Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Μητσοτάκης ανεβάζει τους τόνους απέναντι στο ΚΙΝΑΛ

Τα δημοσκοπικά ευρήματα και η επιχείρηση περιχαράκωσης της Νέας Δημοκρατίας. Ποιος ο ρόλος στελεχών από το «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ» και το «προοδευτικό κέντρο». Μεγαλώνει το χάσμα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Γιατί ο Μητσοτάκης ανεβάζει τους τόνους απέναντι στο ΚΙΝΑΛ

Ένα από τα ευρήματα της χθεσινής δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse (για τον ΣΚΑΪ) επιβεβαίωσε την εικόνα που έχουν στην κυβέρνηση για το ΚΙΝΑΛ: ότι κερδίζει ψηφοφόρους όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα, σύμφωνα τουλάχιστον με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, τα ποσοστά των αποχωρήσεων από τα δύο κόμματα εξουσίας προς τη Χαριλάου Τρικούπη είναι σχεδόν ίδια, καθώς το 9% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 δηλώνουν ότι έχουν στραφεί στο ΚΙΝΑΛ. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν περίμεναν βέβαια αυτή την έρευνα για να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους απέναντι στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς εδώ και μέρες, στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε επισημανθεί ο κίνδυνος της «χαλαρής στάσης» και της ήπιας ρητορικής απέναντι στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα. «Επιλέγουμε τις ανοιχτές διαδικασίες που ταιριάζουν στα ανοιχτά μυαλά. Βλέπω με χαρά ότι στον ίδιο δρόμο κινείται και το ΚΙΝΑΛ», είχε πει από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10 Δεκεμβρίου, ωστόσο 1,5 μήνα αργότερα αυτή η… γλυκύτητα αποτελεί παρελθόν.

Πλέον, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στο ΚΙΝΑΛ, να βγάλει από το απυρόβλητο τον Νίκο Ανδρουλάκη και να περιχαρακώσει την παράταξή του από πιθανές διαρροές ψηφοφόρων. Μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη προς το ΚΙΝΑΛ και τον πρόεδρό του, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης την περασμένη Κυριακή:

«Θα περίμενα μία πιο θετική ανταπόκριση και περισσότερες δημιουργικές προτάσεις από το ΚΙΝΑΛ. Και εξηγούμαι: όχι γενικές αρχές και εύκολα συνθήματα, τα οποία καταλήγουν σε ευχές. Ρεαλιστικά μέτρα, κοστολογημένα, προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες», ανέφερε και συνέχισε ακόμα πιο αιχμηρά: «Δεν  θα μπορείτε, κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, να μείνετε για πολύ στον εξώστη, με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας. Δυστυχώς, τέτοιες συγκεκριμένες προτάσεις δεν άκουσα κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών».

Σκληρή στάση

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην επιτρέψει στα στελέχη από το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ» και το «προοδευτικό κέντρο», τα οποία τον είχαν στηρίξει στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, να «επαναπατριστούν» στη Χαριλάου Τρικούπη. Ως εκ τούτου, αναμένεται τόσο ο ίδιος, σε κάθε ευκαιρία, όσο και ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας να επιμείνουν στη σκληρή στάση απέναντι και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το τελευταίο διάστημα, δεν έχει περάσει απαρατήρητη και η έντονη κριτική του Ευάγγελου Βενιζέλου προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή κορυφώθηκε μετά την πρόσφατη μάχη της Βουλής, με δύο ανακοινώσεις του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά και προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αφορμή, η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο στα στελέχη της ΝΔ που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Novartis και όχι σε όλους τους εμπλεκόμενους, ανεξαρτήτως κόμματος ή ιδιότητας, όπως θεωρεί επιβεβλημένο ο κ. Βενιζέλος. Είναι μια ακόμα πράξη που μεγαλώνει το χάσμα των δύο πλευρών, σε μια στιγμή που το πολιτικό σκηνικό αναδιαμορφώνεται και άπαντες λαμβάνουν τις θέσεις τους για τη συνέχεια. Άλλωστε, το σκληρό παιχνίδι τακτικής και το «παζάρι» που θα ακολουθήσει θεωρούνται δεδομένα και εξόχως ενδιαφέροντα, με φόντο κατ’ αρχάς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής και την αναζήτηση συμμαχιών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v