Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των τριήμερων εργασιών του 14ου τακτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους λογαριασμούς του ρεύματος φαίνεται να λειτούργησαν κατευναστικά και οι πιθανές γκρίνιες των γαλάζιων βουλευτών και στελεχών από το βήμα της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας αποφεύχθηκαν. Το κλίμα ήταν γενικώς καλό, ο κόσμος πολύς (2.500 σύνεδροι και 3.500 παρατηρητές) και, πέραν της ηχηρής παρέμβασης-κριτικής του Αντώνη Σαμαρά, δεν υπήρξαν… παραφωνίες.
Επειδή πάντως, όπως έλεγε έμπειρος κομματικός παράγοντας, «τα συνέδρια δεν κερδίζουν τις εκλογές», στο Μέγαρο Μαξίμου καλούνται να διαχειριστούν μια κρίσιμη -από πολλές πλευρές- περίοδο, θέτοντας σε εφαρμογή τη στρατηγική τους ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών.
«Οι εκλογές θα γίνουν σε 12 μήνες από τώρα», επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός κατά το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου και με βάση αυτό το χρονικό διάστημα (αν δεν αλλάξει κάτι), χαράσσεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός, με έμφαση σε τρία σημεία:
1. Την κοινωνική πολιτική. Στοίχημα, αναμφίβολα δύσκολο, δεδομένης της μεγάλης ακρίβειας που δοκιμάζει το σύνολο των νοικοκυριών και της άγνωστης εξέλιξης του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του. «Η κυβέρνηση σηκώνει τα μανίκια, ενώ το κόμμα, τη σημαία ενός πιο δυναμικού ανοίγματος στην κοινωνία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που, με την ανακοίνωση του νέου Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, θεωρεί ότι η εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία βελτιώνεται κατά πολύ, σε συνέχεια της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, της επικείμενης νέας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης του τέλους αλληλεγγύης. «Όπως συνέβη στην πανδημία, έτσι και σε αυτή την κρίση η Ελλάδα αντιστέκεται, μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής στήριξης στην ιστορία του τόπου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, με στενό συνομιλητή του να διαμηνύει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνική ευαισθησία.
2. Μεταρρυθμίσεις. Τρεις από τους τομείς που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, το Μέγαρο Μαξίμου είναι η Δικαιοσύνη (αναµόρφωση του Κώδικα Οργανισµού ∆ικαστηρίων και ∆ικαστικών Λειτουργών και αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών), η Υγεία (δευτεροβάθμια φροντίδα) και η Παιδεία (ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των πανεπιστημίων µε την κοινωνία). Παράλληλα, προετοιμάζεται ο εθνικός κλιματικός νόμος για την πράσινη μετάβαση. «Δεν σταματήσαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, από τις εντάσεις με την Τουρκία έως τον κορωνοϊό και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την παγκόσμια κρίση, που έχει πυροδοτήσει την αγορά ενέργειας και την αύξηση του πληθωρισμού», τόνισε στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Χαλάνδρι ο πρωθυπουργός και αυτό σκοπεύει να τηρήσει τους επόμενους μήνες, με την υπερψήφιση αρκετών νομοσχεδίων-μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας.
3. Ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας, με ενδυνάμωση της εξωτερικής μας πολιτικής και της εθνικής μας άμυνας. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνεχίζοντας τα ανοίγματά του στη Μέση Ανατολή και στις χώρες του Περσικού Κόλπου, ενώ κομβικής σημασίας θεωρείται η επίσκεψη της επόμενης εβδομάδας στις ΗΠΑ. Αυτή προγραμματίζεται για τις 15 Μαΐου, την επομένη ο πρωθυπουργός θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου όπου θα γίνει δεκτός από τον Τζο Μπάιντεν, ενώ στις 17 του μήνα θα μιλήσει ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στην ολομέλεια του Κογκρέσου. Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στις ΗΠΑ, έχοντας εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους της Βουλής (την προσεχή Πέμπτη) για την έγκριση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θεωρούν ότι είναι πιστοποίηση της αναβαθμισμένης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ύστερα και από την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη.