Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Ενταση με «ναι», «όχι» και «παρών» για τα επιπλέον έξι Rafale

Πού οφείλεται το «παρών επί της αρχής» που επέλεξε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Επικριτικό και το ΚΙΝΑΛ (παρά το «ναι») για την απουσία εξοπλιστικού προγράμματος. Υπουργός Άμυνας: Δυσβάστακτο το οικονομικό κόστος, αλλά το εθνικό όφελος είναι ανυπολόγιστο.

Βουλή: Ενταση με «ναι», «όχι» και «παρών» για τα επιπλέον έξι Rafale

Με τις θετικές ψήφους της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίστηκαν αργά το βράδυ οι νέες εξοπλιστικές συμβάσεις που αφορούν την προμήθεια έξι επιπλέον Rafale, 3+1 γαλλικές φρεγάτες Belharra και 44 τορπίλες για τα υποβρύχια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε «παρών» επί της αρχής, υπερψήφισε φρεγάτες και τορπίλες ενώ καταψήφισε τα έξι επιπλέον Rafale. Καταψήφισαν το ΚΚΕ (υπερψηφίζοντας μόνο τις τορπίλες) και το ΜέΡΑ25 (δήλωσε «παρών» στις τορπίλες).

Η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε, όπως αναμενόταν, στην ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να την αποδίδει στην αντίθεση:

  • Πρώτον, στα έξι επιπλέον Rafale (πέραν των αρχικών 18) που ανέβασε το κόστος κατά ένα δισ. ευρώ. Μαζί δε, με τον υπερδιπλασιασμό του κόστους για το Κέντρο Διεθνούς Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, το συνολικό επιπλέον κόστος ανέρχεται στα τρία δισ. ευρώ, σε μία στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας «επειδή δεν το αντέχουν τα δημοσιονομικά της χώρας».
  • Δεύτερον, στην εξαίρεση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από κάθε σημείο του προγράμματος, με αποτέλεσμα να μη φτάνει στη χώρα «ούτε ένα ευρώ» ή θέσεις εργασίας από το εν λόγω πρόγραμμα.

Υπ. Αμυνας: Δεν τελειώσαμε, έρχονται κι άλλα

Την απάντηση, ως προς το κόστος, την έδωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της καταληκτικής ομιλίας του στο «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Θεωρείτε ότι τινάζουμε στον αέρα τον αμυντικό προϋπολογισμό με τα έξι νέα Rafale. Είναι αεροσκάφη τα οποία με τα φτερά και τα όπλα θα σκεπάσουν τον ουρανό του Αιγαίου και των ελληνικών νησιών. Έχουμε κάθε δικαίωμα να λαμβάνουμε κάθε μέτρο για την ασφάλεια των νησιών μας», είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα: «Δεν τελειώσαμε. Έχουμε και συνέχεια μετά τις Belharra. Πετυχαίνουμε συνεχώς μικρές και μεγάλες νίκες».

Για το συνολικό οικονομικό κόστος πάντως παραδέχθηκε ότι «είναι δυσβάστακτο αλλά το εθνικό όφελος είναι ανυπολόγιστο».

Ένταση με Γ. Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε προσωπικά στον τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργο Τσίπρα (σ.σ. απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον αποκάλεσε «ο ξάδελφός σας βουλευτής»), επειδή στην ομιλία του είπε ότι η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός.

Ο Γ. Τσίπρας επανήλθε στηρίζοντας τη θέση του και κατηγορώντας για «μονταζιέρα που διαστρεβλώνει» την κυβέρνηση. «Το επαναλαμβάνω ευθαρσώς: αυτοσκοπός δεν μπορεί να είναι η Αμυνα, αυτοσκοπός δεν μπορούν να είναι τα εξοπλιστικά, αυτοσκοπός δεν μπορούν να είναι τα Rafale. Αυτά είναι τα μέσα που κάθε φορά πρέπει να εξετάζονται και, όπου είναι αναγκαία, επιλέγονται για τον πραγματικό σκοπό: την ασφάλεια της χώρας, την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, την υποστήριξη της εξωτερικής μας πολιτικής».

Μ. Κατρίνης: Όχι χώρα-πελάτης

Παρότι το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε τις συμβάσεις, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλης Κατρίνης επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης. «Δεν μπορεί να θριαμβολογεί η κυβέρνηση καθώς δεν έχει ακολουθήσει τις διαδικασίες εκπόνησης ενός εθνικού εξοπλιστικού προγράμματος, σύμφωνα με το νόμο 3978/11», τόνισε, με την επισήμανση ότι η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι χώρα-πελάτης.

Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει πλήρες σχέδιο για την αμυντική βιομηχανία της χώρας, «που καθυστερεί σχεδόν τρία χρόνια». Καυτηρίασε δε, όπως νωρίτερα και ο κ. Τσίπρας, την επιλογή της ΝΔ να προβάλλει την παραλαβή των πρώτων Rafale με σποτ στο οποίο κυριαρχούσε… το λογότυπο του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v