Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο φαίνεται να εξετάζει πιο σοβαρά από κάθε άλλη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Κυβέρνηση θα έχει ήδη κλείσει τρία χρόνια ζωής, η χώρα -έτσι κι αλλιώς- θα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις κάλπες και οι συνθήκες, σύμφωνα με όσους εισηγούνται τη συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία, θα ευνοούν τη Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τους πιο δύσκολους επόμενους μήνες. Το σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συζητηθεί σε όλες του τις παραμέτρους μεταξύ του πρωθυπουργού και των στενών του συνεργατών και βρίσκεται έτοιμο προς εφαρμογή, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Τι προβλέπει αυτός;
Υλοποίηση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, με πρώτα την επιστροφή χρημάτων στα νοικοκυριά από τους προηγούμενους λογαριασμούς ρεύματος, πολύ καλή τουριστική περίοδο και αποτελεσματική διαχείριση των καλοκαιρινών πυρκαγιών (εξ ου και η προχθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας).
Από τη στιγμή που το κλίμα εκτιμηθεί ότι είναι θετικό για την κυβέρνηση στο τέλος του καλοκαιριού, μετά τα «μπάνια του λαού», ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, με πιθανότερη την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και την αναζήτηση της ανανεωμένης εμπιστοσύνης των πολιτών.
Ως σύμμαχο σε αυτή την εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου αποτυπώνεται αναστροφή του δυσμενούς κλίματος για την Κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως φαινόταν τους τελευταίους μήνες. «Όλες οι έρευνες, με τις όποιες μεταξύ τους διακυμάνσεις, καταλήγουν σε ένα βασικό συμπέρασμα, την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή δεν είναι συγκυριακή, μόνο λόγω της πρόσφατης θετικής παρουσίας του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αλλά σταθερή, καθώς είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από την ανακοίνωση του νέου πλέγματος στήριξης της κοινωνίας από τον κ. Μητσοτάκη, πριν αυτός πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.
Ποσοστό συσπείρωσης
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο διαβλέπουν βελτίωση του κλίματος για την Κυβέρνηση σε επιμέρους τομείς, όπως η ανεργία, η αντιμετώπιση της πανδημίας και η στάση στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ υπάρχει η προσδοκία ότι το επόμενο διάστημα αυτή η εικόνα θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο για την Κυβέρνηση, με την έμπρακτη διαπίστωση από τους πολίτες του οφέλους των μέτρων στις τσέπες τους.
Ένας από τους προβληματισμούς στο Μέγαρο Μαξίμου αφορά τα σχετικά χαμηλά ποσοστά της εμπιστοσύνης των νέων προς την Κυβέρνηση, κάτι που θα επιχειρηθεί να διορθωθεί άμεσα, με σχετικές πρωτοβουλίες σε πολλαπλά επίπεδα.
Πέραν τούτου, πάντως, ο στόχος της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τις ίδιες πηγές, φαίνεται εφικτός στις δεύτερες εκλογές, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Θεωρούν ότι το ποσοστό της συσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων θα ανέβει όσο πλησιάζουν οι κάλπες, την ίδια στιγμή που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ -όπως λένε- δεν δείχνουν να έχουν κάποια δυναμική. «Σε κάθε περίπτωση σε όλες τις μετρήσεις η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη από το αποτέλεσμα της κάλπης του 2019», αναφέρουν, ερμηνεύοντάς το ως μια ένδειξη απόλυτης στήριξης της προσπάθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις πριν από τρία χρόνια, παρά τις έκτακτες δυσκολίες που προέκυψαν στην πορεία.
«Προς την Κυβέρνηση κοιτάζει ο κόσμος», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Από αυτήν έχει περισσότερες απαιτήσεις -και σωστά- ζητά να ανεβάσουμε ρυθμούς, να βρισκόμαστε συνεχώς στο πλευρό του πολίτη, να δίνουμε απαντήσεις σε αυτά που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, αλλά και ελπίδα στην προσδοκία που έχει για να ζει σε μια χώρα που θα του επιτρέπει να προκόβει αυτός και τα παιδιά του. Αυτό κάνουμε. Εκεί είμαστε προσηλωμένοι. Αυτό δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Τις αξιολογούμε με αυτό τον τρόπο και προχωράμε παρακάτω», αναφέρει.
Όσον αφορά τις φωνές που έχουν ακουστεί, ακόμα και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε αντιθεσμικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί νέα τροποποίηση από τη στιγμή που η κυβέρνησή του τον έχει ήδη αλλάξει από τους πρώτους μήνες της θητείας της.