ΣΥΡΙΖΑ: Η κάλπη ορίζει κυβέρνηση συνεργασίας και επόμενο πρωθυπουργό

Η δημοσκοπική υποχώρηση της ΝΔ και οι διαρροές για προοδευτική κυβέρνηση «με επικεφαλής νέο πρόσωπο». Γιατί δεν πείθει την αντιπολίτευση η νέα πρωθυπουργική διαβεβαίωση για εξάντληση θητείας και διατήρηση του εκλογικού νόμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κάλπη ορίζει κυβέρνηση συνεργασίας και επόμενο πρωθυπουργό

Η δημοσκοπική υποχώρηση της ΝΔ, η εντεινόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών από την εκρηκτική ακρίβεια και η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να μην παίρνει τα μέτρα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την κοινωνία, προοιωνίζονται εξελίξεις.

Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την αξιωματική να έχει βάλει στο φουλ την εκλογική μηχανή και να υποδέχεται «με μειδίαμα» κάποιες διαρροές ότι η Χ. Τρικούπη θα συζητούσε προοδευτική συνεργασία, αλλά με όρους για τα πρόσωπα των υπουργών και - κυρίως - του πρωθυπουργού

Πώς ξεδιπλώνεται το κουβάρι:

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά, από το βήμα της Βουλής την προηγούμενη Τετάρτη, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και ότι δεν δεν ισχύουν οι πληροφορίες πως σχεδιάζει να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η «φρέσκια» κυβέρνησή του το φθινόπωρο του 2019.
  • Ο Αλέξης Τσίπας χαρακτήρισε την πρώτη διαβεβαίωση ως “αυτολυτρωτική” για την κυβέρνηση, αφού οι “γαλάζιοι” βουλευτές, έχοντας προεξοφλήσει πρόωρες κάλπες, τρέχουν ήδη προς άγραν ψήφων, ενώ οι περισσότεροι υπουργοί “κατέβασαν τα μολύβια” κυνηγώντας κι αυτοί - τι άλλο; - τον “σταυρό”. Ως προς τη δεύτερη διαβεβαίωση, ο κ. Τσίπρας φέρεται να την σταθμίζει σοβαρά, καθώς, όπως λένε οι συνεργάτες του, “όταν ένας πρωθυπουργός δεσμεύεται ενώπιον της Βουλής πως δεν θα αλλάξει πάλι τον εκλογικό, είναι αδύνατον να μην ξέρει ότι θα ευτελιστεί εάν πράξει το αντίθετο”.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, εργάζεται πλέον “σαν να μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο”. Η δημοσκοπική πτώση της ΝΔ σε συνάρτηση με την σταθερή επιμονή της κυβέρνησης να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης που να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει και από τις συνεχείς περιοδείες του κ. Τσίπρα, το κλίμα στον κόσμο έχει αλλάξει και, σίγουρα, έχει σπάσει το περίφημο “αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο”. Ως εκ τούτου, οι πλέον καχύποπτοι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν αποκλείουν να προχωρήσει, τελικά, ο κ.Μητσοτάκης σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο τις οποίες θα βαφτίσει “διορθωτικές βελτιώσεις” και “όχι αλλαγή όλου του νόμου”, καθώς πιέζεται σφόδρα από θορυβημένους στενούς συνεργάτες του.

Οι εν λόγω “βελτιώσεις”, όπως κυκλοφορεί έντονα εσχάτως, είναι δύο: μικρότερο ποσοστό για την επίτευξη αυτοδυναμίας (από 38% που προβλέπει ο νόμος του κ. Μητσοτάκη στο 35-36%) και έξτρα μπόνους δέκα εδρών στο πρώτο κόμμα εάν η διαφορά του από το δεύτερο είναι περίπου πέντε μονάδες.

“Συνεργασία αλλά όχι πρωθυπουργός ο Τσίπρας”

Τα σενάρια για την “επόμενη ημέρα” των εκλογών έχουν ξεδιπλωθεί και οι υπόγειες συζητήσεις παίρνουν φωτιά. Δεν διέλαθε της προσοχής άλλωστε η επίμονη αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στην ανάγκη σχηματισμού σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, με τέτοια περιγραφή που αποκλείει τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ.

Υπάρχει όμως και το “αλλά”: σύμφωνα με διαρροές συνεργατών του, η κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά υπό έναν όρο: να μην είναι υπουργοί πρόσωπα με πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν και να μην είναι πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας…

Οι διαρροές δεν επεκτείνονται και στο εάν ο ίδιος ο κ.Ανδρουλάκης θα ήταν “ο καταλληλότερος” για το πρωθυπουργικό αξίωμα, αλλά ένα τέτοιο σενάριο δεν το θεωρούσαν “επιστημονική φαντασία” οι φανατικοί υποστηρικτές του, όταν εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ τον Δεκέμβριο.

Επισήμως, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με αυτά τα “υποσενάρια”, όπως τα χαρακτηρίζουν συνεργάτες του προέδρου. Ανεπισήμως, τα θεωρούν τουλάχιστον υπερφίαλα: “θα αποκλειστούν από υπουργικούς ρόλους όσοι έχουν πρόσφατο τετραετές κυβερνητικό παρελθόν, δηλαδή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Και το λένε αυτό άνθρωποι που κυβέρνησαν, αμέσως ή εμμέσως, τα προηγούμενα 20 χρόνια; Και που ήταν υπουργοί ή στελέχη της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;”, το ερώτημα-επιχείρημα.

Σύμφωνα δε, με κάποια δημοσιεύματα, υπάρχουν και στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ (από τον σκληρό πυρήνα των “53”) που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρέπει, πράγματι, να αναζητηθεί “τρίτο πρόσωπο” για το ρόλο του πρωθυπουργού, προκειμένου να επιτευχθεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Κατά τις πληροφορίες, το θέμα το ανέδειξε ο Νίκος Παππάς στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος, λέγοντας ότι τέτοιου είδους σενάρια δημοσιοποιούνται για να πληγεί η εικόνα του κ. Τσίπρα και δεν είναι δυνατόν να διακινούνται (και) από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

“Θα μιλήσει η κάλπη”

Όπως απαντούν συνεργάτες του προέδρου, για όλα “θα μιλήσει η κάλπη”. Η διαφορά, δηλαδή, που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα δώσει την απάντηση για τον “κορμό” της προοδευτικής κυβέρνησης και τον επικεφαλής της. Ως εκ τούτου, παρατηρούν με προσοχή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που, πέραν της πτώσης της ΝΔ, καταγράφουν μικρή, έστω, άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και… πτώση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, σε σχέση με τα θηριώδη ποσοστά που του έδιναν αμέσως μετά την εκλογή του κ.Ανδρουλάκη.

Όσο για την μικρή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμπουν στο προηγούμενο των εκλογών του 2019: όλες οι δημοσκοπήσεις του έδιναν μέχρι 26% αλλά στην κάλπη πήρε 31,5%.

Στο “γιατί” η απάντηση παραπέμπει “σε παιχνίδια” ορισμένων δημοσκοπικών εταιρειών, στον τρόπο που διενεργούνται οι έρευνες και στη διάθεση των ψηφοφόρων του κόμματος να μην απαντούν “για διάφορους λόγους”. Υπενθυμίζουν δε, ότι η εταιρεία ABACUS αρνείται να δώσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (καικ, κατ' επέκταση, στα κόμματα) τα στοιχεία των ερευνών της, παρότι υποχρεούται βάσει νόμου.

Μία φράση του κ.Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό, την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, συμπυκνώνει τα παραπάνω: “οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω κύριε Μητσοτάκη. Αλλιώς, θα ήταν τώρα πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο κ. Λοβέρδος, αλλά δεν είναι”…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v