ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός να ενημερώσει για τις συζητήσεις με Ερντογάν

Επισημαίνει την «επιτακτική ανάγκη εθνικής στρατηγικής» για τις «κόκκινες γραμμές» και την ενεργειακή συνεργασία. Γιατί δεν ζητά Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. ΚΚΕ: «Συνεκμετάλλευση με αμερικανοΝΑΤΟΪκή εποπτεία».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός να ενημερώσει για τις συζητήσεις με Ερντογάν

Με προσοχή «στα σημεία», αφού δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση, η αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασε -κατ' αρχάς- τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, θεωρώντας θετική την πραγματοποίησή της έστω και με καθυστέρηση.

Στην ανακοίνωσή του ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει ότι «είναι επιτακτικά αναγκαία η εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχουν ερωτήματα για το εάν υπάρχει.

Το γεγονός ότι δεν ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών εξηγείται από την αλλαγή δόγματος που έχει επιλέξει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες («η χώρα είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» αντί «γέφυρα ειρήνης Ανατολής-Δύσης»). Συνεπώς, εκτιμάται ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν θα θελήσει να ρισκάρει την αμφισβήτησή του σε μία σύσκεψη κορυφής».

Περισσότερα επ' αυτού θα μπορεί να αναδείξει η αξιωματική αντιπολίτευση μόνο όταν υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση για το «μενού» της χθεσινής συνάντησης των δύο ανδρών.

«Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση για τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη και ειδικά για τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για τη διοργάνωση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και για ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας», τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ.

Και προσθέτει: «Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την Κυβέρνηση να αφήσει την αναβλητική διπλωματία και να αξιοποιήσει τόσο την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ όσο και τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας για αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση, ώστε να δεσμεύσει τη γείτονα σε έναν ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, για μείωση της έντασης, με απώτερο στόχο την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Οι εσωτερικές αντιθέσεις στη ΝΔ και η εσφαλμένη θεωρία της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας, είχαν ως αποτέλεσμα ο διάλογος αυτός να διεξάγεται σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση και σε μια περίοδο όπου η Τουρκία αναβαθμίζει ραγδαίως τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο».

Έστω κι έτσι, πάντως, αποτιμά ως θετικό το να ανοίγουν οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο. Με την ευνόητη επισήμανση ότι «οι συναντήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα τη σταθερή μείωση της έντασης και όχι απλά να αποτελούν άλλη μια ευκαιρία για την Τουρκία προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνή της εικόνα μέχρι την επόμενη κρίση».

Σ' αυτό το πλαίσιο, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται «η επιτακτική ανάγκη για μία συγκροτημένη εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά». Όπως διευκρινίζουν πηγές, αυτό που μένει να φανεί είναι «πώς εννοεί η κυβέρνηση την εθνική στρατηγική», αλλά «αυτό είτε θα το πει επίσημα ο πρωθυπουργός είτε θα φανεί όταν γίνει γνωστό το αντικείμενο της συζήτησής του με τον κ. Ερντογάν».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ενημερώσει και για το αν συζητήθηκε η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, καθώς πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μιλούν για συζητήσεις για τη διέλευση του αγωγού East Med από «οδό» που να εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο.

ΚΚΕ: «Επιδόρπιο η συνεκμετάλλευση»

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ εμφανίζεται απόλυτο ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, μιλώντας ευθέως για «πιθανά σχέδια συνεκμετάλλευσης της ανατολικής Μεσογείου υπό αμερικανοΝΑΤΟΪκή εποπτεία».

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, «τόσο το "μενού" όσο και ο τρόπος που κλείστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση -προφανώς με ευρωατλαντική παρέμβαση- παραπέμπουν σε ένα "παζάρι" με την τουρκική ηγεσία, προκειμένου να αποσπαστεί από τη ρωσική επιρροή και να διασφαλιστεί η "συνεργασία" δύο ΝΑΤΟϊκών κρατών σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων».

Και προσθέτει: «Αν το "κύριο πιάτο" της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν είναι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνοχή της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, τότε είναι πολύ πιθανό το "επιδόρπιο" να αφορά τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με αμερικανοΝΑΤΟΪκή εποπτεία, που προωθούνται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του Κυπριακού, ανεξάρτητα από το πότε και το πώς αυτά θα "σερβιριστούν"», τονίζει από την πλευρά του το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Σεβασμός του διεθνούς δικαίου

Μέχρι αργά χθες τη νύχτα το ΚΙΝΑΛ δεν είχε τοποθετηθεί για τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Νωρίς το μεσημέρι (και πριν την πραγματοποίησή της) ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε από τη Ρόδο: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την ειρήνη και την ευημερία μεταξύ των λαών. Και αυτό είναι και το μήνυμά μου απέναντι στη γειτονική χώρα και στην ηγεσία της. Πρέπει να σταματήσει τα παράνομα και παράλογα αφηγήματα περί ‘γαλάζιας πατρίδας’ και αποστρατικοποίησης των νησιών μας, διότι με αυτά θα γίνει παρίας της διεθνούς κοινότητας και θα προκαλεί συνεχώς τον ελληνικό λαό. Εμείς θέλουμε σταθερότητα και ευημερία. Είμαστε μια χώρα που στέκεται πάντα με την πλευρά του διεθνούς δικαίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v