Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Το διπλό «στρίμωγμα» Μητσοτάκη για φορολόγηση υπερκερδών και εκλογικό νόμο

“Είπε πάλι ψέματα ο κ. Μητσοτάκης ότι περιμένει στοιχεία από τη ΡΑΕ για τα υπερκέρδη”. Γιατί “θα εκτεθεί βαριά το Μαξίμου αν αλλάξει πάλι τον εκλογικό νόμο”. Αρνητική ψήφος στις “κοινωνικά άδικες” αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Το διπλό «στρίμωγμα» Μητσοτάκη για φορολόγηση υπερκερδών και εκλογικό νόμο

“Ο κ.Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να μπει στο γήπεδο που αρνιόταν όλο το προηγούμενο διάστημα: υποσχέθηκε ότι φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών στην ενέργεια, έστω και αν επέμεινε ότι δεν γνωρίζει ακόμα την ύπαρξη των υπερκερδών. Επίσης, αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα αλλάξει πάλι τον εκλογικό νόμο τον οποίον ‘έφερε’ αμέσως μετά τις εκλογές του 2019”. 

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη χθεσινή “μάχη” στη Βουλή, εξ’ αφορμής της συζήτησης για τα (“αναιμικά”) μέτρα στήριξης λόγω ακρίβειας και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

-Ως προς το πρώτο: αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός πιέστηκε από το δίωρο πινγκ-πονγκ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και, στη συνέχεια, από τις τοποθετήσεις όλης της αντιπολίτευσης. Και ενώ στην αρχική του ομιλία δεν είπε τίποτα για την εν λόγω φορολόγηση, στην δευτερολογία άφησε ανοικτό παράθυρο, καθώς, όπως είπε, έχει δώσει εντολή στη ΡΑΕ να ελέγξει τα στοιχεία για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν υπερκέρδη. 

Είπε ψέματα πάλι, διότι η ΡΑΕ παραδίδει καθημερινά τα στοιχεία στο Μαξίμου”, απαντούν αρμόδια στελέχη, ενώ και στην επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι “ο κ.Μητσοτάκης όχι μόνο φεσώνει τους πολίτες αλλά τους δουλεύει κι από πάνω”. 

Η ουσία, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι η κυβέρνηση έλεγε “μέχρι χθες” ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη, δηλαδή αισχροκέρδεια, αλλά όταν ο κ.Τσίπρας παρουσίασε στοιχεία ότι αυτά ανέρχονται στα 1,4 δισ. ευρώ και παρέπεμψε στην προτροπή της Κομισιόν για φορολόγηση τους, ο πρωθυπουργός “θυμήθηκε να πει ότι θα τα φορολογήσει κάποια στιγμή στο μέλλον”.

Δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο; 

-Ως προς το δεύτερο: ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε επιμόνως από τον κ. Τσίπρα εάν σχεδιάζει να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, καθώς το κυβερνητικό ρεπορτάζ προβάλλει ως δεδομένη μία τέτοια κίνηση λόγω της πτώσης των “γαλάζιων” ποσοστών. 

Η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνησή του το φθινόπωρο του 2019 (σ.σ. οι επόμενες θα γίνουν με την ισχύοντα νόμο, της απλής αναλογικής) εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα δεν θα τηρηθεί. 

“Ακόμα και αν στο Μαξίμου σχεδιάζουν να εμφανίσουν τις αλλαγές ως ‘βελτιώσεις’ στον νόμο τους και να ισχυριστούν ότι δεν τον αλλάζουν… ολόκληρο, θα εκτεθούν βαριά μετά τη χθεσινή πρωθυπουργική δέσμευση”, λένε συνεργάτες του κ. Τσίπρα. 

Σημειώνεται ότι κατά τις (επίμονες) πληροφορίες το τελευταίο διάστημα, το Μαξίμου φέρεται να “διορθώνει” τον εκλογικό νόμο, κατεβάζοντας το όριο αυτοδυναμίας (από το 38% στο 35-36%) και δίνοντας άλλες δέκα έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα (σύνολο 50).

“Όχι” στις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Στο διπλό “στρίμωγμα” του πρωθυπουργού αποδίδουν “τη δήθεν υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχική του θέση να υπερψηφίσει τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, όπως εκφράσθηκε από τον κ.Τσίπρα στην ομιλία του”, που “είχε ως αποτέλεσμα την καταψήφιση, δια στόματος της τομεάρχη Οικονομικών, Έφης Αχτσιόγλου”. 

Ο κ. Τσίπρας, στη διάρκεια του πινγκ-πονγκ με τον κ. Μητσοτάκη, είπε πράγματι ότι θα υπερψηφίσουν τα μέτρα-ψίχουλα διότι έστω και ένα ευρώ είναι απαραίτητο στους πολίτες. “Εννοούσε όμως τα μέτρα δήθεν στήριξης για τη βενζίνη και τους λογαριασμούς, όχι τον ΕΝΦΙΑ”, διευκρινίζεται αρμοδίως.

Η κ.Αχτσιόγλου άλλωστε, όπως και όλα τα συναρμόδια οικονομικά στελέχη του κόμματος, έχουν καυτηριάσει την “κοινωνικά άδικη” κυβερνητική παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ, διότι ευνοεί μεγάλες περιουσίες και πλήττει τις λαϊκές.

“Στη Νίκαια, για παράδειγμα, έχουμε αύξηση αντικειμενικών αξιών 30% και μείωση ΕΝΦΙΑ 6%. Ενώ στην Κηφισιά έχουμε μείωση ΕΝΦΙΑ 30% και αύξηση αντικειμενικών αξιών 3,72%”, αναφέρουν. Ανάλογα παραδείγματα μάλιστα, από προνομιακές και λαϊκές περιοχές, έδωσαν και άλλοι ομιλητές από την ελάσσονα αντιπολίτευση, όπως ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Η άρνηση αφορά και τη διάταξη για κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τις μεγάλες περιουσίες, με την επισήμανση ότι “είναι αδιανόητη φοροελάφρυνση στους έχοντες και, κυρίως, σε τέτοιες εποχές”. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v