Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο λαός, όχι οι παρακάμαρες

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση «μεγάλου συνασπισμού» (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ). Οι προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους τώρα, όχι το βράδυ των εκλογών. Πάμε σε στασιμοπληθωρισμό, κίνδυνος να οδηγηθούμε σε κοινωνική κρίση και έκρηξη

Τσίπρας: Τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο λαός, όχι οι παρακάμαρες

Καμπανάκι κινδύνου για κοινωνική έκρηξη, ανησυχία για συνεχή αναβάθμιση της Τουρκίας και κάλεσμα “σε όσους αυτοπροσδιορίζονται προοδευτική δύναμη” να ανοίξουν τα μετεκλογικά χαρτιά τους τώρα, ώστε να ξέρουν οι πολίτες τι ψηφίζουν.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, διότι οι όποιες προγραμματικές συγκλίσεις δεν μπορούν να γίνουν με νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε για το φιάσκο, όπως είπε, της χθεσινής παρέμβασης Ζελένσκι, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε “δημοσιονομικό χάος” ασχέτως εάν στη συνέχεια η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έκανε σωστούς χειρισμούς.

Ερωτηθείς δε, για το “σενάριο” κυβέρνησης συνεργασίας με τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, απάντησε: “τους ηγέτες τους εκλέγουν οι πολίτες, όχι τα παρασκήνια και οι παρακάμαρες”.

Επί όλων των θεμάτων που τέθηκαν, ο κ.Τσίπρας απάντησε ως ακολούθως:

- Ενεργειακή κρίση και σχεδιασμός για πυρηνική ενέργεια:

Δεν κατηγορούμε την κυβέρνηση μόνο για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση (σ.σ. μέχρι το 2023 αντί μέχρι 2030 όπως είχε σχεδιάσει η δική του κυβέρνηση) αλλά και για έλλειψη σχεδίου με αρχή-μέση-τέλος.

Πέρα από τις σοβαρές ενστάσεις (περιβάλλον, ασφάλεια κλπ) που εγείρονται για την πυρηνική ενέργεια, υπάρχει ερώτημα για το εάν είναι ορθολογικός ένας τέτοιος σχεδιασμός σε χώρα όπως η δική μας, αφού αυτή η ενέργεια είναι ακριβή και χρονοβόρα.

Το plan A της χώρας μας για εναλλακτική τακτική είναι η Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και με τρόπο που να έχει όφελος η κοινωνία. Να αφορά την ιδιοπαραγωγή και την ιδιοκατανάλωση.

Σήμερα υπάρχει έλλειμα ενεργειακής στρατηγικής. Εμείς είχαμε σχεδιάσει απολιγνιτοποιήσει μέχρι 2030 χωρίς πρόσδεση με το μεταβατικό και εισαγώμενο καύσιμο, το φυσικό αέριο.

Επί τρία χρόνια, μετά τις εκλογές, δεν έγινε τίποτα, πέραν της βίαιης απολιγνιτοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Δεν βρισκόμαστε σε εποχή κανονικότητας, άρα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα λειτουργεί η ΔΕΗ: με γνώμονα την δημόσια κοινή ωφέλεια ή το κέρδος των ιδιωτών που ευλόγως το διεκδικούν;

Απαιτείται πλαφόν στις τιμές χονδρικής και λιανικής. Τα ουρανοκατέβατα (όπως τα χαρακτήρισε η Κομισιόν) κέρδη είναι πολύ μεγάλα και η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί σ΄αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε κανένα στοιχείο της. Για την φορολόγηση των υπερκερδών ακόμη μετρούν πόσα είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη.

- Πόλεμος και ενεργειακή κρίση

Όταν μιλάμε για ‘τον ζόφο που έρχεται” να τον προσδιορίσουμε και να εξηγήσουμε τι σημαίνει.

Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια με την προσπάθεια του ελληνικού λαού και τη χρηστή διαχείρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ρυθμίσαμε το χρέος.

Σήμερα ανακοινώθηκε 9% πληθωρισμός. Οι επιπτώσεις των κυρώσεων είναι μπροστά μας. Μειώνονται ρυθμοί ανάπτυξης και το διαθέσιμο εισόδημα, πάμε σε στασιμοπληθωρισμό.

Για να μην οδηγηθούμε σε κοινωνική κρίση και έκρηξη πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση:

Να παραταθεί η ρήτρα διαφυγής που εγκαινιάστηκε λόγω πανδημίας.

Να υπάρξει κοινό ευρωπαϊκό χρέος ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.

Αν όχι, θα έχουμε δευτερογενείς κρίσεις. Μεταξύ άλλων, κοινωνική αστάθεια και έκρηξη.

-Ομιλία Ζελένσκι - βίντεο με μέλος του Τάγματος Αζοφ

Δικαίως μίλησα - και όχι μόνο εγώ - για ιστορική ντροπή. Ήταν φιάσκο για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή αυτό που έγινε, δεν το περίμενα. 

Ο Ζελένσκι έχει τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας, πήγαμε στη Βουλή να ακούσουμε πρόεδρο που βρίσκεται σε άμυνα.

Να ακούσουμε αυτόν, όμως, και όχι δια της πλαγιάς να δίνουμε το βήμα της ελληνικής Βουλής σε νεοναζί.

Ήταν ατόπημα διότι έρχεται να “δικαιώσει” (που κατά τη γνώμη του δεν δικαιώνει) το επιχείρημα του εισβολέα.

- Τουρκία - Χάγη

Έχουμε δύο μέτρα-δύο σταθμά: κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία - όχι κυρώσεις εναντίον της Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο.

Η Τουρκία παριστάνει την ειρηνευτική δύναμη ενώ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, κατέχει τμήμα Κύπρου και διεκδικεί αναθεώρηση Διεθνών Συνθηκών, της Συνθήκης της Λωζάνης.

Δεν ήταν καθόλου αναγκαίο να στείλει η Ελλ πολεμικό υλικό, αλλά να πρωτοστατήσει στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Δεν πατάω σε δύο βάρκες, πατάω σε μία βάρκα: των εθνικών μας συμφερόντων και της υπερασπιστής της εδαφικής ακεραιότητας. Σ΄αυτή τη βάρκα πατούσα όσο ήμουν ΠΘ.

Εμείς κάναμε απελάσεις Ρώσων, όχι επειδή μας το ζήτησε το ΝΑΤΟ αλλά επειδή είχαμε ενδείξεις ότι δρούσαν εναντίον μας λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι αυτονόητη η ύπαρξη εθνικής στρατηγικής με αρχή-μέση-τέλος. Εκφράζω ανησυχία διότι βλέπω να αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας, να μην είναι καθόλου απομονωμένος ο Ερντογάν όπως μας έλεγαν, αλλά και επειδή η δική μας στρατηγική δεν έχει στόχευση.

Η δική μας κυβέρνηση είχε αναβαθμίσει την γεωπολιτκή στρατηγική της, είχε προχωρήσει ο σχεδιασμός για τον EastMed. Τώρα ακυρώνεται αγωγός μέσω Αιγύπτου στην Ελλάδα και οι ΗΠΑ έτοιμες να δώσουν F16 στην Τουρκία.

Η στρατηγική χώρας είναι να τα δίνουμε όλα χωρίς αντάλλαγμα; Φοβάμαι ότι θα γίνουμε προκεχωρημένοι χωρίς καμία φύλαξη.

Η Χάγη αποτελεί μονόδρομο για την επίλυση της διαφοράς με την Τουρκία, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με βάση το διεθνές δίκαιο.

- Κυβέρνηση Καραμανλή

Είπα ότι παρέδωσε δημοσιονομικό χάος στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτή είναι η αιτία που οδηγηθήκαμε στην κρίση, άλλο που μετά δεν έγιναν οι σωστοί χειρισμοί.

Εμείς παραλάβαμε το 2015 μία κατάσταση που δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ στα ταμεία για να πληρώσουμε συντάξεις.

Αντιθέτως, παραδώσαμε 37 δις ευρώ και της χώρα νοικοκυρεμένη δημοσιονομικά.

Αν δεν το είχαμε πετύχει αυτό, με την πανδημία η χώρα θα έμπαινε πάλι σε κρίση χρέους.

- Συνεργασίες

Το σενάριο του “μεγάλου συνασπισμού” (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) δεν μας αφορά. Πιστεύω στις κυβερνήσεις συνεργασίας, οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις έφεραν τα δεινά στον τόπο.

Οι προγραμματικές συγκλίσεις δεν μπορούν να γίνουν όταν οι πολιτικές είναι ριζικά αντίθετες.Οι εκλογές με απλή αναλογική δεν έχει νόημα να “καούν”, μπορούν να δώσουν πλειοψηφία.

Απευθυνόμαστε σε όσους αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές δυνάμεις. Να γίνει διάλογος όχι “ποιος αρέσει σε ποιον”, αλλά για να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα πολιτικών που χρειάζεται η χώρα και η κοινωνία.

Αυτά δεν μπορούμε να τα συμφωνήσουμε με την νεοφιλελεύθερη ΝΔ και τον κ.Μητσοτάκη.

Πριν από τις εκλογές πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους όλοι, όχι το βράδυ των εκλογών, να ξέρουν οι πολίτες τι ψηφίζουν.

Τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο λαός, όχι τα παρασκήνια και οι παρακάμερες. Δεν πιστεύω σε κυβερνήσεις που θα έχουν μη εκλεγμένο ΠΘ.

- Δημοσκοπήσεις

Η ψαλίδα κλείνει. Η ΝΔ χάνει δύο μονάδες κάθε μήνα, εμείς έχουμε “σταθερή αλλά ήπια ανάπτυξη”, για να χρησιμοποιήσω οικονομική ορολογία.

Μη βασίζεστε μόνο στις δημοσκοπήσεις. Λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές οι Σοσιαλιστές ήταν εννέα μονάδες πίσω αλλά τελικά κέρδισαν.

Άλλωστε εάν οι δημοσκοπήσεις έπεφταν πάντα μέσα, σήμερα πρόεδρος στο ΚΙΝΑΛ θα ήταν ο κ. Λοβέρδος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v