Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα οι κάλπες για την αλλαγή στην εκλογή ηγεσίας

Απευθείας από τη βάση (τα μέλη) η πρόταση Τσίπρα, εκλογή από το συνέδριο προτείνει η “Ομπρέλα”. Πρόβα τζενεράλε την Παρασκευή από Τσακαλώτο-Τζανακόπουλο. Παρέμβαση του Ζόραν Ζάεφ, με αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην Ουκρανία.

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα οι κάλπες για την αλλαγή στην εκλογή ηγεσίας

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα του συνεδρίου, που αναδείχθηκε ως μείζον από την μειοψηφούσα ομάδα της “Ομπρέλας”, θα ξεκαθαρίσει απόψε: αν οι 5.000 σύνεδροι εγκρίνουν (και με τι πλειοψηφία) την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει το καταστατικό για τον τρόπο εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο ίδιος προτείνει η εκλογή να γίνεται απευθείας από τα μέλη και όχι από το συνέδριο, όπως ορίζει το ισχύον καταστατικό.

Η “Ομπρέλα” (με τους “53” στο κέντρο της) αντιδρά στην απευθείας εκλογή, ζητά να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν (εκλογή από το συνέδριο) και κατέθεσε την αντιπρότασή της χθες, δια στόματος Δημήτρη Βίτσα.

Η ψηφοφορία θα γίνει στην αίθουσα του συνεδρίου με κάλπες που θα ανοίξουν νωρίς το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 7μμ.

Πρόβα τζενεράλε

Η διαδικασία αυτή αναδείχθηκε σε (άλλο ένα) στοιχείο αντιπαράθεσης, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας την πρόταση της “Ομπρέλας”, ζήτησε να μην ψηφίσουν οι σύνεδροι ως “πακέτο” το πώς θα εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή, αλλά ξεχωριστά. Διότι, όπως είπε, μπορεί κάποιος να θέλει την εκλογή του προέδρου από τα μέλη αλλά όχι και της Κεντρικής Επιτροπής - ή το αντίστροφο.

Επικαλέσθηκε μάλιστα την τακτική της κυβέρνησης να φέρνει ως “πακέτο” σε μία τροπολογία όλα τα άρθρα, εμποδίζοντας την αντιπολίτευση να υπερψηφίσουν ορισμένα από αυτά.

Η αναφορά αυτή όμως προκάλεσε αντιδράσεις από πολλούς συνέδρους που θεώρησαν “ατυχή” τον παραλληλισμό.

Την απάντηση στον κ. Τσακαλώτο έδωσε ο Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

“Δεν έχουμε να κάνουμε με λογιστική λογική αλλά με ενιαίο σκεπτικό, αφού μιλάμε για την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας” (προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής), είπε. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, “δεν νοείται διάσπαση αυτής της ενιαίας διαδικασίας, η πρόταση είναι ενιαία με αρχή-μέση-τέλος”.

Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία με ανάταση χεριών, και δεν χρειάστηκε να γίνει καταμέτρηση, αφού η υπεροχή του ενιαίου ψηφοδελτίου ήταν κάθε άλλο παρά αμφισβητήσιμη.

Προς τι η σφήνα;

Κατά τις πληροφορίες, η Ομπρέλα είναι “κάθετα” αρνητική στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη (και όχι από τους συνέδρους) καθώς τα στελέχη της εκτιμούν ότι το “νέο αίμα” που μπήκε στο κόμμα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γείρει ακόμα πιο πολύ την πλάστιγγα υπέρ της ηγετικής πλειοψηφίας.
Ουδόλως αποκλείουν, δηλαδή, το ενδεχόμενο να εκλεγεί στο νέο ηγετικό όργανο ακόμα μεγαλύτερος αριθμός “προεδρικών”, αφήνοντας εκτός στελέχη της μειοψηφούσας ομάδας.

Ως εκ τούτου, πίστευαν ότι με διαχωρισμό των ψηφοδελτίων θα περνούσε με θεαματική πλειοψηφία η απευθείας εκλογή του προέδρου από τα μέλη, αλλά θα μπορούσαν να πετύχουν διατήρηση της εκλογής της Κ.Ε. από το συνέδριο.

Κάτι που δεν θα γίνει, αφού οι σύνεδροι θα “ρίξουν” στην κάλπη σήμερα ενιαία πρόταση: για εκλογή της συλλογικής ηγεσίας απευθείας από τα μέλη ή από το συνέδριο.

Δ. Τζανακόπουλος: Το “παράδοξο” του ΣΥΡΙΖΑ

Την πολιτική διάσταση των "οργανωτικών” ζητημάτων και διλημμάτων ανέδειξε στην ομιλία του ο κ.Τζανακόπουλος. Με τα εξής λόγια:

“Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει ένα παράδοξο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το παράδοξο αυτό γεννήθηκε το 2012, όταν μέσα σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα ανατράπηκε το σύνολο του πολιτικού συστήματος με ένα τρόπο που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

Μέσα σε ένα μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ του 4,7% του 2009 μετατράπηκε στον ΣΥΡΙΖΑ του 16,5% και της διαμόρφωσής του ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Μέσα σε ένα μήνα, πάλι, αυτό το 16,5 έγινε 27,5% και αυτή η τεράστια εκτόξευση της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τα πολιτικά και τα κοινωνικά δεδομένα στη χώρα.

Άφησε όμως πίσω της ένα κρίσιμο πρόβλημα: το χάσμα μεταξύ της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και των οργανωμένων δυνάμεών του, της δυνατότητάς του δηλαδή να είναι γειωμένος με όλη την ένταση που απαιτείται, στην ελληνική κοινωνία.

Μετά απ' όλα αυτά τα χρόνια το χάσμα αυτό κλείνει σιγά - σιγά, όμως έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Νομίζω ότι ένα κόμμα δεν μπορεί να είναι απλώς και μόνο η ηγεσία. Ένα κόμμα είναι τα μέλη του, οι άνθρωποί του. Όχι οι εκπρόσωποί του στους κοινοβουλευτικούς ή τους κρατικούς μηχανισμούς, αλλά στους φορείς της κοινωνικής εκπροσώπησης, στην Αυτοδιοίκηση, στα Κινήματα, στις συνδικαλιστικές Οργανώσεις, στους επιστημονικούς Συλλόγους”.

Γ. Δραγασάκης: Πάμε για “ορθοπεταλιά”

Στα νέα “στοιχήματα” εστίασε την ομιλία του ο Γιάννης Δραγασάκης.

“Είμαστε υπερήφανοι για όσα πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Και ως κυβέρνηση και ως δύναμη αλλαγής στα πολιτικά πράγματα της χώρας, παρά τις αδυναμίες, τα λάθη και τις παραλείψεις.

Και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα, πιο έμπειρος και πιο ισχυρός, με την κοινωνία μας απέναντι σε μια νέα κρίση, είναι έτοιμος να δώσει νέα προοδευτική διέξοδο στις ανάγκες του λαού μας.

Και σήμερα ως κοινωνία είμαστε μπροστά σε μια νέα «ανηφόρα» που μόνο με “ορθοπεταλιά” θα την ανέβουμε. Άρα, όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας”, τόνισε.

Ν. Βούτσης: Δεν είμαστε όχημα ευκαιρίας

Το συναισθηματικό χρώμα κυριάρχησε στην ομιλία του Νίκου Βούτση, αφού μίλησε θερμά για “τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%” που “ήταν το πιο δημοκρατικό κόμμα στην πολιτική ζωή του τόπου”, δικαιολογώντας “την ευαισθησία που επιδεικνύεται για τα οργανωτικά θέματα”.

Η επισήμανσή του ότι “η Αριστερά δεν είναι όχημα ευκαιρίας” ερμηνεύθηκε ως αιχμή για την ένταξη στο κόμμα ορισμένων από το πρώην ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι ανέδειξε την “εξαίρεση που αποτελεί ο Γιάννης Ραγκούσης” με τη δράση και τον λόγο του.

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι ομιλίες του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Φίλη. Επιπλέον, ο πρώην αν.υπουργός Υγείας, παρεμβαίνοντας στο “θεματικό τραπέζι” που λειτούργησε για την Υγεία, διαφώνησε με την επικέντρωση στελεχών του κόμματος (του Ανδρέα Ξανθού και του Γρηγόρη Γεροτζιάφα) στα εμβόλια για την covid , υποβαθμίζοντας το μείζον θέμα του φαρμάκου.

Ζ. Ζάεφ: Εγώ και ο Αλέξης κάναμε το τεράστιο βήμα

Σημαντική στιγμή της χθεσινής, δεύτερης, ημέρας των συνεδριακών εργασιών ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Εγώ και ο Αλέξης ήμασταν αποφασισμένοι να κάνουμε ένα τεράστιο κοινό βήμα προς όφελος των χωρών μας, των πολιτών μας, όλης της περιοχής, και εν τέλει της Ευρώπης.

Αποτελεί μεγάλο προνόμιο και τιμή μου που συμμετέχω και μοιράζομαι τις σκέψεις μου στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Για εμένα είναι ένα κόμμα που προωθεί μια πολυδιάστατη πολιτική ανεξαρτησίας και φιλικής συνεργασίας, ειρηνικού διαλόγου βασισμένου στο διεθνές δίκαιο με στόχο την επίλυση των διαφορών προς όφελος των λαών και των κρατών της ευρύτερης περιοχής», είπε, προκαλώντας τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των συνέδρων.

“Διαφωνώ με την άποψη που λέει ότι η ακροδεξιά επικρατεί ή θα επικρατήσει στην Ευρώπη. Υπάρχουν αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία που έχουν δείξει ακριβώς το αντίθετο. Ας μείνουμε ενωμένοι”, τόνισε.

Ενώ αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε: “Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της Ρωσικής επιθετικότητας, ξύπνησαν κίνδυνο, ανησυχία, και φόβο. Η μόνη λύση είναι η ειρήνη. Ο αναγκαίος διάλογος αντί για τη βία. Επομένως, στηρίζω πλήρως την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην ουκρανική πολιτική ηγεσία και στις οικογένειες των θυμάτων”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v