Πότε περιμένει η κυβέρνηση κλιμάκωση τουρκικών προκλήσεων

Το παζάρι του Ερντογάν, οι διεκδικήσεις και οι προκλήσεις. Η επιδίωξη τετελεσμένων και το «μπλοκάρισμα» σε Σουηδία και Φινλανδία. Στο ελληνικό μικροσκόπιο η τουρκική άσκηση στη Σμύρνη.

Πότε περιμένει η κυβέρνηση κλιμάκωση τουρκικών προκλήσεων

Σε αυστηρούς τόνους αλλά σταθερά με τη γλώσσα της διπλωματίας, εντός ορίων και με ρεαλιστικά επιχειρήματα, επιμένει να απαντά η Αθήνα στον «βομβαρδισμό» προκλήσεων της Άγκυρας κατά το τελευταίο διάστημα. Κανέναν πλέον στην Κυβέρνηση δεν εκπλήσσει το καθημερινό εθνικιστικό και ανιστόρητο παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών του, το οποίο μάλιστα εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί, με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28 και 29 Ιουνίου.  

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος, γνωστός για τη μέθοδο του παζαριού την οποία εφαρμόζει σε κάθε ευκαιρία, θα επιδιώξει να υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα στα οποία θα εμπλέκεται η χώρα του, προκειμένου στο τέλος, μετά από διαπραγματεύσεις στο ίδιο τραπέζι, να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί. Συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη υπενθυμίζει ότι αυτή την περίοδο τη Συμμαχία -και όχι μόνο αυτή- «καίει» το θέμα της ένταξης σε αυτήν της Σουηδίας και της Φινλανδίας, με την Τουρκία να μπλοκάρει τη σχετική διαδικασία, εξέλιξη που θα επιδιώξουν οι σύμμαχοι να ανατρέψουν.

Στη Μαδρίτη, άλλωστε, σε τρεις εβδομάδες θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στις ζυμώσεις και τις διεργασίες, στο πλαίσιο αλλά και το περιθώριο των εργασιών.

«Το ορόσημο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εκεί υπάρχουν διάφορα ζητήματα που έχει η Τουρκία και για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Προφανώς, αυτό είναι ένα ορόσημο που πρέπει κανείς να το λάβει υπόψη του σοβαρά. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και μια σειρά από άλλα πράγματα. Έχουν εκλογές, έχουν μια οικονομία που καταρρέει», δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σε εγρήγορση

Αναγνώρισε παράλληλα πως «όταν βλέπεις να επιμένουν οι απέναντι σε μια ρητορική, όταν βλέπεις ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα για ζητήματα που δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί όχι η Ελλάδα αλλά και ο πολιτισμένος κόσμος, οφείλεις πάντοτε να είσαι σε εγρήγορση». 

Στο πλαίσιο αυτό, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η οποιαδήποτε τουρκική απειλή σε διπλωματικό ή επιχειρησιακό επίπεδο.

Στο ελληνικό μικροσκόπιο βρίσκεται ιδιαιτέρως η σημερινή τελική φάση της διακλαδικής τουρκικής άσκησης «EFES 2022» στη Σμύρνη, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνητικού του εταίρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Αμφότεροι, σε συνέχεια των πολύ υψηλών τόνων των προηγούμενων ημερών, αναμένεται να συνεχίσουν και σήμερα στην ίδια και ακόμα μεγαλύτερη ένταση, με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε ετοιμότητα για «οτιδήποτε χρειαστεί».

Μόλις χθες, εξάλλου, τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Μπαχτσελί δήλωσαν την παρουσία τους με νέες «κορώνες». Ο Τούρκος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Μιλήσαμε αλλά δες τι έγινε μετά. Στο γεύμα με τον Μητσοτάκη, παρόλο που είπαμε δεν θα αφήσουμε τρίτους, σαν να μην κάναμε αυτή τη συνάντηση, πήγε και έκανε δηλώσεις στην Αμερική. Και στο Νταβός το ίδιο έκανε. Μας γέλασε στην Κωνσταντινούπολη και μετά μας έβριζε».

Αλλά και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έβαλε στο… μάτι τα Δωδεκάνησα. «Η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία! Όποιος αγγίξει τη φλέβα μας θα του ξεριζώσουμε την καρδιά», τόνισε, ενώ και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε απειλήσει ότι «εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει την πολιτική των παραβιάσεων, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v