Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελληνικές προσδοκίες στη Σύνοδο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα Σαρλ Μισέλ και Όλαφ Σολτς. Ερώτημα η στάση του Τούρκου υφυπουργού, εν μέσω μπαράζ τουρκικών λεκτικών προκλήσεων. Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη, οι ευρωατλαντικοί θεσμοί και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι ελληνικές προσδοκίες στη Σύνοδο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Στον απόηχο των διαρκών και κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων του τελευταίου διαστήματος, οι οποίες έχουν ανεβάσει επικίνδυνα τη θερμοκρασία στο ανατολικό Αιγαίο, πραγματοποιείται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παρόντες, υψηλοί προσκεκλημένοι, όπως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (στο δείπνο), ωστόσο τα βλέμματα δεν μπορεί να μην είναι και πάνω στον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί και τη στάση που αυτός θα κρατήσει, λίγες ώρες πριν από τις νέες απειλές Ερντογάν μέσω twitter και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, επιχειρώντας παράλληλα να αναδείξει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον αυτής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

Μόλις μια μέρα νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε επιχειρήσει να προειδοποιήσει ότι «…δεν κάνει πλάκα» όσον αφορά την ανάγκη αποστρατικοποίησης των νησιών μας, την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Oμέρ Τσελίκ απειλούσε ότι «ίσως έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».

Η απάντηση ήταν άμεση από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο παρουσίασε 16 χάρτες, αρχής γενομένης από το status quo που δημιουργήθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης και καταλήγοντας στο «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ο Πρωθυπουργός θα είναι ο προεδρεύων  της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και προετοιμασίας των χωρών της περιοχής μας για την ενσωμάτωση τους σε ευρωατλαντικούς θεσμούς. 

Ευρωπαϊκή προοπτική

Στη Σύνοδο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι της Σερβίας, της Σλοβενίας, της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρουμανίας και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας. 

Η Σύνοδος, το μοναδικό σχήμα περιφερειακής συνεργασίας όπου συμμετέχουν αποκλειστικά οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Κόσοβο με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας και την προετοιμασία των συμμετεχόντων για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για τον κ. Μητσοτάκη θα είναι επίσης ευκαιρία για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με όλους τους ηγέτες για το μέλλον της περιοχής ενόψει και των συζητήσεων που θα γίνουν στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23 και 24 Ιουνίου) και αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια – η στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των οποίων αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας – αλλά και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας. 

Σημειώνεται ότι η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), ατύπως και «Διαβαλκανική», ιδρύθηκε το 1996 με ελληνική και βουλγαρική πρωτοβουλία. Η πρώτη της Σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί στην Κρήτη το 1997.

Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Θέρμη, στο πλαίσιο της άτυπης προεκλογικής περιόδου, ενώ το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τις στοχευμένες περιοδείες του στην επικράτεια αναζητώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις επικείμενες κάλπες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v