Κυβερνητική θέση και όχι “γκάφα” του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη θεωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση τη θέση που διατύπωσε ο τελευταίος ότι οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία στοχεύουν στην ανατροπή του Βλάντιμιρ Πούτιν με εσωτερική αναταραχή.
Κι αυτό διότι, ενώ πέρασε ένα 24ωρο από τη συνέντευξη του αναπληρωτή ΥΠΕΞ (στο αμερικανικό μέσο thehill.com), δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών ούτε από το Μαξίμου.
“Έχει περάσει μία ολόκληρη μέρα από τη δημοσιοποίηση της απαράδεκτης συνέντευξης του αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ κ. Βαρβιτσιώτη και από τον κ. Μητσοτάκη δεν έχει υπάρξει καν σχόλιο πολλώ δε μάλλον διάψευση”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Και προσθέτει: “Οι ανεκδιήγητες δηλώσεις Βαρβιτσιώτη ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία στοχεύουν στην “ανατροπή” του Ρώσου προέδρου, είναι επικίνδυνες τόσο για τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνευση όσο και για την ίδια τη θέση της χώρας μας, αφού την εμπλέκουν ακόμα περισσότερο στον πόλεμο.
Η σιωπή της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη σημαίνει συμφωνία με τα λεγόμενα Βαρβιτσιώτη. Δεν ήταν άλλος ένας ατυχής αυτοσχεδιασμός υπουργού, αλλά πρόκειται για κυβερνητική γραμμή. Είτε από έλλειψη σοβαρότητας, είτε από προσπάθεια να εμφανιστούν ακόμα πιο ‘πιστοί και πρόθυμοι σύμμαχοι’, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Η διεθνής θέση και τα συμφέροντα της χώρας τίθενται σε κίνδυνο. Προφανώς αυτό αδυνατεί να το αντιληφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης”.
Βαρβιτσιώτης και κατά… Μπλίνκεν
Σημειώνεται ότι χθες, παρενέβη στο θέμα ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας για “αλλοπρόσαλλες κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την Ελλάδα”.
Κι αυτό διότι, όπως σημείωσε, «είναι άλλο να στεκόμαστε απέναντι στη ρωσική εισβολή με ισχυρές κυρώσεις, προκειμένου να τερματιστεί και άλλο ο κ. Μητσοτάκης να εμπλέκει την Ελλάδα άμεσα στον πόλεμο, στέλνοντας πολεμικό υλικό και διατυμπανίζοντας ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων.
Κατά τον κ. Κατρούγκαλο, είναι "ακόμη πιο επικίνδυνο να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης μέσω του υπουργού του σε αμερικανικά μέσα, για κυρώσεις με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης στη Ρωσία, σε αντίθεση μάλιστα μέχρι και με τις δηλώσεις των ΗΠΑ (Μπλίνκεν) που ξεκαθαρίζουν πως «οι κυρώσεις δεν αποσκοπούν σε αλλαγή καθεστώτος»".