Μαγιάτικο debate ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ πάνω από εσωκομματικές κάλπες

Στις 8 Μαΐου το ΚΙΝΑΛ εκλέγει συνέδρους και... ξαναβαφτίζεται. Στις 15 Μαΐου η απευθείας εκλογή προέδρου και Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Τσίπρας προς Ανδρουλάκη: “Δεσμεύσου ότι δεν θα στηρίξεις Μητσοτάκη κι έλα να συζητήσουμε”.

Μαγιάτικο debate ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ πάνω από εσωκομματικές κάλπες

Ένα έντονο, πλην άτυπο, debate θα διεξάγεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ ολόκληρο τον Μάιο, με αφορμή τις εσωκομματικές κάλπες που θα στηθούν στα δύο κόμματα και το συνέδριο του δεύτερου, στα τέλη του μήνα.

Ειδικότερα:

- Στις 15 Μαΐου θα εκλεγούν απευθείας από τα μέλη του κόμματος ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Πρόκειται για διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, καθώς το πρόσφατο συνέδριο ενέκρινε με θεαματική πλειοψηφία (74%) τη σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας μόλις 26% στην αντιπρότασης της εσωκομματικής μειοψηφίας, “Ομπρέλας”, να παραμείνει η εκλογή της συλλογικής ηγεσίας όπως ίσχυε μέχρι τώρα, δηλαδή από τα συνέδρια.

Με την πρόταση αυτή, ο κ. Τσίπρας θέλησε να επικυρώσει τη διαδικασία “ανοίγματος” του κόμματος στη βάση, ώστε το ηγετικό όργανο να μην είναι αποτέλεσμα “λιστομαχιών”, με κριτές ένα περιορισμένο συνεδριακό σώμα. Δεδομένου δε, ότι αντί για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής δεν θα υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά 14, δηλαδή ένα ανά περιφέρεια συν ένα για τους διαμένοντες στο εξωτερικό, προκύπτει ότι τα μέλη θα ψηφίσουν πρόσωπα που γνωρίζουν μέσα από την προσωπική επαφή και δράση, ελαχιστοποιώντας τον ρόλο του (κομματικού) star system.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι γράφτηκαν μέλη του κόμματος μέχρι τις 21/3, ημερομηνία που “έκλεισαν” οι διαδικασίες για το πρόσφατο συνέδριο.

H δεύτερη κάλπη θα αφορά την εκλογή προέδρου. Δηλαδή, την επανεκλογή του κ. Τσίπρα, αφού δεν κατατέθηκε άλλη υποψηφιότητα. Εν προκειμένω, το δικαίωμα ψήφου επεκτείνεται και σε όσους γραφτούν μέλη του κόμματος μέχρι την 15η Μαΐου, ακόμα και “πάνω από την κάλπη”, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ψηφίσουν “φίλοι” του κόμματος - οι λεγόμενοι… “περαστικοί”, όπως συμβαίνει σε άλλα κόμματα.

Στόχος της ηγεσίας είναι να εκτιναχθεί ο αριθμός των μελών, “να ξεπεράσει τους 80.000”, καθώς τόσο η πολιτική κατάσταση όσο και η εκλογική αναμονή, έχει προκαλέσει “πανστρατιά και αέρα νίκης” στους οπαδούς του κόμματος.

Η Χ. Τρικούπη… ξαναβαφτίζεται

- Στις 8 Μαΐου τα μέλη του ΚΙΝΑΛ θα εκλέξουν τους 4.200 συνέδρους για το συνέδριο της 20ης Μαΐου, καθώς και τα νέα όργανα των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων.
Δικαίωμα ψήφου θα έχουν, επίσης, μόνο τα μέλη και όχι οι “φίλοι” (που προσήλθαν στις κάλπες του Δεκεμβρίου για την εκλογή νέου προέδρου).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, παλιά και νέα μέλη ανέρχονται στους 180.000, ενώ θεωρείται επιτυχία η προσέλευση των 100.000 εξ' αυτών.

Το ενδιαφέρον, πάντως, αυτής της ημέρας θα επικεντρωθεί στην… δεύτερη κάλπη, στην οποία τα μέλη θα ψηφίσουν για το όνομα του κόμματος. Το ψηφοδέλτιο θα αναγράφει “τουλάχιστον δύο” τίτλους: “ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής” και “ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη”.

Κατά τις ίδιες πηγές, από τις έρευνες προκύπτει ότι προκρίνεται ο πρώτος τίτλος, καθώς, όπως λένε, το “Κίνημα Αλλαγής” έχει γίνει ισχυρό brand name. “Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, είναι πιο ισχυρό από το αρκτικόλεξο ‘ΠΑΣΟΚ’”, λένε, εξηγώντας ότι γι' αυτό το λόγο δεν θα προταθεί μόνο του το “ΠΑΣΟΚ”.

Σχετικά με τις… κακές γλώσσες που αποδίδουν το συνθετικό όνομα στο τεράστιο χρέος που συνοδεύει το ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ (άνω των 300 εκατ. ευρώ μαζί με τους τόκους), αρμόδιες πηγές απαντούν ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα διότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνεννοήσεις με τις τράπεζες για διακανονισμού του χρέους.

Όπως διαβεβαιώνουν, ο διακανονισμός δεν θα περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση διαγραφή μέρους των οφειλών, αλλά μεγαλύτερες δόσεις από την ετήσια κρατική επιχορήγηση. Η οποία, όπως λένε, είναι συνάρτηση της εκλογικής δύναμης του κάθε κόμματος, οπότε, για την περίπτωση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, θα είναι μεγαλύτερη μετά τις εκλογές αφού θα αυξήσει το ποσοστό του.

Η πρό(σ)κληση Τσίπρα στον Ανδρουλάκη

Όσο για το πολιτικό debate; Αυτό θα αφορά την πρόσκληση-πρόκληση του κ. Τσίπρα για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Μέχρι στιγμής, η Χαριλάου Τρικούπη δεν ανοίγει τα χαρτιά της, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει περιοριστεί στη διαβεβαίωση ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να είναι πάλι πρωθυπουργός “είτε ο Μητσοτάκης είτε ο Τσίπρας”. Η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κοφτή: “αφήστε τα πρόσωπα - ελάτε να μιλήσουμε για πολιτικές”.

Ως προς το πρώτο, ο κ. Τσίπρας έχει κάνει σαφές ότι “τους πρωθυπουργούς τους εκλέγουν οι πολίτες και όχι οι παρακάμαρες”, που σημαίνει ότι τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων “θα δώσουν” τον επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας.

“Για να φτάσουμε σ' αυτήν όμως πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα”, προσθέτουν.
Δεδομένου δε, όπως σημειώνουν, ότι ο κ. Ανδρουλάκης μιλάει συνεχώς για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, “δείχνει να αποκλείει τη σύμπραξη του με τη ΝΔ”. Οπότε;

Ο κ. Τσίπρας, από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος του (στις 14 Απριλίου) κατέθεσε τις 5+1 δεσμεύσεις πάνω στις οποίες ζητά να γίνει η συζήτηση ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Για πρώτη φορά όμως πρόσθεσε και κάτι άλλο: “ούτε αποκλείουμε αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανέναν”. Που σημαίνει, ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και, προσωπικά, ο κ. Ανδρουλάκης, οφείλουν να ξεκαθαρίσουν πως δεν υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνησης “με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη”.

“Ας δεσμευτούν σ' αυτό και για τα υπόλοιπα θα συζητήσουμε”, επισημαίνουν. Κι αυτό θα είναι το πολιτικό διακύβευμα “πάνω” από τις εσωκομματικές κάλπες των δύο κομμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v