Σε κοινή δήλωση προέβησαν, με αφορμή τροπολογία που προωθεί η Κυβέρνηση, η οποία οδηγεί στη μαζική απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η Βουλευτής Β1' Βορείου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο σχετικό νομοσχέδιο, Γιάννης Σαρακιώτης.
Ακολουθεί η κοινή δήλωση:
«Μετά την ψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 που άνοιξε το δρόμο για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, από τους Βουλευτές της ΝΔ και μόνο, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποσχόταν “περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους”, με τροπολογία ντροπής που κατέθεσε νύχτα και φέρνει την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγεί σε μαζική απόλυση όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, της μοναδικής εταιρείας παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού επί δύο χρόνια απαξίωσε πλήρως το εργοστάσιο και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας καθιστώντας τες επικίνδυνες ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και αφού έκοψε μισθούς, δώρα και επιδόματα, προχωρά τώρα στην μαζική απόλυση των εργαζομένων που κράτησαν ζωντανή την εταιρεία υπό τις αντίξοες συνθήκες που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε. Σε μία περίοδο μάλιστα που η χρηματιστηριακή τιμή του νικελίου έχει εκτοξευθεί, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετιών και η Ρωσία, η οποία κατέχει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής, βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων.
Η ΛΑΡΚΟ είναι το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα της Ελλάδας που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης: απολύσεις, απαξίωση, φτωχοποίηση. Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζομένων της. Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ.»