Τις διατάξεις του σχεδίου νόμου «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» υπερασπίστηκε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θα ευχόμουν να τύχαινε ακόμα ευρύτερης συναίνεσης, λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κρυφτεί και πάλι πίσω από το "παρών", όταν συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις του. Χάνουμε την ευκαιρία να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας. Ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του. Και από το νομοσχέδιο αυτό δοκιμάζεται η προοδευτική κατεύθυνση κάθε πολιτικής δύναμης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε δε ότι «είμαστε μια κυβέρνηση της προόδου και με ορίζοντα όσα πρέπει να γίνουν, θα μείνουμε στον δρόμο των τολμηρών αλλαγών».
Ο κ. Μητσοτάκης, στο τέλος της ομιλίας του, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να επαναξιολογήσει τη στάση της και να μετατρέψει το "παρών" σε "ναι". «Σε αυτά τα ελάχιστα να μπορούμε να συμφωνήσουμε και να μην αποτελούν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Μέσα στο κλίμα τοξικότητας που έχει διαβρώσει όλο τον πολιτικό διάλογο, λίγες μέρες πριν γιορτάσουμε την επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, είναι ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και το περιβάλλον της. Έχουμε ανάγκη από σταθερότητα, από ευθυκρισία και ευαισθησία. Ας διαφυλάξουμε λοιπόν την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας. Διαφορετικά, η ίδια η δημοκρατία θα εξοστρακίσει στο περιθώριο αυτούς που στην πράξη την υπονομεύουν», σημείωσε.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν υπάρχουν προβλήματα που απασχολούν μόνο ειδικές κατηγορίες πολιτών. Όλα μάς αφορούν όλους. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θεωρώ ότι αξίζει να συζητηθεί ανοιχτά απέναντι σε όλη την κοινωνία. Δίνεται η δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν, πραγματοποιώντας το όνειρό τους, με ασφάλεια και χωρίς επικίνδυνες μεθόδους».
Με το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αίρονται αδικίες. Αυξάνεται κατά 4 έτη το όριο ηλικίας των γυναικών για να επιλέγουν την ιατρική υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επίσης, καθορίζονται όλες οι διαδικασίες που διασφαλίσουν την υγεία της γυναίκας και του εμβρύου, ενώ δίνεται η δυνατότητα κρυοσυντήρησης του γενετικού υλικού. Επίσης, «αίρεται η αναχρονιστική έως προσβλητική συναίνεση του συζύγου ή του συντρόφου της για να χρησιμοποιεί η ίδια τα ωάριά της και καταργείται η 20ετία που είχε τεθεί ως ανώτατο όριο για διάρκεια συντήρησης ωαρίων. Παράλληλα, το νομοσχέδιο αυξάνει τις επιλογές του δότη ή της δότριας του γενετικού υλικού να αποφασίζουν αν θα γίνεται γνωστή η ταυτότητά τους.
Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε εξάλλου στην ίδρυση μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τους HIV και τους οροθετικούς συμπολίτες μας, αλλά και στη διευκόλυνση ατόμων intersex για την επίλυση των προβλημάτων τους.
Έκανε δε λόγο για «βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα» του νομοσχεδίου. «Προσθέτουμε έναν ακόμα κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα ισότητας και ισονομίας που θέλουμε να έχουν όλοι. Το ενδιαφέρον μας για τον πολίτη δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα νομοσχέδια».