Μητσοτάκης: Βαλκανική… εκστρατεία με πολλαπλό αντίκτυπο

Εντείνονται οι επαφές του πρωθυπουργού με ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων. Η ευρωπαϊκή προοπτική αυτών και το στοίχημα της οικονομικής διπλωματίας. Ο ρόλος της Άγκυρας και το μήνυμα Δένδια.

Μητσοτάκης: Βαλκανική… εκστρατεία με πολλαπλό αντίκτυπο

Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων, είχε προειδοποιήσει πως «ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό». Από τότε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ταγίπ Ερντογάν, με τις κινήσεις και τις επαφές του στην περιοχή, επιχείρησε να παίξει αυτόν τον ρόλο, προσεγγίζοντας ηγέτες βαλκανικών χωρών, αναζητώντας τη μέγιστη δυνατή επιρροή της Άγκυρας σε αυτές.  

Υπό το πρίσμα αυτό και όχι πάντως μόνο για τον συγκεκριμένο λόγο, η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των βόρειων γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που διατυπώνουν εμφατικά και σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η ενίσχυση των συμμαχιών της Ελλάδας με τις χώρες των Βαλκανίων θεωρείται κορυφαία προτεραιότητα για την εξωτερική μας πολιτική, με γεωπολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο. Αυτός είναι ο στόχος του μπαράζ επαφών που έχει αυτή την περίοδο ο κ. Μητσοτάκης με ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής. Συγκεκριμένα, μετά την επίσκεψη στη Σόφια στο τέλος του 2021, αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Milo Ðukanović, την Πέμπτη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κροατία, την περασμένη εβδομάδα συνομίλησε με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ προσεχώς θα βρεθεί και στο Βελιγράδι (ήταν προγραμματισμένο για τις 28 Ιανουαρίου, αλλά αναβλήθηκε).

«Παράγοντα σταθερότητας»

Αντίστοιχες επαφές θα έχει και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε συνέντευξή του (στα ΝΕΑ) σημείωσε ότι «ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη βαλκανική της παρουσία όχι ως γεωγραφική καταδίκη, αλλά ως  παράγοντα σταθερότητας και ευημερίας, όπως  και πρότυπο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών  Βαλκανίων».

Κάλεσε δε τις χώρες της περιοχής «να παραμείνουν προσηλωμένες στην ευρωπαϊκή τους πορεία και να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις της απομόνωσης, της αποσταθεροποίησης και της αναβίωσης του νεο-οθωμανισμού, οι οποίες προωθούν ακραίες ιδεολογίες και απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη».

Εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεκαοκτώ χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, η οποία για πρώτη φορά άνοιξε την ευρωπαϊκή πόρτα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχει έρθει η ώρα πια να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις γι’ αυτά, ενώ τη δική της σημασία έχει η θέση του πρωθυπουργού ότι η εξωτερική πολιτική του 21ου αιώνα αφορά την ώσμωση της οικονομίας με την κλασική διπλωματία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε πρόσφατα με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της χώρας και στην οικονομική διπλωματία, την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα επανέρχεται στο επίκεντρο των περιφερειακών εξελίξεων τόσο στη Μεσόγειο όσο και στα Βαλκάνια. «Μπορούμε και οφείλουμε να καταστούμε η ατμομηχανή της ανάπτυξης, της σταθερότητας και της ευημερίας στα Βαλκάνια, να είμαστε ουσιαστικά παρόντες σε όλα τα επίπεδα», τόνισε, με φόντο τα ταξίδια που προγραμμάτιζε προσεχώς στις χώρες της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v