ΣΥΡΙΖΑ: Κυριαρχία Τσίπρα στο συνέδριο και ένταση από τη μειοψηφία

Πώς και γιατί «κονταροχτυπήθηκε» το 74% με το 26%. Η απευθείας εκλογή προέδρου και νέας ΚΕ από τα μέλη, αντί από τους συνέδρους, γεννά πολεμική και... φόβους. Ερώτημα για την ομαλή συγκατοίκηση πλειοψηφίας-μειοψηφίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Κυριαρχία Τσίπρα στο συνέδριο και ένταση από τη μειοψηφία

Η αυλαία του 3ου συνεδρίου έπεσε. Επόμενος, ενδιάμεσος, σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η 15η Μαΐου, με τελικό προορισμό τις εθνικές κάλπες, όποτε στηθούν. Μένει να φανεί αν στο ενδιάμεσο… θα «κατέβουν κάποιοι από το τρένο», καθώς η ένταση που επικράτησε λίγο πριν πέσει η αυλαία του συνεδρίου χθες δεν προοιωνίζεται εύκολη συγκατοίκηση -πόσο μάλλον συμβίωση.

Τα γεγονότα για… τους μη μυημένους στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως εξής:

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέγραψε θεαματική νίκη το Σάββατο στην ψηφοφορία (με κάλπη) για την καταστατική αλλαγή που πρότεινε ώστε να υπηρετηθεί η έννοια του «ανοικτού κόμματος»: η συλλογική ηγεσία του κόμματος (πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή) να εκλέγονται, πλέον, απευθείας από τη βάση και όχι από το συνέδριο. Η πρόταση εγκρίθηκε από το 74% των συνέδρων.

Η αντιπρόταση της ομάδας «Ομπρέλα» (με πυρήνα τους «53») να παραμείνει η εκλογή ως έχει, δηλαδή από το συνέδριο, όπως ορίζει ο χαρακτήρας ενός αριστερού κόμματος, απέσπασε το 26% των ψήφων.

Κατόπιν τούτου, ορίστηκε Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (με πρόεδρο τον γνωστό αναλυτή Ηλία Νικολακόπουλο) και αποφασίστηκε η εκλογή της ηγεσίας από τη βάση να γίνει στις 15 Μαΐου. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν:

  • Για την Κεντρική Επιτροπή, όσοι έχουν εγγραφεί μέλη του κόμματος μέχρι τις 21 Μαρτίου (σ.σ. αυτή ήταν η προθεσμία και για την εκλογή των 5.700 συνέδρων).
  • Για τον πρόεδρο, δηλαδή για τον κ. Τσίπρα, αφού δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα, όσοι θα εγγράφονται μέλη ακόμα και «πάνω από την κάλπη», δηλαδή ανήμερα των εκλογών.

Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση, η εγγραφή νέων μελών θα μπορεί να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω του isyriza, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία και συμμετοχή.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου χθες το μεσημέρι, τάχθηκε ευθέως υπέρ της σύγχρονης λειτουργίας του κόμματος, μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, επικαλούμενος το παράπονο που του έκανε νεαρή σύνεδρος την προηγούμενη ημέρα: «Δουλεύουμε 11, 12 και πολλές φορές 13 ώρες, γυρνάμε σπίτι εξουθενωμένοι, δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις διαδικασίες στις οργανώσεις. Κάντε κάτι να μπορούμε να παρακολουθούμε τις διαδικασίες. Πότε να πάμε στις οργανώσεις; Τι χρόνο να διαθέσουμε;».

Η αιφνίδια τροπολογία στο... παρά ένα

Ο ίδιος, παρά τη μεγάλη νίκη στην ψηφοφορία του Σαββάτου, έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου χθες με τη φράση «δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι» και σάλπισε τη νέα πορεία του κόμματος.

Αλλά δεν έγινε έτσι. Αργά το μεσημέρι ξεδιπλώθηκε η αντεπίθεση της «Ομπρέλας», που θέλησε να αντιστρέψει το εναντίον της κλίμα και να αποσπάσει μία εξίσου σημαντική απόφαση. Πώς; Στη διάρκεια της ψηφοφορίας κάποιων άλλων καταστατικών αλλαγών (με απλή ανάταση καρτών) κατέθεσαν τροπολογία, ώστε για την εγγραφή και τη συμμετοχή στις οργανώσεις να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών.

Η ψηφοφορία ήταν προβληματική, δεδομένου ότι πάρα πολλοί σύνεδροι από την περιφέρεια είχαν ήδη αναχωρήσει για τις περιοχές τους και, ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να στηθεί πάλι κάλπη.

Η «Ομπρέλα» επέμεινε να γίνει ψηφοφορία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρότεινε να μείνει το θέμα ανοικτό μέχρι να συγκληθεί νέα σε κατασταστικό συνέδριο σε δύο μήνες και ο Πάνος Σκουρλέτης «απείλησε» με αποχώρηση της ομάδας από τη διαδικασία.

Η πυροσβεστική παρέμβαση του κ. Τσίπρα και του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου οδήγησε στην κοινή απόφαση: οι σύνεδροι θα ψηφίσουν για την εν λόγω τροπολογία στις 15 Μαΐου, σε κάλπη που θα στηθεί δίπλα σε αυτές που θα ψηφίζουν τα μέλη για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Ο φόβος για μη εκλογή στη νέα Κ.Ε.

Τα παραπάνω φαίνονται δυσνόητα για τους εκτός κομματικών τειχών, ωστόσο το βασικό συμπέρασμα δεν αφορά το ένα ή το άλλο άρθρο του καταστατικού, αλλά τη δυνατότητα… συγκατοίκησης πλειοψηφίας και μειοψηφίας.

Τα στελέχη της πρώτης εκτιμούν ότι η δεύτερη κατέθεσε «ξαφνικά» μία τροπολογία γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι σύνεδροι είχαν αναχωρήσει, οπότε το έκανε «για να τρωθεί το κύρος του Τσίπρα». Να γκριζάρει, δηλαδή, η εικόνα κυριαρχίας που βγήκε από το γεγονός ότι τα 3/4 των συνέδρων (74%) ενέκριναν την πρότασή του για αλλαγή του τρόπου ηγεσίας του κόμματος.

Και για έναν επιπλέον, σοβαρό, λόγο: «Όσο το κόμμα μεγαλώνει με εγγραφές νέων μελών, τόσο μειώνεται η επιρροή της μειοψηφούσας ομάδας, αφού στο προηγούμενο συνέδριο, με τους μισούς συνέδρους (3.300) είχε αποσπάσει περίπου 35% στα όργανα». Κατά την εκτίμησή τους δηλαδή, η σφοδρή αντίδραση της «Ομπρέλας» οφείλεται στον υπαρξιακό φόβο που της προκαλεί η εγγραφή νέων μελών.

Πόσο μάλλον που στις 15 Μαΐου, η νέα Κεντρική Επιτροπή θα εκλεγεί από τις 61.600 μέλη (που είχαν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου) και όχι από ένα μικρό συνεδριακό σώμα. Άρα, «πολλοί από την μειοψηφία φοβούνται ότι δεν θα εκλεγούν στο νέο ηγετικό όργανο, ίσως για πρώτη φορά στην κομματική ζωή τους».

Στελέχη της «Ομπρέλας» αντιτείνουν πως η άναρχη εγγραφή νέων μελών από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και «χωρίς να δοκιμάζονται στις διαδικασίες των οργανώσεων», αφαιρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τα χαρακτηριστικά του αριστερού, συντεταγμένου κόμματος.

Οι πρώτοι διαμηνύουν ότι «ο κύβος ερρίφθη» καθώς το συνέδριο ενέκρινε το ανοικτό κόμμα με διαδικασίες που να μη θυμίζουν «αραχνιασμένα γραφεία». Οι δεύτεροι προειδοποιούν… με διαρκές αντάρτικο.

Τα νέα επεισόδια γράφονται ενόψει της 15ης Μαΐου. Η πανηγυρική επανεκλογή του κ. Τσίπρα θεωρείται δεδομένη. Μένει να φανεί ποια θα είναι η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, ποιοι θα σαρώσουν σε ψήφους και πώς θα αντιδράσουν όσοι μείνουν εκτός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v