Αντιμέτωπη με αρκετά ανοιχτά, επικίνδυνα μέτωπα βρίσκεται η Κυβέρνηση, μολονότι στην καρδιά του καλοκαιριού. Το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία συνεχίζουν να τελούν υπό διαρκή εγρήγορση και την απειλή ενδεχόμενων δυσμενών εξελίξεων σε θέματα της καθημερινότητας του πολίτη και όχι μόνο.
Πυρκαγιές, ακρίβεια και τουρκικές προκλήσεις συνεχίζουν να δοκιμάζουν τα κυβερνητικά αντανακλαστικά, ενώ και το ζήτημα της πανδημίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση από το υπουργείο Υγείας και τους επιστήμονες, που υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο ιός παραμένει εδώ. Από την άλλη, πολλά χαμόγελα έχουν επιφέρει οι εξαιρετικές επιδόσεις του τουρισμού -κατ’ επέκταση και των δημόσιων εσόδων από αυτόν, με το οικονομικό επιτελείο να παίρνει βαθιά ανάσα και να προετοιμάζει τις επόμενες παρεμβάσεις για τη στήριξη της… ζορισμένης κοινωνίας.
Την ίδια στιγμή, στον τελευταίο πλέον χρόνο της θητείας της, η Κυβέρνηση, μέσα από τις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κορυφαίων στελεχών της, επιδιώκει να διατηρήσει -όπως λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον- τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργήσει με τους πολίτες και η οποία «δεν βασίζεται σε κενά συνθήματα, αλλά σε απτά έργα και στην υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων». Έμφαση δίδεται σε σημαντικά έργα - παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, είτε αφορούν τις ασφαλείς και γρήγορες μεταφορές, είτε την ύδρευση και την άρδευση στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια, αλλά και παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο.
«Παρά τις επάλληλες και αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, παραμένουμε πιστοί στους στόχους που έχουμε θέσει και στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με το πολιτικό άρωμα που αναδύεται να είναι έντονα προεκλογικό και παρά τις συνεχείς διαψεύσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Οι μεταρρυθμίσεις, τονίζουν στην κυβερνώσα παράταξη, θα συνεχιστούν μέχρι την εξάντληση της τετραετίας, κάτι που αναμένεται να επισημάνει και ο κ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την προσεχή Τρίτη.
Πυρκαγιές
Το πρόβλημα των πυρκαγιών εξελίσσεται και φέτος σε ένα από τα κορυφαία για την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται ικανοποιημένος από τη διαχείριση της πρώτης μεγάλης φωτιάς στο λεκανοπέδιο κατά την τρέχουσα περίοδο. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως ο πολύ ισχυρός άνεμος, το πολύπλοκο ανάγλυφο και ο πολεοδομικός ιστός με βλάστηση, το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει την «πολύ πιο οργανωμένη» Πολιτική Προστασία σε σχέση με πέρυσι και σ’ αυτό αποδίδει κερδισμένους πόντους στον αρμόδιο υπουργό, Χρ. Στυλιανίδη.
Ωστόσο, καθημερινά ξεσπούν δεκάδες νέες πυρκαγιές, πολλές εκ των οποίων πολύ επικίνδυνες για τις ζωές και περιουσίες των πολιτών, αλλά φυσικά και για το περιβάλλον. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι από τη μια στιγμή στην άλλη, ελέω και των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, στον συγκεκριμένο τομέα η επιτυχία μπορεί να μετατραπεί σε αποτυχία και κοινωνική δυσαρέσκεια, ενθυμούμενοι τις περσινές πυρκαγιές σε Εύβοια και βόρεια Αττική.
Το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεών του για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα.
Ενεργειακή κρίση
Μακράς διάρκειας και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας μπορεί να χαρακτηριστεί και η εξίσωση της ενεργειακής κρίσης, των συνεπειών της και του τρόπου αντιμετώπισής τους. Οι πολίτες, κατά τις καλοκαιρινές διακοπές τους, βιώνουν έντονα στις τσέπες τους τις εκτοξευμένες τιμές της βενζίνης, με την Κυβέρνηση να επιχειρεί να απαντήσει με το Fuel Pass 2, η πλατφόρμα του οποίου θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες μέρες για τους δικαιούχους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι οι κοινωνίες θα έπρεπε να έχουν ενισχυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι όμως που ακόμα δεν έχει συμβεί και δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί, προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι συνέπειες του φαινομένου.
Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος θα παραστεί την Τρίτη στο κρίσιμο Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε., σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση χρήσης φυσικού αερίου κατά 15%. Η Ελλάδα -μαζί με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία- δεν αποδέχεται αυτή την πρόταση και επιμένει στις προτάσεις που έχει ήδη υποβάλει με στόχο την αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των προβλημάτων που αφορούν την τιμολόγηση και την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου.
Τουρκικές προκλήσεις
Υπό στενή παρακολούθηση και σε απόλυτη ετοιμότητα, το πρωθυπουργικό επιτελείο και το Πεντάγωνο έχουν τις κινήσεις της Τουρκίας, με φόντο τις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει για τον Αύγουστο στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αλλιώς είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας στα διεθνή φόρα και αλλιώς όταν απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο», δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας: «Εμείς οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και να μην υποτιμούμε καμία έξαρση προκλητικότητας τόσο στο πεδίο όσο και στη ρητορική. Με την αποτρεπτική μας ικανότητα είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα πάντα».
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική απειλή αποτέλεσε και ένα από τα επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές: «Αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη βόμβα της απλής αναλογικής, με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντι μας, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη», είχε χαρακτηριστικά τονίσει από το βήμα της Βουλής.