Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρακολούθηση κινητού Κουκάκη: Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα, τι λέει η κυβέρνηση

«Θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό να γνωρίζει η Κυβέρνηση εάν ισχύουν αυτά που διακινούνται στα ΜΜΕ», δηλώνει ο Γ. Οικονόμου. Προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έγινε παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου.

Παρακολούθηση κινητού Κουκάκη: Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα, τι λέει η κυβέρνηση

Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας τίθεται το ρεπορτάζ δημοσιογραφικής ομάδας, σύμφωνα με το οποίο είχε τεθεί σε παρακολούθηση το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη το καλοκαίρι του 2020.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με στόχο να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η παράνομη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, το κινητό του δημοσιογράφου παρακολουθείτο επί δυόμισι μήνες. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έχει καταγγείλει ότι μέσω του λογισμικού Predator, το οποίο εντοπίστηκε στο κινητό τηλέφωνό του από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο (Citizen Lab), άγνωστοι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις του, στα μηνύματα, στις εφαρμογές, στις φωτογραφίες και στα e-mail του. Ρεπορτάζ δε υποστηρίζει ότι ο ίδιος νωρίτερα παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ.

Οικονόμου: Ξεκάθαρο το νομικό πλαίσιο στην υπόθεση Κουκάκη

«Θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό να γνωρίζει η Κυβέρνηση εάν ισχύουν αυτά που διακινούνται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και το ίδιο θα ίσχυε για οποιοδήποτε πρόσωπο και αν επρόκειτο και όχι μόνο δημοσιογράφο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχετικά με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και τις καταγγελίες περί παρακολούθησής του.

«Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται στη χώρα από το 2005, η διαδικασία των επισυνδέσεων. Υπάρχει ένα πολύ ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία όλων των εμπλεκομένων σε αυτή την ιστορία, των Αρχών, της ΑΔΑΕ, των παρόχων τηλεφωνίας και καταλυτικός ρόλος σε αυτή την ιστορία είναι ο ρόλος της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Αυτό είναι το πλαίσιο που ισχύει στη χώρα από το 2005 και μετά, αυτό είναι το πλαίσιο που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε:

«Θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό και από άποψη ηθικής και από άποψη νομικής να γνωρίζει και να σχολιάζει κανείς οτιδήποτε εκτός από τις αρμόδιες αρχές. Η τροπολογία έχει το αυτονόητο. Όταν δημιουργείται κάποιος λόγος εθνικής ασφάλειας και κάποιος να παρακολουθείται, είναι αυτονόητο ότι αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να απευθυνθεί κάπου και να πει "πείτε μου αν με παρακολουθείτε". Είναι θέμα κοινής λογικής, σε συνέχεια αντίστοιχων διατάξεων που είχαν γίνει το 2018 και ορθώς».

Πρόκειται, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «για ένα πλαίσιο πολύ αυστηρά καθορισμένο, πάντα υπό την επίβλεψη της Δικαιοσύνης, το νομικό πλαίσιο είναι πλήρως συμβατό με ό,τι ισχύει στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τον θόρυβο και τη συζήτηση για τα περιβόητα αυτά λογισμικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρθηκαν από τον ίδιο τον κ. Κουκάκη, είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά, γι’ αυτό είπα ότι ενδεχομένως αυτό παραπέμπει σε παράνομες πράξεις από ιδιώτες. Προφανώς το θέμα της κυβερνοασφάλειας είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, θέλουμε όλοι οι πολίτες να είναι προσεκτικοί».

Και κατέληξε ο κ. Οικονόμου για το θέμα: «Το ξεκάθαρο μήνυμα στην υπόθεση είναι ότι έχει παρέμβει αυτεπαγγέλτως η Αρχή Διαφάνειας για να ερευνήσει όλο το ζήτημα, να ζητήσει σε τεχνικό επίπεδο τη συνδρομή της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και προφανώς όποιος θεωρεί ότι παρακολουθούνταν από τα λογισμικά αυτά, έχει το δικαίωμα, πέραν του ελέγχου που γίνεται από τις ανεξάρτητες αρχές, να προσφύγει και στην ελληνική δικαιοσύνη ή οπουδήποτε αλλού θεωρεί ότι πρέπει να προσφύγει».

Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου: Αναμένουμε εμπεριστατωμένες απαντήσεις

«Παρακολουθήσαμε με μεγάλη ανησυχία τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ότι άλλος ένας δημοσιογράφος ήταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας, ΕΥΠ», σημειώνει ανακοίνωσή της η ΕΑΞΤ.

«Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της «Reporters United», απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η ΕΥΠ, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, υπέκλεπτε τις επικοινωνίες του συναδέλφου μας Θανάση Κουκάκη, ο οποίος τότε ερευνούσε ζητήματα που αφορούσαν Έλληνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αφού ο Κουκάκης υποψιάστηκε ότι ήταν υπό παρακολούθηση και κατέθεσε καταγγελία στην Αρχή Ασφάλειας και Προστασίας των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η ΕΥΠ σταμάτησε να τον παρακολουθεί. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο, με αναδρομική ισχύ, απαγορεύοντας στην ΑΔΑΕ, να ενημερώνει τους πολίτες ότι ήταν υπό παρακολούθηση.

Ένα χρόνο αργότερα, ο κ. Κουκάκης βρέθηκε στο στόχαστρο του πανίσχυρου κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator, όπως αποκάλυψε το «Inside Story»

Να σημειωθεί ότι η “Εφημερίδα των Συντακτών” είχε αποκαλύψει πριν από λίγους μήνες ότι άλλος ένας ρεπόρτερ, ο Σταύρος Μαλιχούδης, ήταν επίσης υπό παρακολούθηση από το κράτος. Η ΕΑΞΤ καταδικάζει απερίφραστα κάθε αδικαιολόγητη παρακολούθηση δημοσιογράφων από τις κρατικές αρχές. Το ερευνητικό ρεπορτάζ δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται ως πιθανή εθνική απειλή, ειδικά σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται από το νόμο και το σύνταγμα.

Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της δικαστικής έρευνας για το θέμα αυτό και αναμένουμε άμεσες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τις ελληνικές αρχές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v