Στον κοινωνικό χαρακτήρα της κυβερνητικής δράσης έχει αποφασίσει να εστιάσει το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το συγκεκριμένο πεδίο δεν έχει επικοινωνηθεί επαρκώς στους πολίτες, παρόλο που έχει παραχθεί -όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου- σημαντικό έργο. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, προέτρεψε τα κυβερνητικά στελέχη να περιλάβουν εντονότερα στη ρητορική και την επιχειρηματολογία τους κατά τον δημόσιο λόγο τους την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική ασφάλιση.
«Μας αφορά και έχουμε να παρουσιάσουμε έργο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προνομιακό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προσπαθεί να το εμφανίσει», σημείωνε χθες κυβερνητικός παράγοντας, ενώ λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου έδινε το στίγμα των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου για την προεκλογική περίοδο.
«Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησής μας εφαρμόσαμε πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Πολιτικές που στηρίχθηκαν στη δυνατότητα που εξασφαλίσαμε χάρη στο οικονομικό μας σχέδιο, την επαγγελματική διαχείριση των δεδομένων και τις μελετημένες νομοθετικές μας παρεμβάσεις», τόνισε. Προανήγγειλε δε ότι οι πολιτικές αυτές και τα αποτελέσματά τους θα αναδειχθούν αναλυτικά σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική, καταδεικνύοντας την έμφαση που δίνει η Κυβέρνηση στο θέμα.
Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει ιδιαίτερα στη μείωση της ανεργίας από το 17,3% στο 12,5% («η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», έχει πει ο κ. Μητσοτάκης), στη στήριξη των πολιτών την περίοδο της πανδημίας, στον εργασιακό νόμο, στην αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων (με αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μέτρα στήριξης και επιδόματα ενίσχυσης) και στην επίσπευση απόδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Κινήσεις που θα προταχθούν και κατά τις προσεχείς περιοδείες του πρωθυπουργού και των κορυφαίων στελεχών στην επικράτεια.
«Πραγματικές μεταρρυθμίσεις»
Δεν πρόκειται, όπως λένε στην Κυβέρνηση, μόνο για την επιδοματική πολιτική που εφάρμοσε το οικονομικό επιτελείο στις περιόδους των πολλαπλών κρίσεων, αλλά και για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας και με τις οποίες θα κινηθεί η κυβερνώσα παράταξη στην προσπάθειά της να διατηρήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Μαδρίτη για τη σημαντική Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Παρουσία, μεταξύ άλλων, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη τους συνάντηση μετά τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του τελευταίου για τον Έλληνα πρωθυπουργό, αυτός εμφανίζεται έτοιμος να απαντήσει με αυστηρό και ξεκάθαρο τρόπο σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την τοποθέτησή του, επαναλάβει τις προκλήσεις του.
Η Ελλάδα δεν πηγαίνει στη Σύνοδο «με το ζωνάρι λυμένο για καβγά», όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως από την άλλη «είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο απέναντι στις αίολες και ανιστόρητες κατασκευές που αδιαφορούν για τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο».
Ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, συνέχισε και χθες τις προκλητικές δηλώσεις: «Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο», σημείωσε, κατά το διάγγελμά του μετά το υπουργικό συμβούλιο, ανακοινώνοντας τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της χώρας του με τέσσερα γεωτρύπανα και δύο σεισμογραφικά στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, «δίχως καμία διακοπή».