Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Απαιτούνται πλέον ριζοσπαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού

Παρέπεμψε στον Μακρόν που έβαλε πλαφόν 4%στις αυξήσεις ρεύματος και ανέστειλε την λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας. «Ο κ. Μητσοτάκης έφερε την ενεργειακή κρίση πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία». Εκτός κόμματος οι «υβριστές».

Τσίπρας: Απαιτούνται πλέον ριζοσπαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού

Για “εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις με σοβαρότατες παγκόσμιες επιπτώσεις” ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο συζήτησε τις εξελίξεις (αλλά και την πορεία του κόμματος προς το συνέδριο του Απριλίου), επισήμανε τον σφοδρό οικονομικό πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση “που θα επιδεινώσει την ήδη γενικευμένη ενεργειακή κρίση και, συνεπακόλουθα, τη κρίσης ακρίβειας σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα”.

Ο κ.Τσίπρας εμφανίστηκε “πολύ ανήσυχος” από τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη χώρα ένα ευρύτερο περιβάλλον αστάθειας, πρώτα απ΄όλα στο πεδίο της ενεργειακής επάρκειας και της κρίσης ακρίβειας.

Κυρίως διότι “θα επιδεινώσει την ήδη σφοδρή κρίση στην οποία βρεθήκαμε με ευθύνη Μητσοτάκη, πριν πυκνώσουν τα πολεμικά σύννεφα στην Ουκρανία”.

Κωδικοποιώντας τη στάση και τις θέσεις του κόμματος του, είπε:

- Πρώτον, απερίφραστα καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

- Δεύτερον, να υπογραμμίζουμε την ανάγκη η ΕΕ να ανακτήσει το ρόλο της στις γεωπολιτικές εξελίξεις, να επιδιώξει την ειρηνική επίλυση των διαφορών και να προασπιστεί το Διεθνές Δίκαιο. Να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει για να τερματιστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις, να αποχωρήσουν οι στρατιωτικές δυνάμεις από τις περιοχές που έχει καταλάβει για να επανέλθουμε στο δρόμο της ειρήνης και της διπλωματίας.

- Τρίτον, μην ξεχνάμε ότι έχουμε μία πολύ σημαντική ελληνική κοινότητα στην περιοχή. Να υπογραμμίζουμε διαρκώς την ανάγκη για ενεργή στήριξη της κοινότητας της Ουκρανίας και να αναλάβει πρωτοβουλίες και η κυβέρνηση.

- Τέταρτον, η Ελλάδα να ενεργήσει ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας, στηρίζοντας ενεργά την επιστροφή στην διπλωματική οδό. Που σημαίνει καμία συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε πολεμικές επιχειρήσεις.

- Πέμπτον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη της για την αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας, να σταματήσει να πολλαπλασιάζει τη κρίση με τις καταστροφικές του επιλογές στην ενέργεια, να βάλει τέλος στις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Λύσεις α λα Μακρόν στην ενέργεια

Ειδικά για το θέμα αυτό, ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι πέραν της δέσμευσής του “να επαναφέρουμε το «Δ» στη ΔΕΗ, δηλαδή να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία της ΔΕΗ με στόχο τη κοινή ωφέλεια και τη προστασία των καταναλωτών”, πρέπει “να επαναφέρουμε και ριζοσπαστικές λύσεις στο δημόσιο διάλογο” διότι “σε συνθήκες σαν τις σημερινές οι ριζοσπαστικές λύσεις είναι οι ρεαλιστικές λύσεις".

Εν προκειμένω, έφερε το γαλλικό παράδειγμα: “η κυβέρνηση του Μακρόν στη Γαλλία, που κανείς δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει ως σοσιαλιστική κυβέρνηση, επέλεξε, έχοντας βέβαια την πλειοψηφία στην γαλλική Δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, να βάλει ένα πλαφόν 4% και από εκεί και πάνω να παγώσει κάθε αύξηση στα τιμολόγια.

Κι έχει επιλέξει επίσης με επιστολή της προς την Κομισιόν, η οποία έγινε αποδεκτή, να άρει προσωρινά την λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας για όσο διαρκεί η κρίση.

Άρα δεν υπάρχει χρηματιστήριο ενέργειας και πιθανότητα αισχροκέρδειας πάνω στις ήδη αυξημένες τιμές και αυτό που υπάρχει είναι μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού η οποία έχει βάλει πλαφόν στις αυξήσεις”.

Εκτός κόμματος οι «υβριστές»

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είχε θέμα και την πορεία του κόμματος προς το συνέδριο του Απριλίου.

Με αφορμή δημόσιους διαξιφισμούς μετά “χαρακτηρισμών”, ο κ.Τσίπρας πρότεινε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας σε όποιο μέλος “προβεί όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων αλλά σε αήθεις, υβριστικές, αναφορές απέναντι σε συντρόφους”.

Επίσης, επιμένοντας στην πρόταση του για εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη (αντί από το συνέδριο, όπως μέχρι τώρα) θεώρησε “γόνιμη” την παρατήρηση των περισσοτέρων Νομαρχιακών Οργανώσεων να διασφαλιστεί η αναλογική εκλογική στελεχών από ολόκληρη τη χώρα (σ.σ. και όχι μόνο των “προβεβλημμένων” των μεγάλων περιοχών).

Ως εκ τούτου, πρότεινε η εκλογή Κεντρικής Επιτροπής να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του κ.Τσίπρα για απευθείας εκλογή του προέδρου και του ηγετικού οργάνου του κόμματος, θα τεθεί προς έγκριση στο συνέδριο.

Με την πρόταση - κυρίως στο σκέλος που αφορά την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής - έχει διαφωνήσει η “αντιπολιτευτική” εσωκομματική ομάδα “Ομπρέλα” με ιδιαίτερη έμφαση από τον πυρήνα της, τους “53”.

Σ΄αυτή τη διαφωνία αποδίδεται η πρόσφατη κριτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον κ.Τσίπρα ότι είναι “ανασφαλής” και “τακτικιστής", ενώ “δεν έχει καλούς συμβούλους”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v