Την πολυπόθητη ευρωπαϊκή… χείρα βοηθείας για την ενίσχυση (και) της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης προσδοκά η κυβέρνηση. Πεποίθηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι, έστω και αργά, οι Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε ένα σχέδιο στήριξης των Ευρωπαίων πολιτών, με πρόσθετα εργαλεία, αντίστοιχα του Ταμείου Ανάκαμψης για την πανδημία. Η «δυναμική» αυτή διαδικασία αναζήτησης λύσεων θεωρείται αναγκαία ενόψει του εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα που έρχεται και με δεδομένο ότι οι εθνικοί πόροι δεν επαρκούν για την ικανοποιητική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι, για όσο διάστημα χρειαστεί, θα ενισχύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τα δημόσια ταμεία, στο μέτρο που τα δημοσιονομικά το επιτρέπουν. «Όσος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται επιπλέον, θα διοχετεύεται στους πολίτες και επιπλέον εμείς δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (στο Κανάλι 1) και εστίασε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με διπλό στόχο: αφενός, τη διαρκή ενίσχυση των πιο ευάλωτων και αφετέρου, την «αυτάρκεια και αυτοδυναμία της χώρας».
Στο πλαίσιο αυτό, το πρωθυπουργικό περιβάλλον και το οικονομικό επιτελείο πολλά ελπίζουν στην πολύ καλή πορεία του τουρισμού και στα έσοδα που θα προκύψουν από αυτόν. «Η άρτια σχεδίαση της τουριστικής πολιτικής μάς οδηγεί σε σημαντική υπέρβαση των στόχων για το 2022, εισφέροντας τεράστια ποσά στα δημόσια ταμεία, πλέον των προϋπολογισθέντων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (στην Αυγή της Κυριακής), προσθέτοντας πως αντίστοιχες εξελίξεις αναμένονται και στο πεδίο των επενδύσεων, «όπου οι πολιτικές μας επίσης υπεραποδίδουν».
Άκρως ενθαρρυντικά
Ειδικά για τον τουρισμό, όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς της χώρας -αλλά και σε λιγότερο προβεβλημένους, που πλέον έχουν μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη-, οι πληρότητες αυτή τη στιγμή αγγίζουν το 90%, ενώ σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και η Κρήτη, οι επιδόσεις ξεπερνούν ήδη τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019. Άκρως ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία από τις αφίξεις στα αεροδρόμια, τις εισπράξεις και τις δαπάνες του μέσου ταξιδιώτη στη χώρα μας. Εικόνα που προκαλεί χαμόγελα, μέσα στο γκρίζο περιβάλλον των μεγάλων αυξήσεων και της αβεβαιότητας για τον χρόνο αποκλιμάκωσής τους.
Η κυβέρνηση, σημειώνουν αρμόδιες πηγές, στα τρία χρόνια που διαχειρίζεται τεράστιες διεθνείς κρίσεις, «έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει να τις αντιμετωπίζει αποτελεσματικά», θέτοντας τις βάσεις για τη χρηματοδότηση νέων μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας, χωρίς την επιβολή νέων φόρων ή την αύξηση των παλαιών και χωρίς να μπει σε κίνδυνο ο εκτροχιασμός της οικονομίας.
Στην ίδια γραμμή σκοπεύει να κινηθεί και στο άμεσο μέλλον και ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προετοιμασίες για την παρουσία και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελευταία πριν από τις εκλογές ΔΕΘ.
Ήδη, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η αύξηση των συντάξεων, το κούρεμα του τέλους επιτηδεύματος των επαγγελματιών και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από το νέο έτος, μετά τις δύο φετινές.
Μέχρι τότε, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει τη θετική αντίδραση των πολιτών για μια σειρά πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και αποτυπώνονται εμπράκτως στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς (χωρίς να λείπουν πάντως οι αντιδράσεις για το ύψος της βοήθειας). Μεταξύ αυτών, το Power pass με το οποίο αναπληρώνεται μέρος της επιπρόσθετης επιβάρυνσης των νοικοκυριών, το Fuel pass για την αντιμετώπιση μέρους της τεράστιας αύξησης της τιμής των καυσίμων, καθώς και τα προγράμματα για τον τουρισμό που βρίσκονται σε εξέλιξη.