αυτές είναι οι συμφωνίες που υπέγραψαν Μητσοτάκης-Μπιν Σαλμάν

Τα αποτελέσματα της στρατηγικής ενίσχυσης των δεσμών της Ελλάδας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής αποδίδουν, εκτιμούν στην κυβέρνηση. Έτσι, μετά την αναβάθμιση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις αμοιβαίες επισκέψεις των ηγετών των δύο χωρών, το ίδιο συμβαίνει πλέον και με τη Σαουδική Αραβία, όπως αποτυπώθηκε και στη χθεσινή, πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα του πρίγκιπα-διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία κάνει λόγο για τη διαμόρφωση ενός «πολυδιάστατου και ισχυρού» πλέγματος διεθνών συμμαχιών της Ελλάδας, με ικανοποίηση άκουσε τον «υψηλό προσκεκλημένο» του να υπόσχεται ότι όταν έρχεται στην Ελλάδα, δεν θα είναι «με άδεια χέρια». Όπως υπογράμμισε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, «έχουμε μπροστά μας ιστορικές ευκαιρίες», θέση με την οποία ταυτίζεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, που σε μια κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ρωσικά «παιχνίδια» με το φυσικό αέριο, προχωρά σε νέο άνοιγμα προς τον Κόλπο και στις βάσεις για την ενεργειακή συνεργασία με το Ριάντ.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη σημασία του έργου του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (η κατασκευή του υπογράφηκε χθες από τους εκπροσώπους των εταιρειών Mena Hub, TTSA, Δ.Ε.Η. και CYTA), καθώς θα καταστήσει τη χώρα μας πύλη εισόδου δεδομένων προς την Ε.Ε., διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία, μέσω Κύπρου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον κ. Βin Salman τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», καθώς και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας, που μπορεί να γίνει η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

«Φθηνότερη ενέργεια»

«Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές», σημείωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλύπτοντας παράλληλα το έντονο ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση του υδρογόνου «και πώς -όσον αφορά αυτό- να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη. Πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες», εκτίμησε.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση, εξάλλου, υπογράφτηκε η προαναγγελθείσα συμφωνία για τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία θα αποτελεί το βασικό συντονιστικό όργανο που θα δρομολογεί τις επιμέρους συνεργασίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους τομείς, ενώ επισημοποιήθηκαν και οι συμφωνίες που αφορούν τη στρατιωτική συνεργασία, τις διμερείς επενδύσεις, την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, την υγεία, την καταπολέμηση του εγκλήματος, τον πολιτισμό και αθλητισμό, την τεχνική συνεργασία στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας, τη συνεργασία στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στις λιμενικές υποδομές και στο δίκτυο χερσαίων μεταφορών μέσω της Αλεξανδρούπολης, στις τουριστικές υποδομές, στην αγορά ακινήτων, στις ναυτιλιακές μεταφορές και στον τομέα των logistics.

Επενδύσεις που δεν αποκλείεται να επιστεγαστούν εμπράκτως σήμερα, δεύτερη μέρα της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, στη διάρκεια του επενδυτικού φόρουμ που θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», με τη συμμετοχή των 30 επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν. Αναμένεται να υπογραφούν αρκετές ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων και εταιρειών των δύο κρατών, εκτιμώμενου συνολικού ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ.

Αργά χθες το απόγευμα, οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν σύντομη επίσκεψη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, συνοδευόμενοι από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ακολούθως είχαν δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v