Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, όχι στην αποστολή όπλων

Αν και σε χαμηλούς τόνους, διαφώνησε με την «ελληνική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις». Ερωτήματα για τη μη συμμετοχή του ΥΠΕΞ στη λήψη της απόφασης. Αύριο η ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό.

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, όχι στην αποστολή όπλων

Σε όλους τους τόνους και χωρίς τον παραμικρό αστερίσκο η αξιωματική αντιπολίτευση καταδίκασε απερίφραστα, όπως υπογράμμισε πολλάκις, τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Εν αναμονή δε, των σημερινών ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών, αναδεικνύει την ανάγκη εντατικοποίησης των διπλωματικών προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός.

Με προσωπικές του δηλώσεις, το τελευταίο τετραήμερο, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τα παραπάνω, καλώντας τη διεθνή κοινότητα και ειδικά την ΕΕ να στηρίξουν τον ουκρανικό λαό και να εξαντλήσουν όλα τα μέσα για να επιστρέψουμε στον δρόμο της διπλωματίας.

Η στάση αυτή, πάντως, δεν επεκτείνεται και στην αποδοχή της αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, όπως αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Απόφαση, που, όπως παρατηρούν αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ελήφθη σχεδόν εν κρυπτώ: σε σύσκεψη που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, χωρίς τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών και χωρίς καμία ενημέρωση της αντιπολίτευσης, έστω σε επίπεδο τομεαρχών Εξωτερικών ή Άμυνας.

Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται ως έμμεση πλην σαφής ελληνική συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, δηλαδή εμπλοκή. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ωστόσο η Κουμουνδούρου δεν βγήκε «ανοιχτά» να εκφράσει την αντίθεσή της, αναθέτοντας στον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και στον εκπρόσωπο του κόμματος Νάσο Ηλιόπουλο να γνωστοποιήσουν τη θέση του κόμματος.

Στην αυριανή, έκτακτη, συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει στο δια ταύτα, εξηγώντας τους κινδύνους που συνεπάγεται μία τέτοια εμπλοκή και αναπτύσσοντας τις εναλλακτικές που είχε (και έχει) η χώρα.

Το στίγμα το έδωσε ήδη ο κ. Κατρούγκαλος σε δημόσιες παρεμβάσεις του χθες. «Η Ελλάδα θα πρέπει, στον βαθμό που της αναλογεί και χωρίς μικρομεγαλισμούς, να διαδραματίσει έναν παρόμοιο ρόλο, υπέρ της ειρήνης και διπλωματίας και κατά του πολέμου. Οι νεκροί Έλληνες ομογενείς αναδεικνύουν την ανάγκη για ακόμα πιο ενεργή παρόμοια εμπλοκή στο ουκρανικό. Αν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση, θα στέλναμε πολλαπλάσιο ανθρωπιστικό υλικό στην Ουκρανία, αντί για στρατιωτικό εξοπλισμό. Γεννώνται, πάντως, εύλογα ερωτήματα γιατί απουσίαζε κατά τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ο συναρμόδιος υπουργός Εξωτερικών», είπε.

Η αναφορά στους ομογενείς έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έπρεπε να δώσει την «αφορμή» στην Αθήνα να επικοινωνήσει απευθείας με Μόσχα και να συμβάλει στην προώθηση της θέσης για κατάπαυση του πυρός με επιστροφή στη διπλωματία.

Επιπλέον, η επισήμανση που έκανε ο κ. Κατρούγκαλος για την απουσία του Νίκου Δένδια από την πρωθυπουργική σύσκεψη δεν θεωρείται τυχαία, δεδομένης της άριστης επικοινωνίας που έχουν οι δύο άνδρες.

Κωδικά, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εξελίξεις είναι:

  • Δεδομένη και αυτονόητη καταδίκη της ρωσικής εισβολής, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.
  • Η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα -συμπεριλαμβανομένων ισχυρών και στοχευμένων κυρώσεων-, για να τερματιστεί άμεσα η εισβολή και να επανέλθουμε στον δρόμο της διπλωματίας, με αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από την Ουκρανία.
  • Ενεργή στήριξη του ουκρανικού λαού και καθιέρωση ενός μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων. «Πρόταση την οποία υποστηρίξαμε με συνέπεια και στην περίπτωση του Αφγανιστάν», όπως υπενθύμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v