Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στο μεγαλύτερο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ η κριτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Αλέξη Τσίπρα, όπως εκφράσθηκαν από τον καταιγισμό σχολίων στα social media, δεν αφορούσαν τόσο (ή μόνο) αυτή καθεαυτή την κριτική αλλά και το timing.
Το γεγονός δηλαδή ότι ο πρώην υπουργός προέβη σ' αυτή την κίνηση, σε μία στιγμή που η κυβέρνηση εισπράττει κοινωνική οργή για τον τρόπο που (δεν) αντιμετωπίζει την ακρίβεια και καταγράφει διαπιστωμένη, δημοσκοπικά, φθορά, μεταθέτοντας τη συζήτηση στο εάν ο κ. Τσίπρας είναι ανασφαλής ή τακτικιστής.
Η ένταση των αντιδράσεων στον κόσμο που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οδήγησε τον κ. Τσακαλώτο σε μερική αναδίπλωση μέσω των social media και της μεταμεσονύχτιας τηλεοπτικής εμφάνισής του (στο Mega): δεν ανασκεύασε μεν, αλλά παραδέχθηκε ότι μερικές διατυπώσεις ήταν άστοχες, εξήγησε ότι η άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής είναι κατοχυρωμένη στην Αριστερά και διαβεβαίωσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν αμφισβητείται.
Το ερώτημα είναι εάν η νέα παρένθεση εσωστρέφειας έκλεισε με τις διευκρινίσεις ή εάν… μόλις άνοιξε. Εάν δηλαδή θα βγουν δημοσίως κι άλλα κορυφαία στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης («Ομπρέλα») να «επιτεθούν» στον κ. Τσίπρα με διάφορες αφορμές αλλά για την ίδια αιτία: την πρότασή του να εκλέγεται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή απευθείας από τα μέλη και όχι από το συνέδριο.
Η πρόταση αυτή πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στο Πολιτικό Συμβούλιο προ μηνός, ωστόσο η τελική έγκριση θα δοθεί ή όχι από το συνέδριο που θα γίνει 14-17 Απριλίου.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στελέχη της «Ομπρέλας» επιχείρησαν το τελευταίο διάστημα έναν συμβιβασμό με τον κ. Τσίπρα: να δεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση αλλά να δεχτεί κι εκείνος να παραμείνει ως έχει η ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή με εκλογή από το συνέδριο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η προσπάθεια συμβιβασμού δεν ευοδώθηκε και η εξέλιξη πυροδοτεί αντιδράσεις που θα κορυφώνονται όσο πλησιάζει το συνέδριο.
Σε βαθμό -όπως λένε οι καχύποπτοι- να μην κατατεθούν καν υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή από γνωστά στελέχη της «αντιπολίτευσης», επειδή φοβούνται όχι ότι δεν θα εκλεγούν, αλλά ότι θα συγκεντρώσουν μικρό αριθμό σταυρών, που θα πλήξει το κύρος τους και θα αποδυναμώσει τον ρόλο τους «την επόμενη ημέρα».
Φόβος που, με τη σειρά του, προκύπτει από τη βεβαιότητα ότι το μεγαλύτερο τμήμα της κομματικής βάσης (ιδίως μετά τη διεύρυνση που πρόσθεσε στον τίτλο με τον όρο «Προοδευτική Συμμαχία») στηρίζει τον κ. Τσίπρα στις επιλογές του. Και, αντιθέτως, καταλογίζει στην «αντιπολίτευση» προσπάθεια επιστροφής στο 3% -αδικώντας και στελέχη της «Ομπρέλας» που δεν έχουν τέτοια επιδίωξη.
Crash test και… ανάπαυλα
Το σημείο που βρίσκει σύμφωνες όλες τις πλευρές είναι ότι οι αντιδράσεις στην κριτική του κ. Τσακαλώτου αποτέλεσαν crash test για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η δημόσια, άμεση ή έμμεση, αμφισβήτηση του κ. Τσίπρα.
Στελέχη της «προεδρικής πλειοψηφίας» εκτιμούν ότι τα «χτυπήματα» θα συνεχιστούν, διότι «ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μέχρι το συνέδριο». Οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει είτε υπαναχώρηση του σκληρού πυρήνα της «Ομπρέλας» (δηλαδή της γνωστής «ομάδας των 53»), είτε θα προκριθεί μία ανάπαυλα μέχρι να πέσουν οι τόνοι.
Προς το παρόν διακρίνεται προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος, με τον Νίκο Βούτση (σ.σ. ανήκει στην «Ομπρέλα») να δηλώνει επίσης… μεταμεσονύχτια χθες (μέσω του Kontra): Δεν υπάρχουν στρατηγικές διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ - δεν είμαστε σε κούρσα αναζήτησης νέου προέδρου - δεν υπάρχει διάσταση απόψεων για τον κεντρικό στόχο μας που είναι να αποδομηθεί η κυβέρνηση ΝΔ και να πάμε σε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.
Ο έβδομος όροφος της Κουμουνδούρου, δηλαδή ο κ. Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του, δεν έκανε ούτε χθες το παραμικρό σχόλιο για όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ δεν τηλεφωνήθηκαν καν, με πρωτοβουλία του ενός ή του άλλου.
Αντιθέτως, η Κουμουνδούρου «σήκωσε» τη συνάντηση που είχε χθες ο κ. Τσίπρας με τη Διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων μετά (και) την αποκάλυψη ότι οι απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης στο όνομα της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 1,67 δισ. και έφτασαν συνολικά τα 6,67 δισ. ευρώ.
«Ο… ανασφαλής Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση για γιουρούσι και πλιάτσικο θέτοντας το ρητορικό ερώτημα εάν μπορεί να διαχειριστεί τα 33 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Από χθες το βράδυ, το παγκόσμιο ενδιαφέρον στρέφεται στην Ουκρανία και στον Πούτιν. Όποιος θέλει να αναδεικνύει τις καταστατικές αλλαγές στο κόμμα μας, ας το κάνει μόνος του», σημείωσε αρμόδια πηγή.
Και βλέπουμε.