Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Εμείς με ΝΔ δεν συνεργαζόμαστε, προοδευτική κυβέρνηση είναι ο στόχος

«Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης, εκτός αν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά, θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη». Το πρέσινγκ στη Χ. Τρικούπη και το σενάριο «κύκλων» για διαφυγή μέσω «εθνικής ενότητας».

Α. Τσίπρας: Εμείς με ΝΔ δεν συνεργαζόμαστε, προοδευτική κυβέρνηση είναι ο στόχος

Τη συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμα και μετά τις πρώτες εκλογές που θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική, την άνοιξε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με την (προχθεσινή) του δήλωση αποχαιρετισμού της αυτοδυναμίας, συνεπώς το κάθε κόμμα οφείλει πλέον να τοποθετηθεί και να «δείξει» τους δυνάμει συμμάχους του.

Με αυτή τη θέση προσέρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον διάλογο -επίσημο ή ανεπίσημο-, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ των κυβερνητικών συμπράξεων από το 2016, όταν έφερε (και ψήφισε) στη Βουλή την απλή αναλογική.

Η μεγαλύτερη πίεση ασκείται, αντικειμενικά, στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, καθώς ως τρίτο κόμμα (σ.σ. σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις) θα κληθεί να συνδράμει είτε τη ΝΔ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την επομένη των εκλογών.

Σ' αυτήν ακριβώς την πίεση αποδίδουν στελέχη της Χ. Τρικούπη την αναφορά του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου, όπως λένε, να φέρουν σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, επειδή προς αυτό κατευθύνεται σημαντικό μέρος των απωλειών της ΝΔ.

«Θα αυτοκτονήσει πολιτικά ο κ. Ανδρουλάκης;»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα, μιλώντας χθες στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ΙΟΝΙΑΝ, με αφορμή την περιοδεία του στην Πάτρα.

Όπως αναμενόταν, διέλυσε αμέσως κάθε υπονοούμενο προερχόμενο από «γαλάζιους ή και πράσινους κύκλους» περί συνεργασίας… ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνοντας το ερώτημα στον Νίκο Ανδρουλάκη και θέτοντας ως εξής τα διλήμματα:

  • Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και πάρα πολλούς μήνες θέτει στον ελληνικό λαό το δίλημμα αυτοδυναμία ή χάος. Χτες, προφανώς κάτω από την πίεση της κοινωνικής κριτικής που φαντάζομαι φτάνει στα αυτιά του όσο κι αν είναι απομονωμένος στο Μέγαρο Μαξίμου, μετέτρεψε αυτό το δίλημμα σε «εντάξει, δεν είναι και αυτοσκοπός η αυτοδυναμία».
  • Εάν δεν είναι αυτοσκοπός η αυτοδυναμία, πολύ σωστά λέμε εμείς, πρέπει να απαντήσει με ποιους σκέφτεται να συνεργαστεί για να έχουμε τη σταθερότητα, όπως λέει. Φαντάζομαι ότι δεν θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κι εμείς με τη ΝΔ, διότι οι ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές είναι τεράστιες.
  • Με ποιον θα συνεργαστεί ο κ. Μητσοτάκης; Με τον κ. Βελόπουλο; Αν αυτός είναι ο σχεδιασμός του ας το πει. Θα συνεργαζόταν με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει μια σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης κυβέρνηση; Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης -εκτός αν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά- θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη, σε μια κυβέρνηση η οποία κάθε άλλο παρά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης είναι.

Πρέσινγκ στη Χ. Τρικούπη

Από την πλευρά της, η Χ. Τρικούπη δεν θέλει να πάρει ανοικτή θέση αυτή τη στιγμή ούτε να τη «φωτογραφίσει». Όπως λένε στελέχη της, «ακόμα και αν βγούμε αλώβητοι από την κάλπη της απλής αναλογικής, θα μας συνθλίψουν στην επόμενη οι μυλόπετρες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι ενδεικτικό ότι κ. Ανδρουλάκης, παρεμβαίνοντας χθες στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, έδωσε την απάντηση που επαναλαμβάνει από τον Δεκέμβριο, όταν εξελέγη πρόεδρος του κόμματός του: «Το βράδυ των πρώτων εκλογών φιλοδοξώ το κόμμα μας να είναι στην όχθη των νικητών και να καθορίσει βάσει των συσχετισμών που θα επιλέξει ο λαός, το σχέδιό μας. Στην όχθη των ηττημένων τότε θα είναι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος πραγματικά πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες, θα το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θα δώσει σωσίβιο «σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται στα λάθη της, στην αλαζονεία της, στην έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα», αναφερόμενος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως έχουμε αναφέρει σε σχετικά ρεπορτάζ, δεν λείπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που… πετούν την μπάλα στην εξέδρα της «εθνικής ενότητας», προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρέσινγκ.

Λένε δηλαδή ότι εάν μετά τις πρώτες ή τις δεύτερες εκλογές δεν καταστεί εφικτή η συνεργασία ανάμεσα σε δύο κόμματα, τότε θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, προκειμένου να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη.

Κι αυτό το σενάριο, βεβαίως, ακυρώνεται από την «κάθετη άρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμπράξει με τη ΝΔ.

Τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο;

Οπότε οι στόχοι και τα διλήμματα θα παραμείνουν στο τραπέζι:

  • Ποιο κόμμα θα βγει πρώτο, ώστε να κινήσει τη διαδικασία κυβερνητικής συνεργασίας;
  • Προς ποια κατεύθυνση θα γείρει η ζυγαριά του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ;

Ως προς το ερώτημα εάν το Μαξίμου θα αλλάξει, τελικά, τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το φθινόπωρο του 2019, η απάντηση παραπέμπει στη συνεχή δημοσκοπική υποχώρηση της ΝΔ. «Αν το πρωθυπουργικό επιτελείο συνειδητοποιήσει ότι δεν θα ανακοπεί η ‘γαλάζια’ πτώση, πόσο να χαμηλώσει το όριο της αυτοδυναμίας;», σχολιάζουν πηγές από όλο το πολιτικό φάσμα.

Υπενθυμίζοντας το «πάθημα» της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν ψήφισε την ενισχυμένη αναλογική για να δώσει τελικά ισχυρή αυτοδυναμία... στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v