Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες συμφωνίες υπογράφει στην Αθήνα ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν

Τι προσδοκά η κυβέρνηση από την επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Αναμένεται «πράσινο φως» για άμεσες επενδύσεις στη χώρα και ισχυρότερη παρουσία στο Ριάντ. Μαζί με τον Μπιν Σαλμάν περίπου 30 επιχειρηματίες.

Ποιες συμφωνίες υπογράφει στην Αθήνα ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν

Η σημερινή επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα-διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohamed bin Salman στην Αθήνα είναι η πρώτη του σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018 και η κυβέρνηση δεν θεωρεί τυχαία την επιλογή του αυτή. Είναι, όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Σαουδική Αραβία στις ενισχυμένες στρατηγικές σχέσεις με την Ελλάδα, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η σημερινή επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα έρχεται σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ τον περασμένο Οκτώβριο και αναμένεται να επισφραγιστεί με την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών.

Έμφαση η ελληνική πλευρά δίνει στην υπογραφή της συμφωνίας σύστασης Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο θα θεσμοθετεί τη συνεργασία των δύο χωρών ανά τομείς. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη επαφή των δύο ηγετών, στον απόηχο της συμβολής της Ελλάδας στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας, με την αποστολή μίας συστοιχίας αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν εξάλλου το έντονο ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για μεγάλες, άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας, τη συνεργασία και σε νέους τομείς, καθώς και την ισχυρότερη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και κατά το σημερινό τετ α τετ Μητσοτάκη και Βin Salman στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ενέργεια και επιχειρηματίες

Στην Αθήνα, μαζί με τον Mohamed bin Salman, έφτασε και μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Επενδύσεων, Εμπορίου, Επικοινωνιών και Τεχνολογιών, καθώς και ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund (PIF), που θα υπογράψουν και θα ανταλλάξουν συμφωνίες με τους Έλληνες ομολόγους τους. Αυτές θα αφορούν στρατιωτική συνεργασία, συνεργασία στον τομέα της ενέργειας (στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής), στην επιστήμη, στην τεχνολογία και στον πολιτισμό.

Ειδικά όσον αφορά τα ενεργειακά, μείζονος σημασίας χαρακτηρίζεται η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), προκειμένου το έργο του «East to Med data Corridor» (EMC), της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, να πάρει τον δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη.

Υπενθυμίζουν δε ότι η πρόταση για την κατασκευή του EMC τέθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική πλευρά στον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ. Οι πρώτες υπογραφές μπήκαν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

Τον Σαουδάραβα πρίγκιπα θα συνοδεύουν περίπου 30 επιχειρηματίες, για επαφές και συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ήρθε στην Αθήνα μεγάλη επιχειρηματική αποστολή από τη χώρα του Κόλπου, στο πλαίσιο του Ελληνο-Σαουδαραβικού επιχειρηματικού Φόρουμ και της συνεδρίασης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v