Τις ενεργειακές επιπτώσεις που θα έχει στη χώρα μας μία κορύφωση της κρίσης Δύσης-Μόσχας εξετάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη κατά 40% από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό για ηλεκτροπαραγωγή.
«Η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει αμέσως λύσεις», λένε, με την επισήμανση ότι η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας) δεν θα λύσει το πρόβλημα, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Το θέμα -και, γενικότερα, οι εξελίξεις στην Ουκρανία- θα συζητηθεί την Παρασκευή στο Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ τα στελέχη που απαρτίζουν τον τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα παρουσιάσουν μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και προτάσεις.
Η κεντρική διαπίστωση είναι ότι η κρίση βρίσκει τη χώρα ενεργειακά εκτεθειμένη, καθώς, σύμφωνα με την Έκθεση ΕΕ-DG Energy για το τρίτο τρίμηνο του 2021, η κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12% ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 10%. Επίσης, το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε κατά 49% στην Ολλανδία και κατά 46% στη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24%.
Την ενεργειακή έκθεση στην κρίση, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, τη μεγεθύνει η έλλειψη προετοιμασίας από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν εκδηλώθηκαν «ξαφνικά και εκ του μηδενός». Κατά τις ίδιες πηγές, σε πρώτη φάση πρέπει να ληφθούν μέτρα ενεργειακής ασφάλειας που αφορούν εγχώρια ορυκτά καύσιμα, ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας.
Στα υπό συζήτηση μέτρα εντάσσουν και το ενδεχόμενο προμήθειας αερίου από άλλες πηγές «εντός κι εκτός Μεσογείου». Υπενθυμίζουν δε, ότι η λεγόμενη πολυ-παραμετρική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενεργειακά και γεωπολιτικά, επέτρεψε την προώθηση σημαντικών συμφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πέραν της έλλειψης προετοιμασίας, οι ίδιες πηγές αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση για το πώς διαπραγματεύθηκε με τη Ρωσία την προμήθεια φυσικού αερίου πριν ξεσπάσει η ουκρανική κρίση. Επικαλούνται προς τούτο τις καλύτερες (κατά 30%) τιμές που πέτυχε η Βουλγαρία και συμπεραίνουν ότι μία όξυνση στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε ακραία αύξηση του κόστους.