Νταβός: Προσκλητήριο Μητσοτάκη για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ποιους πολυεθνικούς κολοσσούς προσεγγίζει ο πρωθυπουργός. Οι στόχοι, οι επαφές και τα επιχειρήματα. Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Νταβός: Προσκλητήριο Μητσοτάκη για επενδύσεις στην Ελλάδα

Διπλός είναι ο στόχος της διήμερης παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διεθνές φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας, μέσα σε ένα αναμφίβολα δυσμενές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και του πολέμου της Ουκρανίας. Αφενός, επιδιώκει την ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας και του ρόλου της στη διεθνή πολιτική σκηνή και αφετέρου, την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σε αυτά επικεντρώθηκε κατά τις χθεσινές επαφές και παρεμβάσεις του και το ίδιο αναμένεται να πράξει και κατά τη σημερινή παρουσία του στο φόρουμ, επιχειρώντας να πείσει για τις θετικές προοπτικές που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας, προκειμένου να την εμπιστευτούν οι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί.

Ως όχημα σε αυτή την προσπάθεια και την επιχειρηματολογία για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, την πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας, την πρόσφατη 10η συνεχή θετική έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν που ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και καθιστά εφικτό τον εθνικό στόχο για την ένταξη στην επενδυτική βαθμίδα το 2023. 

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται στους συνομιλητές του τις μεταρρυθμίσεις που έχουν βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον, τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών και την ψηφιοποίηση του κράτους.

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα παρουσίας του στο  Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 και 31 Μαΐου για τα ενεργειακά, καθώς και με ανώτατα στελέχη επενδυτικών φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων: τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, Mubadala, Khaldoon Khalifa Al Mubarak, τον Διευθυντή Επενδύσεων της Bridgewater Associates, Ray Dalio, τον Jared Cohen, Διευθύνοντα Συμβούλιο της Jigsaw και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Trafigura, Jeremy We.

Θετικά σήματα

Πολλά προσδοκά η ελληνική πλευρά και από τις σημερινές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των Microsoft (Satya Nadella και Brad Smith), Google (Matt Brittin) και Meta (Nick Clegg). Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση της Microsoft στη χώρα μας ξεκίνησε από μια συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής  της εταιρείας  Brad Smith στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020. 

Στην κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον αντίκτυπο και τα θετικά σήματα που -όπως λένε- εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του επίσημου δείπνου, παρόντων, μεταξύ άλλων, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντες. Ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποιεί και δρομολογεί στρατηγικής σημασίας επενδύσεις για τη διεύρυνση και αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την Ε.Ε.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει εξάλλου σήμερα σε συζήτηση με τον πρόεδρο του οικονομικού φόρουμ Borge Brende, θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ισραήλ Isaac Herzog και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, ενώ θα δώσει συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v