ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Μάχη και πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική «πίτα»

Επισήμως, «πολιτική αυτονομία και μόνο» αλλά στο παρασκήνιο του συνεδρίου, συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας «με ποιον και πώς». Αίσθηση με τα περί «απόπατου-ποντικιών» του Απ. Κακλαμάνη και «γενίτσαρων» του Ν. Ανδρουλάκη για όσους πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Μάχη και πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική «πίτα»

Η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ «που επέστρεψε ενωμένο δυνατό» κυριάρχησε σε όλες τις ομιλίες των συνέδρων, κορυφαίων και μη, στο συνέδριο που ολοκληρώθηκε χθες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το στίγμα του στοιχήματος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του την Παρασκευή, επαναλαμβάνοντας την ίδια πρόβλεψη που κάνει από τον Δεκέμβριο, μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος: «Το βράδυ των εκλογών θα είμαστε στην όχθη των νικητών και θα κοιτάμε την όχθη των ηττημένων που θα βρίσκονται η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πιστός στις εκλογικές ανάγκες, απέφυγε να πει το παραμικρό για κυβερνητική συνεργασία (και με ποιον), ωστόσο, υπό την κλιμακούμενη πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα) απάντησε: «Δεν θα στήσουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων».

Την ίδια στιγμή, σε όλα τα πηγαδάκια έξω από τον αίθουσα του συνεδρίου στο Τάε Κβον Ντο, το «με ποιον θα πάμε και ποιον θα αφήσουμε», εάν (ή όταν) προκύψει θέμα κυβερνητικής συνεργασίας, ήταν κυρίαρχο θέμα συζήτησης -τουλάχιστον όσο το επέτρεπε η… σταυρομαχία ενόψει της εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Την αλήθεια την είχε πει ο Ανδρέας Λοβέρδος, λίγες ώρες πριν ανοίξει η αυλαία του συνεδρίου, σε συνέντευξή του, ερωτηθείς για το εάν το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει τα χαρτιά του για κυβερνητική συνεργασία: «Βρισκόμαστε στον Μάιο όχι στον Οκτώβριο, ας αφήσουμε αυτό το ερώτημα για μετά».

Κατά την ερμηνεία που έδιναν στελέχη, το «μετά» σημαίνει ότι το κόμμα θα υποχρεωθεί να «φωτογραφίσει» τη θέση του πριν στηθεί η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Διότι, αμέσως μετά, εάν έχει αρνηθεί να δώσει στήριξη στο πρώτο κόμμα (ή και στο δεύτερο αν «βγαίνουν» οι αριθμοί), θα υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πόλωση που θα κυριαρχήσει στη δεύτερη κάλπη.

«Θα μας το πει η κάλπη»

Ακούστηκαν και απόψεις «ούτε με ΝΔ ούτε με ΣΥΡΙΖΑ» μετά την πρώτη κάλπη, ώστε «να τους υποχρεώσουμε να συγκυβερνήσουν και αν αρνηθούν, θα έχουν αυτοί την ευθύνη της προσφυγής στις δεύτερες εκλογές, με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη».

Άπαντες, ωστόσο, συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι «το τι θα κάνουμε θα μας το πει η κάλπη». Εν προκειμένω, η συζήτηση αφορά στη σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα ποσοστά που θα πάρουν τα δύο κόμματα θα κρίνουν και το «ναι» και τους «όρους».

Τόσο οι ομιλίες από το βήμα του συνεδρίου όσο και οι πολλές συζητήσεις στα «πηγαδάκια» έδειξαν αντίθεση σε μία εκ νέου σύμπραξη με τη ΝΔ, «που θα μας εξαφανίσει πολιτικά και εκλογικά».

Η Τόνια Αντώνιου, παλαιό στέλεχος του κόμματος και βουλευτής, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας: «Η χώρα δεν βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας για να αναγκαστούμε να συνεργαστούμε με τον ιστορικό μας πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο όπως στο παρελθόν. Η αυτοθυσία της παράταξης στο παρελθόν δεν μπορεί να επαναληφθεί ως αυτοχειρία στο μέλλον».

Από την άλλη, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για την πολιτική πρόκληση που θα έχει μπροστά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα τα προβλήματα που φέρνει το αμέσως επόμενο διάστημα, κυρίως στην οικονομία, είπε: «Εθνικό καθήκον είναι η αλήθεια και η ειλικρίνεια, αλλά δεν ανταποκρίνονται όλοι σε αυτό, λόγω λαϊκισμού και δημαγωγίας», άρα η παράταξη πρέπει να προτάξει «το καθήκον απέναντι στην ιστορία και όχι στη συγκυρία».

Για να προσθέσει εμφατικά: «Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είχε εκλογικές επιτυχίες και αποτυχίες στο επίπεδο της συγκυρίας, αλλά είναι περήφανη για την αξιολόγησή της στο επίπεδο της ιστορίας».

«Απόπατος» και «γενίτσαροι»

Επειδή όμως βρισκόμαστε στη φάση… της συγκυρίας, έγινε ορατή η προσπάθεια περιχαράκωσης του κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, δια της οξύτατης (και προσβλητικής) αναφοράς στα πρώην στελέχη (και οπαδούς) του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το στίγμα, εν προκειμένω, το έδωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, όταν χαρακτήρισε αυτό τον κόσμο «ποντίκια που έψαχναν τυρί», καταλήγοντας: «Ήρθε το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ και το ξεκαθάρισε. Κάθε σπίτι έχει τον απόπατό του»

Την επομένη, δηλαδή χθες, ο κ. Ανδρουλάκης κινήθηκε σε ανάλογο μήκος κύματος καθώς, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ανέβασε, αίφνης, τα ντεσιμπέλ της φωνής, εξαιρώντας από το κάλεσμα σε συστράτευση όσους μετακινήθηκαν σε άλλα κόμματα: «Δεν θα γίνουν αξιακές εκπτώσεις. Όσοι έφυγαν για την καρέκλα και την εξουσιομανία, ως σύγχρονοι γενίτσαροι, δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία θέση ανάμεσά μας», είπε.

«Ο δικός μας αντίπαλος είναι ο κ. Μητσοτάκης»

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Αντίπαλός μας ήταν και παραμένει η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», ήταν το σχόλιο στελεχών.

Με δύο παρατηρήσεις:

  • Οι λεγόμενοι “πασοκογενείς” που συγκροτούν την Προοδευτική Συμμαχία εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, δηλαδή λίγο πριν τη (διαφαινόμενη) εκλογική ήττα και αμέσως μετά. «Συνεπώς μόνο ως ‘ποντίκια’ δεν λειτούργησαν», σημειώνουν.
  • Ουδείς επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είτε αμέσως μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη είτε στη συνέχεια, «αντιθέτως συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής και κάποιοι εξελέγησαν στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος».

Μάχη «στο πεδίο»

Εν κατακλείδι, τώρα που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τελείωσαν με τα συνέδρια και τις λοιπές οργανωτικές τους εκκρεμότητες, θα δώσουν τη μάχη «στο πεδίο».

Ο κ. Ανδρουλάκης διευκρίνισε χθες πως δεν του αρέσει να μιλά για δημοσκοπήσεις (σ.σ. το κόμμα του υποχωρεί έναντι των πανηγυρικών ποσοστών του προηγούμενου διαστήματος) και ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» μεν, αλλά δεν κλείνει με καλούς ρυθμούς την «ψαλίδα» με τη ΝΔ.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, τα δύο κόμματα θα συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτιά τους (ώστε να είναι έτοιμα για τυχόν προκήρυξη εκλογών το φθινόπωρο), με στόχευση να έχουν άρωμα απήχησης.

Όπως έλεγε εκ των ιστορικών στελεχών του κόμματος, «εμείς δεν έχουμε χαρισματικό ηγέτη (σ.σ. όπως ο Τσίπρας), αλλά τον διακρίνει η οργανωτική ικανότητά του», ποντάροντας (και) στην εικόνα των εκλογικών συνδυασμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v